Φωνάζουν για την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης-Πυρά εκπαιδευτικών κατά Χαμπιαούρη

Δεν έγινε κανένας ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα σε Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώσεις για τις σκέψεις ή τις εισηγήσεις του Υπουργείου, αναφορικά με τη διαφοροποίηση στη δομή ή στη λειτουργία της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ), αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ στον REPORTER.

Ο Κώστας Χατζησάββας υποστήριξε πως το Υπουργείο Παιδείας απλώς ενημέρωσε τη συντεχνία των καθηγητών, όταν δημοσιεύτηκε η επιστολή για τις παραιτήσεις των μελών της ΟΑΠ, ωστόσο, δεν είχαν καμία άλλη συνάντηση για το θέμα.
 
Την ερχόμενη εβδομάδα οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ θα έχουν συνάντηση, κατά την οποία θα μελετήσουν το θέμα και θα τοποθετηθούν, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να ζητήσουν εκ νέου συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας.

«Το θέμα της ΟΑΠ είναι πολύ σοβαρό, καθώς άπτεται της παραβατικότητας εντός των σχολικών χώρων και δημιουργήθηκε ένα μήνα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς», κατέληξε ο Κώστας Χατζησάββας.

Η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης απαρτίζεται από συνολικά 19 άτομα, εκ των οποίων επτά είναι εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης, έξι είναι εκπαιδευτικοί Δημοτικής Εκπαίδευσης και έξι είναι ειδικοί ψυχολόγοι, όλοι ειδικά εκπαιδευμένοι για να αντιμετωπίσουν περιστατικά παραβατικότητας εντός των σχολικών μονάδων.

Σημειώνεται πως σε ανακοίνωσή της, η ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός πως δεν κλήθηκε σε διάλογο, σημειώνοντας πως η λήψη αποφάσεων χωρίς ουσιαστικό διάλογο προκαλεί αχρείαστες εντάσεις.

Η συντεχνία των καθηγητών τονίζει επίσης πως είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι εκτός από το προσωπικό της ΟΑΠ, την παραίτησή τους υπέβαλαν και μέλη του προσωπικού του Παρατηρητήριου για τη Βία στα Σχολεία.

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την ανακοίνωση της ΟΕΛΜΕΚ:

«Η ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού την έντονη δυσαρέσκεια της, γιατί ουδέποτε κλήθηκε σε διάλογο, για να τοποθετηθεί ή να εκφράσει τις απόψεις της για τις όποιες αλλαγές προωθούνται σχετικά με τη δομή και τη λειτουργία της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης (Ο.Α.Π.). Το ΥΠΠ αρκέστηκε απλώς στο να ενημερώσει, προφορικά, την Οργάνωσή μας την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019 μετά που προέκυψε η γνωστοποίηση των παραιτήσεων των μελών της Ο.Α.Π.

Θεωρούμε ότι η λήψη αποφάσεων, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους σε θέματα παιδείας φορείς, ειδικά με όσους κατέχουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες και την επιστημοσύνη για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που άπτεται της αντιμετώπισης ακραίων παραβατικών συμπεριφορών, προκαλεί αχρείαστες εντάσεις και αναστάτωση.

Υπογραμμίζουμε ότι ο ρόλος που η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης διαδραματίζει είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αφού έχει ως αποστολή την ανάληψη ποικίλων δράσεων για την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την εξάλειψη των σοβαρών κρουσμάτων βίας από τις σχολικές μονάδες.

Διαχρονική θέση της Οργάνωσής μας για τον επιτυχημένο αυτό θεσμό, που συμπλήρωσε 10 χρόνια πλούσιας δράσης, ήταν και παραμένει τόσο η ενίσχυσή του σε προσωπικό όσο και η περαιτέρω αναβάθμισή του, η οποία θα πρέπει να προκύψει μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο προσωπικό που στελεχώνει την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης (Ο.Α.Π.) αλλά και το Παρατηρητήριο για τη Βία στα Σχολεία (ΠΑ.ΒΙ.Σ), για την αξιόλογη δράση τους, την προσφορά και τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν για την αντιμετώπιση ακραίων παραβατικών συμπεριφορών ή και άλλων ανάρμοστων συμπεριφορών μαθητών σε βάρος συμμαθητών τους αλλά και Καθηγητών.
 
Το γεγονός ότι τόσο το προσωπικό της ΟΑΠ όσο και του ΠΑΒΙΣ έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και θα πρέπει να προβληματίσει τον καθένα και ιδιαίτερα το ίδιο το ΥΠΠ.

Η Οργάνωσή μας υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί τη θυματοποίηση και τις όποιες προσβλητικές αναφορές που γίνονται σε βάρος όσων στελεχώνουν μέχρι σήμερα την ΟΑΠ και ότι τα σχετικά με την ΟΑΠ ζητήματα, θα απασχολήσουν από κοινού και τις τρεις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις σε κοινή συνάντηση».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Το Ισραήλ προειδοποίησε την Ουάσινγκτον για την επίθεσή του στο Ιράν και δεν την έγκρινε
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα