Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για άμεση στελέχωση της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης στο Υπ. Παιδείας

Η αναγκαία αναδόμηση όλων των υπηρεσιών του, που ασχολούνται με θέματα βίας και παραβατικότητας, θα οδηγήσει σε βελτίωση των υπηρεσιών και κυρίως σε πιο αποτελεσματικές δράσεις σε ένα θέμα τόσο ευαίσθητο και σοβαρό, το οποίο απασχολεί όλους μας, διαβεβαιώνει το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), τονίζοντας, παράλληλα, ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για άμεση στελέχωση της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ).
 
Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» για τα θέματα της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ) που λειτουργεί στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), το Υπουργείο, σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι από το 2018, Ειδική Επιτροπή, με Πρόεδρο την Καθηγήτρια Μαίρη Κουτσελίνη και μέλη εκπροσώπους των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, μελέτησε, μεταξύ άλλων, τα θέματα που αφορούν στην Συντονιστική Επιτροπή Αγωγής Υγείας και Πολιτότητας (Σ.Ε.Α.Υ.Π.), την ΟΑΠ, το Παρατηρητήριο για τη Βία στα Σχολεία (ΠΑ.ΒΙ.Σ.) και προέβη σε διαπιστώσεις, συμπεράσματα και εισηγήσεις προς τον Υπουργό.
 
Όπως σημειώνει, μεταξύ πολλών και σημαντικών συμπερασμάτων της Επιτροπής, αρκετά αφορούσαν τόσο στον ρόλο, όσο, κυρίως, στον τρόπο λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης.
 
Αναφέρει, επίσης, ότι βασική, δε, εισήγηση της Επιτροπής ήταν η άμεση αναδιοργάνωση της ΟΑΠ και άλλων υπηρεσιών που ασχολούνται με θέματα παραβατικότητας στο ΥΠΠΑΝ για βελτίωση των δομών και των υπηρεσιών/δράσεων που προσφέρουν.
 
«Το ΥΠΠΑΝ έθεσε ως προτεραιότητά του το θέμα της βίας και παραβατικότητας στα σχολεία μας και έλαβε τεκμηριωμένες αποφάσεις, ώστε οι δράσεις του να είναι πιο αποτελεσματικές. Κατά το προηγούμενο διάστημα, έγιναν αρκετές συσκέψεις για το θέμα στο ΥΠΠΑΝ σε διευθυντικό επίπεδο, στην παρουσία εκπροσώπων των ΟΑΠ, ΠΑ.ΒΙ.Σ και Σ.Ε.Α.Υ.Π., και λήφθηκαν αποφάσεις, τις οποίες συζήτησε ο ίδιος ο Υπουργός με όλους τους ενδιαφερομένους», προσθέτει.
 
Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι ο Υπουργός παρευρέθηκε σε τέσσερις συσκέψεις, αναφέρθηκε στις επισημάνσεις της εν λόγω Επιτροπής και ζήτησε εισηγήσεις.
 
«Οι εκπρόσωποι της ΟΑΠ, αντί να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους, απέστειλαν τη συγκεκριμένη επιστολή, η οποία εμπεριέχει ανακρίβειες, χωρίς τεκμηρίωση», συμπληρώνει.
 
Όπως αναφέρει, οι αποφάσεις του ΥΠΠΑΝ, οι οποίες εδράζονται στις εισηγήσεις της Ειδικής Επιτροπής και στη διεθνή βιβλιογραφία, συνιστούν σε ενίσχυση, ενδυνάμωση και αναδιοργάνωση των δομών του ΥΠΠΑΝ που ασχολούνται με θέματα βίας και παραβατικότητας (ΟΑΠ, ΠΑ.ΒΙ.Σ, Σ.Ε.Α.Υ.Π.), ώστε οι δράσεις να είναι πιο άμεσες και λειτουργικές και να οδηγούν σε πιο αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παραβατικότητας στα σχολεία.
 
Συγκεκριμένα, για την ΟΑΠ, αποφασίστηκε η ενίσχυσή της σε ανθρώπινο δυναμικό, η ενίσχυσή της σε οικονομικούς και άλλους πόρους, η αποκέντρωση της δράσης της σε επαρχιακό επίπεδο, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα και πιο άμεσα τα σοβαρά περιστατικά και οι ανάγκες που μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή στα σχολεία, η αναδιοργάνωση και ενίσχυση της δομή της, η καθιέρωση μηχανισμών παρακολούθησης, αξιολόγησης και βελτίωσης των δράσεων της.
 
«Επιπρόσθετα, η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βία και Παραβατικότητα, υποβάλλει στο ΥΠΠΑΝ, άμεσες και δραστικές ενέργειες, μέσω οργανωμένης δομής, συστηματικής παρακολούθησης και έρευνας, καθώς και πλήρους αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων», σημειώνει.
 
Το ΥΠΠΑΝ τονίζει ότι ουδέποτε αμφισβήτησε τον ζήλο και την εργατικότητα των μελών της ΟΑΠ ή άλλων υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ που εργάζονται στα σοβαρά αυτά θέματα.
 
«Από την άλλη όμως, τυχόν διαφωνία με αποφάσεις αναδόμησης και αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών, που σίγουρα βελτιώνουν την παρούσα δομή και καθιερώνουν συστήματα αξιολόγησης και λογοδότησης για όλους, δεν είναι δυνατόν να οδηγεί σε αυθαίρετα συμπεράσματα. Το ΥΠΠΑΝ διαβεβαιώνει όλους τους ενδιαφερομένους ότι η αναγκαία αναδόμηση όλων των υπηρεσιών του που ασχολούνται με θέματα βίας και παραβατικότητας, θα οδηγήσει σε βελτίωση των υπηρεσιών και κυρίως σε πιο αποτελεσματικές δράσεις σε ένα θέμα τόσο ευαίσθητο και σοβαρό, το οποίο απασχολεί όλους μας», συμπληρώνει.
 
Το ΥΠΠΑΝ ευχαριστεί θερμά όλους τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν επιθυμούν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σύμφωνα με τη νέα δομή λειτουργίας των υπηρεσιών, για τη μέχρι τώρα συνεισφορά τους στην ΟΑΠ.
 
Τέλος, το Υπουργείο διαβεβαιώνει ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για άμεση στελέχωση της ΟΑΠ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία