Πρόεδρος: Η μνήμη και η τιμή των πεσόντων δεν τιμώνται με μνημόσυνα και ευχές αλλά με έργα

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες και δεήσεις για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας διοργανώνονται από το πρωί σε όλες τις Επαρχίες της Κύπρου.
 
Το πρωί, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας.
Στη δέηση παρέστη και ο Υπουργός  Άμυνας Σάββας Αγγελίδης και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ακολούθησε επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα και στη συνέχεια στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης τελέστηκε το επίσημο μνημόσυνο για όλους όσοι έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή ενώ έγινε παράκληση για την απελευθέρωση του νησιού και για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Με μήνυμα τού στο twitter o Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι «45 χρόνια μετά την παράνομη τουρκική εισβολή στον τόπο μας. Η μνήμη και η τιμή των πεσόντων και των αγνοουμένων μας, ο πόνος των τραυματιών και αναπήρων μας του 1974, δεν τιμώνται μόνο με μνημόσυνα και ευχές. Τιμώνται με έργα».

Μάλιστα όπως είπε προτεραιότητα είναι να μην βιώσει ξανά η Κύπρος τον πόλεμο.

 
Εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο μνημόσυνο των πεσόντων της τουρκικής εισβολής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης,  επαναβεβαίωσε τη βούληση της ε/κ πλευράς για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών απ’ εκεί που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά,, τονίζοντας πως σαράντα πέντε τραγικά καλοκαίρια μετά τον Ιούλιο του 1974 ο κυπριακός λαός δεν συμβιβάστηκε, δεν παραιτήθηκε, δεν ξέχασε.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, παρά τις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας, με αφοσίωση και αποφασιστικότητα και αξιοποιώντας κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, καταβάλλουμε ειλικρινείς και εντατικές προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, στοχεύοντας σε μια λύση που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη.
 
Σαράντα πέντε χρόνια, τόνισε ο ΥΠΕΞ, μετά τον τραγικό Ιούλιο του 1974, με τη γενιά των παιδιών του πολέμου να προβληματίζεται πλέον για το δικό της κληροδότημα στα παιδιά της, δεν θα υπήρχε καλύτερο μνημόσυνο σε όσους ηρωικά έχασαν τη ζωή τους ή μετράνε ακόμη πληγές από την διά των έργων συνέχιση των προσπαθειών για επανένωση της Κύπρου.
 
Στην ομιλία του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε σαράντα πέντε χρόνια μετά τον τραγικό Ιούλη του 1974 ο κυπριακός λαός δεν συμβιβάστηκε, δεν παραιτήθηκε και δεν ξέχασε.
 
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «τί και αν κάποιοι θα πουν ότι το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ξεθώριασε, λησμονήθηκε. Δεν είναι αλήθεια, διότι ο κυπριακός λαός ποτέ δεν ξέχασε, απλώς έπρεπε να σταθεί στα πόδια του, να ανασυντάξει δυνάμεις να στεγάσει τους πρόσφυγές του, να μεγαλώσει τα παιδιά του, να δυναμώσει. Ο κυπριακός λαός δεν ξέχασε ακόμη ελπίζει, ακόμη καρτερεί και προσπαθεί».
 
Εξάλλου απόψε στις 20.15 ο κ. Χριστοδουλίδης θα είναι κύριος ομιλητής σε εκδήλωση Μνήμης για τις Μαύρες Επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πολιτικά κόμματα και οργανώσεις έχουν εκδώσει ανακοινώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής και έχουν διοργανώσει εκδηλώσεις μνήμης και τιμής προς τους νεκρούς της κυπριακής τραγωδίας, τονίζοντας την ανάγκη μια ενότητα και επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα