Θύελλα αντιδράσεων κατά του Μητροπολίτη-Απαθής στα αλλεπάλληλα πυρά

Θύελλα αντιδράσεων και διαστάσεις προσλαμβάνουν όλο και περισσότερο οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Νεόφυτου σε σχέση με τους ομοφυλόφιλους, και όχι μόνο, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.
 
Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη, στις οποίες αναφέρθηκε στις ιδιωτικές στιγμές των ζευγαριών, καθώς και τον τρόπο που κάποια παιδιά γεννιούνται, όπως ισχυρίζεται, ομοφυλόφιλα, παιδιά τα οποία «αναδύουν πνευματική μπόχα», έφεραν την παρέμβαση της Επιτρόπου Διοικήσεως, ενώ ανάγκασαν τον Αρχιεπίσκοπο να διαχωρίσει τη θέση του, παρά τις παλαιότερες τοποθετήσεις του.
 
Κόλαφος η Επίτροπος
 
Kόλαφος παρουσιάστηκε σε τοποθέτηση της κατά του Μητροπολίτη Μόρφου, η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού Λοττίδου, η οποία έστησε στον τοίχο τον εκπρόσωπο της εκκλησίας.
 
Σε γραπτή τοποθέτηση της η Επίτροπος αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι οι δηλώσεις συγκεκριμένου Μητροπολίτη αναμφίβολα προσέβαλαν την γυναίκα ,την µητρότητα και την διαφορετικότητα ως προς την επιλογή σεξουαλικού προσανατολισµού, ενώ τονίζει ότι θυµατοποιήθηκε το γυναικείο φύλο, εστο οποίο έχει µετακυλιστεί το βάρος της ευθύνης της ελεύθερης επιλογής των ανθρώπων ως προς τον σεξουαλικό τους προσανατολισµό.
 
Παράλληλα η κ. Λοττίδου δίνει ιδιαίτερη σημασία στις δηλώσεις του Μητροπολίτη, στις οποίες ανέφερε ότι από το σώμα των ομοφυλόφιλων αναδύεται µπόχα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Kόλαφος η Επίτροπος Διοικήσεως κατά των δηλώσεων του Μητροπολίτη για ομοφυλόφιλους

Ισχυρισμοί για… Κυβερνομπούλιγκ-Απαθής και αμίλητος στην Αρχιεπισκοπή ο Νεόφυτος
 
Την πρώτη της απάντηση στον καταιγισμό πυρών που δέχεται πανταχόθεν έδωσε μέσω κειμένου που αναρτήθηκε στην σελίδα της, η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου και την οποία υπογράφει ο Ν.Μ.
 
Όπως αναφέρει, από τις 26 Ιουλίου, «γινόμαστε μάρτυρες ενός διεθνούς Κυβερνομπούλινγκ σε βάρος τού σεβ. Μητρ. Μόρφου Νεοφύτου από δημοσιογράφους και εχθρούς της Εκκλησίας, που παίρνοντας απόσπασμα μιας ομιλίας του, διαστρέβλωσαν το νόημα και το απολυτοποίησαν σε μία "πιπεράτη" (για τα αυτιά των απίστων) δήλωση, ότι δήθεν "ο τρόπος" που προκύπτουν "οι" ομοφυλόφιλοι, είναι η πρωκτική σχέση των γονέων τους».
 
Αναφέρει επίσης ότι «ομοφυλοφιλία λοιπόν, το αγαπημένο θέμα των "προοδευτικών" της εποχής μας, μαζί με "πιπεράτο" θέμα, άρα πουλάει δημοσιογραφικά! Κυρίως επειδή νομίζουν ότι έχουν "στριμώξει στη γωνία" την Εκκλησία, σε ένα "παρωχημένο" και δήθεν "αντιεπιστημονικό" θέμα, αφού οι νόμοι της κληρονομικότητας δεν ερμηνεύουν κάτι τέτοιο.Όμως πόσο ακριβές είναι αυτό που διαδίδεται; Και τι διδάσκουν στην πραγματικότητα οι πνευματικοί της Εκκλησίας για το θέμα αυτό»;
 
Εξάλλου το απόγευμα προσερχόμενος στην Αρχιεπισκοπή, ο Μητροπολίτης Μόρφου κλήθηκε από δημοσιογράφους να απαντήσει για πρώτη φορά δημόσια στις επικρίσεις, ωστόσο τους αγνόησε επιδεικτικά και με απάθεια πέρασε το κατώφλι της Αρχιεπισκοπής.
Καλεί τον Μόρφου να αναιρέσει η Κυβέρνηση
 
Λίγη ώρα αργότερα παρέμβαση στο σάλο έκανε και η Κυβέρνηση, διαμέσου του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κ. Προδρόμου «παρά το ότι η Κυβέρνηση δεν αναμειγνύεται σε ζητήματα της Εκκλησίας, δεν μπορεί να μείνουν ασχολίαστες εκφράσεις δημοσίου λόγου που συγκρούονται με αρχές ίσων δικαιωμάτων και σεβασμού της αξιοπρέπειας όλων των πολιτών και προκαλούν το κοινό αίσθημα».
 
Σημειώνει ακόμη ότι «είναι με πολλή προβληματισμό, αλλά και θλίψη που ακούσαμε τις πολύκροτες δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτου σχετικά με την ομοφυλοφιλία. Δυσάρεστη έκπληξη προξενεί και η απόπειρα να «ερμηνευτεί» αυτή με βάση συνήθειες και πρακτικές της ιδιωτικής ζωής των γονέων».
 
Όπως αναφέρει ο κ. Προδρόμου «σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία πέραν των κοινωνικών ηθών της διαθέτει και νομοθεσία που προστατεύει τα δικαιώματα κάθε πολίτη και υπηρετεί τις αρχές τις ισότητας και την αξιοπρέπεια των πολιτών, ανάλογες τοποθετήσεις έρχονται σε αντίθεση με τη νομοθεσία, καθώς και τις γενικές αρχές ίσων δικαιωμάτων των πολιτών».
 
Καταλήγοντας η Κυβέρνηση τονίζει ότι «η συγκεκριμένη παρέμβαση έχει προφανώς προκαλέσει αναστάτωση, αφού θίγει την υπόληψη και αξιοπρέπεια ενός μεγάλου αριθμού πολιτών, ενώ επενεργεί και ως εστία αναίτιας έντασης. Εξάλλου, ήδη εγκαλείται από την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως ρατσιστική αναφορά και για αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναιρεθεί με τρόπο που να αποκατασταθεί και ο σεβασμός στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των πολιτών».
 
Τη θέση του διαχώρισε με τον Μητροπολίτη Μόρφου και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν τον εκφράζουν και είναι καθαρά δικές του απόψεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Παρέμβαση Κυβέρνησης στο σάλο με το Μητροπολίτη-Τον καλεί να αναιρέσει

«Ο κληρικός δεν πρέπει να ανακατεύεται μέσα στις κρεβατοκάμαρες των ζευγαριών»
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, ο οποίος απάντησε με δόση ειρωνείας στις δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου.

Σε ανάρτηση του διαμέσου της Μητρόπολης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε τη θέση ότι «ο κληρικός δεν πρέπει να ανακατεύεται μέσα στις κρεβατοκάμαρες των ζευγαριών».
 
Στην ανάρτηση σημειώνεται επίσης ότι «από την εμπειρία μας μέσα από τη μελέτη των έργων αγίων ανθρώπων της Εκκλησίας ή και σε προσωπική επικοινωνία μαζί τους, δεν έχουμε διαβάσει και δεν έχουμε ακούσει οι άγιοί μας να αναφέρονται σε τέτοιου είδους θέματα με τόση λεπτομέρεια».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:«Ο κληρικός δεν πρέπει να ανακατεύεται μέσα στις κρεβατοκάμαρες των ζευγαριών»
 
Τον αφόρισαν τα κόμματα
 
Σχεδόν σύσσωμα τάχθηκαν κατά των δηλώσεων του Μητροπολίτη Μόρφου τα κόμματα, μέσω ανακοινώσεων που εξέδωσαν.

Ο ΔΗΣΥ σημειώνει πως παρά τον δεδομένο σεβασμό του κόμματος στο έργο της εκκλησίας, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως τα όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα μπορούν να έχουν είτε τη στήριξη, είτε τη σιωπηρή αποδοχή του κόμματος.
 
«Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου αντιβαίνουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν συμβαδίζουν με τα μηνύματα και με τα όσα επιτάσσει το χριστιανικό πνεύμα αλλά ούτε και εν τέλει με τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπό μας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μάλιστα ο ΔΗΣΥ κάνει λόγο για προσβλητική ρητορική,  που δεν έχει θέση στο έργο των ιεραρχών και στο πλαίσιο των αρχών και των αξιών της εκκλησίας της Κύπρου.
 
Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ, σημειώνει πως «είναι πραγματικά με λύπη που ακούσαμε τις πρόσφατες δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου, που πλέον κάνουν το γύρο του κόσμου».
 
«Το ΑΚΕΛ καταδικάζει απερίφραστα την ομοφοβία, το μισογυνισμό και τέτοιες μεσαιωνικές αντιλήψεις από όπου κι αν προέρχονται».  
 
Το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι «οι τοποθετήσεις του Μητροπολίτη Μόρφου για τον άδικο χαμό δύο παιδικών ψυχών από τα χέρια ενός δολοφόνου, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, έχουν ξεφύγει από το πλαίσιο της πρόκλησης θυμηδίας και πλέον προκαλούν την οργή της κοινωνίας».
 
Σημειώνει επίσης ότι «οι πρόσφατες δηλώσεις του για τους ομοφυλόφιλους, προάγουν το μίσος και τις διακρίσεις, υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων και φυσικά στερούνται στοιχειώδους σοβαρότητας και εγκυρότητας.Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει τον οχετό των λόγων του Μητροπολίτη Μόρφου, που πόρρω απέχουν από την πνευματικότητα και πλήττουν το κύρος της Εκκλησίας της Κύπρου».
 
Η ΕΔΕΚ στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι «τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου δικαίως προκαλούν την οργή αλλά και την αγανάκτηση του συνόλου της κοινωνίας».

Σημειώνει ακόμα ότι, «είναι λυπηρό άτομα τα οποία ενώ θα έπρεπε να προάγουν την αγάπη, την αδελφοσύνη και την αλληλεγγύη, να εκφράζουν θέσεις και απόψεις που είναι αντιεπιστημονικές και αποσκοπούν στην στοχοποίηση συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών».
 
Το Κίνημα Οικολόγων εκφράζει την δυσαρέσκεια του για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη. Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών κα. Έφη Ξάνθου δήλωσε πως «οι αρχικές δηλώσεις του Μητροπολίτη για τον λόγο που γεννούνται ομοφυλόφιλα άτομα ήταν ιδιαίτερα αποκρουστικές και, κατά την δική μας άποψη, αποτελούν έκφραση ρατσιστικού μίσους και εμπάθειας προς την κοινότητα των ΛΟΑΤΙ γενικότερα».
 
Και προσθέτει: «Οι δε χθεσινές του δηλώσεις περί άσχημης μυρωδιάς των ομόφυλων ατόμων είναι ακόμη χειρότερες, γιατί αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας πως το μόνο κίνητρο του Μητροπολίτη ως προς την έκφραση αυτών των θέσεων είναι οι προσωπικές του στρεβλές αντιλήψεις και μίσος».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Αφορίζουν τον Μόρφου Νεόφυτο τα κόμματα

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι