Σε συναγερμό για τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στο Υπουργείο Υγείας για την συζήτηση και λήψη μέτρων, ύστερα από την καταγραφή δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Ιού Δυτικού Νείλου στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας καθώς και την αύξηση των κρουσμάτων στα κατεχόμενα.
 
Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), Διευθυντής Υγειονομικών Υπηρεσιών Αλβέρτος Καρής, η σύσκεψη συγκαλείται στο γραφείο της Διευθύντριας των Ιατρικών Υπηρεσιών με σκοπό να εξευρεθούν περαιτέρω τρόποι μείωσης της πιθανότητας νέων κρουσμάτων του Ιού Δυτικού Νείλου.
 
«Επειδή τα δύο κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην περιοχή της Λευκωσίας έχουν κληθεί όλοι οι Δήμοι της ευρύτερης Λευκωσίας για να αξιολογήσουμε την κατάσταση, να ληφθούν μέτρα σε τοπικό επίπεδο διότι στην υπόλοιπη Κύπρο επιχειρούν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες και ως εκ τούτου θα θέλαμε να βρούμε τι μέτρα θα ληφθούν ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα να συμβούν νέα περιστατικά», είπε ο κ. Καρής.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του Ιού Δυτικού Νείλου στη Λευκωσία
 
Όπως ανακοινώθηκε ο Ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του Ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό.
 
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα άτομα που μολύνονται από τον Ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση).
 
Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
 
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη με ΙΔΝ. Σε περιπτώσεις με ήπια συμπτώματα αυτά υποχωρούν από μόνα τους. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα άτομα συνήθως εισάγονται στο νοσοκομείο για υποστηρικτική θεραπεία. Επίσης, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο έναντι του ΙΔΝ.

Δειτε Επισης

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη