Η ΟΠΟΚ καταγγέλλει την επίθεση κατά ομάδας εμπειρογνωμόνων στην παραλία Αργάκας

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΟΠΟΚ) καταγγέλλει «την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκε από τον Κοινοτάρχη Αργάκας και άλλα πρόσωπα άτομα της ευρύτερης περιοχής» η ομάδα εμπειρογνωμόνων, που υλοποιεί το Πρόγραμμα Προστασίας των Θαλάσσιων Χελωνών στην Κύπρο για λογαριασμό του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ).
 
Σε ανακοίνωση, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι το Πρόγραμμα αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο ως ένα από τα πιο πρωτοποριακά και επιτυχημένα προγράμματα προστασίας της άγριας ζωής.
 
«Το περιστατικό συνέβη στην παραλία της Αργάκας και συγκεκριμένα στην τοποθεσία, όπου βρίσκεται ο εστιατόριο και αναψυκτήριο Santa Barbara, εντός της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 Τόπος Κοινοτικής Σημασίας/Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΤΚΣ/ΕΖΔ) Πόλις – Γιαλιά (CY4000001), η οποία περιλαμβάνει τις κύριες παραλίες ωοτοκίας των δύο ειδών θαλάσσιων χελωνών, Caretta Caretta και Chelonia mydas, στον Κόλπο Χρυσοχούς», αναφέρει.
 
Προσθέτει ότι, «σύμφωνα με δημοσιεύματα, στη συγκεκριμένη παραλία φαίνεται να έχουν τοποθετηθεί παράνομα ομπρέλες και κρεβατάκια, χωρίς να έχει εγκριθεί ποτέ οποιοδήποτε σχέδιο χρήσης της παραλίας από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος από την κοινότητα Αργάκας».
 
«Η επίθεση εναντίον της ομάδας εμπειρογνωμόνων έγινε στην παρουσία εκπροσώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης και συγκεκριμένα της Μόνιμης Επιτροπής της Σύμβασης της Βέρνης για τη Διατήρηση της Ευρωπαϊκής Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων, καθώς και ομάδας ξένων εμπειρογνωμόνων που βρίσκεται στην Κύπρο για να παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών, που υλοποιείται στην Κύπρο, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης», σημειώνει η ΟΠΟΚ.
 
Η ΟΠΟΚ «καταγγέλλει την ενέργεια του κοινοτάρχη Αργάκας και άλλων προσώπων που παρεμπόδισαν τους επιστήμονες και συνεργάτες τους από την επιτέλεση του έργου τους», επισημαίνοντας ότι «αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η στάση της Αστυνομίας η οποία, αντί να επιβάλει το νόμο και την τάξη, ζήτησε από τα θύματα της απρόκλητης επίθεσης να εγκαταλείψουν τον χώρο».
 
«Οι συμπεριφορές αυτές εκτρέφουν την αυθαιρεσία και τον καουμποϊσμό ορισμένων ατόμων, τα οποία θεωρούν εαυτόν υπεράνω του νόμου. Τα τραγελαφικά αυτά γεγονότα εκθέτουν διεθνώς τη χώρα μας και η ΟΠΟΚ ζητά από την Αστυνομία την πλήρη διερεύνηση της υπόθεση και την παραδειγματική τιμωρία όσων παραβίασαν τους νόμους παρεμποδίζοντας το έργο των εμπειρογνωμόνων. Καλούμε τη συντεταγμένη πολιτεία, την Κυβέρνηση και την Αστυνομία να ενεργήσουν άμεσα και να διασφαλίσουν συνθήκες ασφάλειας για συνέχιση του προγράμματος Προστασίας των Χελώνων αλλά και της σωματικής ακεραιότητας των εμπειρογνωμόνων και όσων συμμετέχουν στο Πρόγραμμα», καταλήγει.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα