Μαθήματα ανθρωπιάς… Μαζεύουν πώματα, δίνουν «Ανάσα Ζωής» σε άτομα με αναπηρίες

Ανάσα ζωής σε άτομα που δεν μπορούν να αγοράσουν τον ιατρικό εξοπλισμό που χρειάζονται δίνει η εθελοντική ομάδα «Ανάσα ζωής», μέσω της εκστρατείας που εδώ και οκτώ χρόνια πραγματοποιεί, μαζεύοντας πλαστικά πώματα από μπουκάλες.
 
Η εκστρατεία αυτή ξεκίνησε το 2011, δηλώνει στον REPORTER, ο Ανδρέας Παττίχης, πρόεδρος της «Ανάσας ζωής», σημειώνοντας πως ξεκίνησαν όλα όταν είδε πως εφαρμόζεται στην Ελλάδα.
 
«Είδα μια ανάρτηση ενός φίλου από την Ελλάδα και άρχισα να ψάχνω πληροφορίες για το πώς γίνεται στην Κύπρο. Όταν μάζεψα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και αντιλήφθηκα πώς μπορώ να το εφαρμόσω, ξεκίνησα και στην Κύπρο αυτή την εκστρατεία», είπε ο κ. Παττίχης, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή είναι η μόνη ομάδα που ασχολείται με το ζήτημα, ενώ όταν ξεκίνησαν, τους βοήθησαν και άλλες εθελοντικές ομάδες και σύνδεσμοι.

Πρέπει να μαζευτούν περισσότερα από ένα
εκατομμύριο πώματα για ένα απλό καροτσάκι
Ο πρόεδρος της «Ανάσας ζωής» σημείωσε πως για ένα απλό αναπηρικό κάθισμα, το οποίο στοιχίζει 120 ευρώ περίπου, χρειάζονται 1,200 κιλά, δηλαδή 1.200.000 πώματα.

«Κάθε ένας τόνος πώματα είναι 100 ευρώ. Γίνεται αρκετή δουλειά για να μαζευτούν τόσα πώματα και αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά άτομα που με βοηθούν και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε».

Ο Ανδρέας Παττίχης εξήγησε πως τα πώματα μεταφέρονται σε ένα εργοστάσιο στη Λεμεσό, στη βιομηχανική Αγίου Συλά, όπου γίνεται η καταμέτρηση του βάρους σε ειδική ζυγαριά και αναλόγως με το βάρος δίνεται το αντίστοιχο ποσό.

«Με τα λεφτά που μαζεύουμε, αγοράζουμε καροτσάκια, πατερίτσες, ειδικά καρεκλάκια μπάνιου, που χρειάζονται οι ηλικιωμένοι ή οτιδήποτε μας ζητήσουν. Πρώτα όμως γίνεται μελέτη, καθώς παλιότερα προσπάθησαν να μας ξεγελάσουν», σημείωσε ο κ. Παττίχης.
 
 
«Το κράτος μας βοηθά με χορηγίες»
Ο Ανδρέας Παττίχης υπέδειξε πως προς το παρόν η «Ανάσα Ζωής» είναι εθελοντική ομάδα και για αυτό το λόγο, το κράτος δεν τους βοηθά άμεσα. Έμμεσα, ωστόσο, μέσα από διάφορες χορηγίες, η διαδικασία γίνεται πιο εύκολη.

«Υπάρχουν άνθρωποι που είναι σε Δημοτικά Συμβούλια και μας παρέχουν βοήθεια. Για παράδειγμα, μας χορηγούν τα container για τη μεταφορά των πωμάτων στη Λεμεσό, καθώς η έδρα μας είναι Λάρνακα και χρειάζονται 250 ευρώ περίπου για να γίνει η μεταφορά των πωμάτων. Είμαστε αρκετά δικτυωμένοι και προσπαθούμε να βρίσκουμε χορηγίες με αυτούς τους τρόπους».
 
 
Υπάρχουν κεντρικά σημεία
σε διάφορες περιοχές
Ο κ. Παττίχης εξήγησε πως σε διάφορες περιοχές ανά το παγκύπριο, υπάρχουν κεντρικά σημεία, όπου μπορεί ο κόσμος να πετάει τα πώματα.
 
«Υπάρχουν σημεία από τη Λάρνακα μέχρι την Πόλη Χρυσοχούς. Υπάρχουν σημεία από την Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου μέχρι τον Αγρό. Δεν υπάρχουν σε όλα τα χωριά, καθώς η συλλογή θα ήταν δύσκολη, αλλά υπάρχουν σημεία σε χωριά που μπορούν να εξυπηρετήσουν και οι κάτοικοι των δίπλα χωριών. Παράλληλα, υπάρχουν σημεία σε 400 σχολεία παγκύπρια, σε ταβέρνες, σε γυμναστήρια, στα δημαρχία των πόλεων και σε αστυνομικούς σταθμούς, μεταξύ άλλων», κατέληξε ο πρόεδρος της «Ανάσας ζωής».
 

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας