Ο Ελληνισμός της Νέας Υόρκης τίμησε τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής

Εθνικό μνημόσυνο και εκδήλωση μνήμης πραγματοποίησε ο Ελληνισμός της Νέας Υόρκης με αφορμή τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974. Το εθνικό μνημόσυνο τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρο, στο ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσιγκτον. Παρευρέθηκαν οι διπλωματικές αρχές της Κύπρου και της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, η ηγεσία της κυπριακής παροικίας κ.α.

«Ετελέσαμε αυτό το μνημόσυνο για τις ψυχές και αυτών που έπεσαν ενδόξως υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους, αλλά και για τις ψυχές όλων εκείνων των αθώων ψυχών οι οποίες χάθηκαν αδίκως, αντιμέτωπες με μία βαρβαρότητα, η οποία ασφαλώς για το έθνος μας δεν είναι πρωτόγνωρη», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, παρουσιάζοντας τον γενικό πρόξενο της Κύπρου, Αλέξη Φαίδωνος, που ήταν ο ομιλητής.

Ο κ. Φαίδωνος μνημόνευσε όχι μόνον τα θύματα της τουρκικής εισβολής, αλλά και αυτούς που από το 1975 και μετά δολοφονήθηκαν από τον τουρκικό κατοχικό και τα όργανά τους. Το Μιχαλάκη Σοφοκλέους, το Χριστάκη Γεωργίου τον Τρύφωνα Τρύφωνος, τον Χαράλαμπο Χαραλάμπους, το λοχία Ευαγόρα Ευαγόρου, τον Αθανάσιο Κλεοβούλου, το Στέλιο Παναγή, τους διαδηλωτές της ελευθερίας Τάσο Ισσάκ και Σολωμό Σολωμού και  το συνταξιούχο Πέτρο Κακκουλή.

«Αυτή την περίοδο βιώνουμε νέες προκλήσεις από την Τουρκία, τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα με παρουσία και τουρκικών πολεμικών πλοίων», είπε ο Γενικός Πρόξενος, χαρακτηρίζοντας αβάσιμα τα επιχειρήματα της Τουρκίας κατά της οριοθέτησης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου με γειτονικές χώρες και μη συμβατά με το Δίκαιο της Θάλασσας. 

«Η τουρκική πρόταση για δημιουργία μιας επιτροπής ε/κ – τ/κ  για συζήτηση της αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων της Κύπρου είναι αβάσιμη αφού έχει ήδη επέλθει σύγκλιση στις συνομιλίες ε/κ – τ/κ σύμφωνα με την οποία, - με τη λύση του κυπριακού προβλήματος, -  η εκμετάλλευση των πόρων, θα αποτελεί ομοσπονδιακή αρμοδιότητα. Πέραν τούτου, η Κυπριακή Βουλή έχει ψηφίσει Νόμο για θέσπιση εθνικού ταμείου αξιοποίησης των υδρογονανθράκων προς όφελος όλων των κατοίκων της Κύπρου, κατά το Νορβηγικό μοντέλο». 
 
Ο Αλέξης Φαίδωνος απέτισε φόρο τιμής στον Δήμαρχο Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανό, που πέθανε πρόσφατα με το παράπονο ότι δεν είδε την πατρίδα του ελεύθερη και επανενωμένη.
 
Αναφέρθηκε επίσης στον εποικισμό της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι από τα 400 χρόνια συνύπαρξης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο νησί, τα 380  ήτο ειρηνικά.  Μόνο στα 20 υπήρξαν διακοινοτικές ταραχές και σ’ αυτές συμμετείχαν μια πολύ μικρή μειονότητα Ελληνοκυπρίων και μια πολύ μικρή μειονότητα Τουρκοκυπρίων. Αυτό είναι σημαντικό να το θυμόμαστε». 
 
Καταλήγοντας,  ο κ. Φαίδωνος είπε πως με όραμα το μέλλον, η Κυβέρνηση της Κύπρου θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι στο χέρι της έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου με την τ/κ κοινότητα, με σκοπό να φθάσουμε σε ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος και απαλλαγή από την 45χρονη τουρκική κατοχή. 
 
Ακολούθησε μακαρία με χαιρετισμούς των επισήμων.

Ο Πρόεδρος των Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού, είπε πως τιμούμε την μνήμη αυτών που έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, αλλά τιμούμε και τη μνήμη εκείνων που σήκωσαν τα όπλα για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, με σημαντικότερο ιδανικό τους την αρετή.

«Μπορούμε να συγχωρούμε, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι κάποιοι σήκωσαν τα όπλα εναντίον αλλήλων και εναντίον της πατρίδας τους. Να μην ξεχνούμε ότι η Κύπρος ήταν ένα θύμα των λεγόμενων «μεγάλων πατριωτικών λόγων», ούτε και τα όσα δεινά προκάλεσε η διχόνοια».

Ο κ. Παπαστυλιανού τόνισε ότι τα εθνικά προβλήματα λύνονται μόνο με διάλογο και ομοφωνία και πρόσθεσε ότι έχουμε ιστορική υποχρέωση σ’ αυτούς που έχασαν τη ζωή τους, στις οικογένειες των αγνοουμένων, στους πρόσφυγες και στις μεταγενέστερες γενιές, να συνεχίσουμε τον αγώνα για μία ελεύθερη Κύπρο».
 
Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ είπε πως είμαστε Αμερικανοί πολίτες και στις 20 Ιουλίου του 1974 είδαμε στις οθόνες των τηλεοράσεων τους Τούρκους να εισβάλλουν στην Κύπρο με αμερικανικής κατασκευής όπλα, τα οποία πληρώθηκαν με τους δικούς μας φόρους. Και σήμερα, είπε, η Τουρκία επιχειρεί μία δεύτερη εισβολή σε βάρος της Κύπρου.
 
«Μας λένε εδώ και χρόνια ότι δεν πιέζουν την Τουρκία γιατί είναι μία αξιόπιστη σύμμαχος των ΗΠΑ. Όταν μετά την εισβολή στο Ιράκ δεν επέτρεψαν στα αμερικανικά στρατεύματα να περάσουν από το έδαφός τους, μας είπαν ότι η Τουρκία είναι κοσμική δημοκρατία. Και σήμερα βλέπουμε μία Τουρκία που στρέφεται προς τη Ρωσία και αγοράζει πυραύλους S-400, στρέφεται κατά του Ισραήλ, είναι υπέρ του Ιράν και του ISIS και γελοιοποιεί τις αμερικανές αρχές και τα ιδανικά».

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ υπογράμμισε πως ως Αμερικανοί πολίτες και άτομα που προερχόμαστε από την γενέτειρα της δημοκρατίας και ζούμε στη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου, έχουμε υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι θα προχωρήσει στο Κογκρέσο το νομοσχέδιο για την εταιρική σχέση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα εγγυηθεί την συμμαχία της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα υποστήριξε ανάγκη επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά των S-400.
 
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που δημιουργούν τα 45 χρόνια κατοχής.

«Η γενιά μου αγωνίστηκε για να υπάρξει λύση στο Κυπριακό. Τα μικρά παιδιά που βλέπετε στις φωτογραφίες του 1974 είναι σήμερα πάνω από 50 χρονών. Κι αν ακόμη όπως επιβάλλεται δεν ξεχνούμε, οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι ο χρόνος είναι μεγάλο πρόβλημα, γιατί οι μνήμες είναι σύντομες. Είναι δύσκολο να κινητοποιήσεις άτομα που δεν έχουν προσωπικές εμπειρίες».

Ο πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης τόνισε πως παρά τις δυσκολίες του αγώνα, δεν θα παραιτηθούμε.

«Εχουμε ευθύνη να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρις ότου επανενώσουμε την Κύπρου κι αποκαταστήσουμε την πατρίδα μας».

Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Πρέσβυς Μαρία Θεοφίλη σημείωσε ότι παρά τα αλλεπάλληλα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ, η διεθνής νομιμότητα συνεχίζει να παραβιάζεται και η Κύπρος βιώνει ακόμη και σήμερα τις συνέπειες της βαρβαρότητας με την παράνομη στρατιωτική κατοχή.
 
«Η Ελλάδα δεν αποδέχεται και ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής. Ο τερματισμός της κατοχής και των συνεπειών της και η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Σ.Α. και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, συνιστούν κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», είπε, τονίζοντας ότι αναπόσπαστο κομμάτι της λύσης του Κυπριακού είναι η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικων στρατευμάτων».

Η πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Λάνα Ζωχίου, είπε πως οφείλουμε όλοι να εργαζόμαστε για να κρατάμε τη μνήμη ζωντανή. «Δεν ξεχνάμε το έγκλημα που διαπράχθηκε στην Κύπρο 45 χρόνια πριν. Γι’ αυτό ως Ελληνισμός θα αγωνιζόμαστε μέχρι να δικαιωθούν οι ήρωές μας και να δούμε επιτέλους μία Κύπρο ελεύθερη, ασφαλή και ενιαία».
 
Κλείνοντας την εκδήλωση ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, είπε πως θα μιλήσει ως Έλληνας και Κωνσταντινουπολίτης.
«Το Κυπριακό ασφαλώς το πλήρωσε πρώτα και βαρύτερα απ’ όλους ο ίδιος ο κυπριακός λαός. Αλλά δεν μπορώ να ξεχάσω και τη δική μου εμπειρία ως μικρό παιδί στην Κωνσταντινούπολη, πως ο Ελληνισμός της Πόλης έζησε το όλο γεγονός της αποβάσεως των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Πως το έζησαν οι εκκλησίες μας, το Πατριαρχείο μας, οι αρχιερείς της Κωνσταντινούπολης και της Ίμβρου και Τενέδου».
 
Ο κ. Ελπιδοφόρος είπε πως δεν υπάρχει Έλληνας ο οποίος μπορεί να θεωρεί το Κυπριακό μόνο ζήτημα των Κυπρίων Ελλήνων.

«Το Κυπριακό το πληρώσαμε όλοι μας πολύ ακριβά και μας αφορά όλους μας. Γι’ αυτό δεν πρέπει να το θεωρούμε ως μακρινό και σε απόσταση από μας. Αφορά όλο τον Ελληνισμό, όπου κι αν βρίσκεται», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, προτρέποντας όλους να αγωνιστούν για να αποκατασταθεί η αδικία, να επανέλθει η ειρήνη στο νησί και να βρεθεί λύση.

«Γιατί αυτή η λύση θα αφορά όλον τον Ελληνισμό. Της Κύπρου, της Κωνσταντινούπολης, της Ελλάδας, των ΗΠΑ και κυρίως την Μητέρα μας Εκκλησία. Γιατί το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο αποδεκατίστηκε εξ αιτίας του κυπριακού ζητήματος και έχει φτάσει σήμερα στην έσχατη αυτή κατάσταση, να έχει μόνο 2.000 Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών