Έχασε το μάτι της και 14 χρόνια μετά της έκοψαν το επίδομα ανικανότητας

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγάλα θύματα της γραφειοκρατίας, αλλά και των διαδικασιών που ακολουθούνται στην Κύπρο και ουδείς βγαίνει από μέσα.

Και αυτό, αν λάβει κανείς υπόψη πόσο ταλαιπωρείται αυτή η γυναίκα τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω του προβλήματος που έχει με την υγεία της, και συγκεκριμένα με την απώλεια του οφθαλμού της.
 
Με απλά λόγια, η συγκεκριμένη γυναίκα που κατάγεται από την επαρχία Λευκωσίας, κρίθηκε επικίνδυνη για εργασία και την απέλυσαν, αποτάθηκε και αλλού για δουλειά παίρνοντας την ίδια απάντηση, την παρότρυναν να αιτηθεί επιδόματος ανικανότητας, εγκρίθηκε ως ανάπηρη κατά 75%, αλλά σήμερα δεν παίρνει ούτε σεντ.
 
Την καταγγελία έκανε στον REPORTER, η θυγατέρα της γυναίκας, μη μπορώντας να βλέπει τη μητέρα της να ταλαιπωρείται άλλο. Προσκόμισε, μάλιστα, και μέρος της σχετικής αλληλογραφίας.
 

Η απώλεια της όρασης κατά την εισβολή του 74’
Σύμφωνα με τα όσα εξιστόρησε η κόρη της, η περιπέτεια της 57χρονης γυναίκας, που κατάγεται από την επαρχία Λευκωσίας, άρχισε σε ηλικία μόλις 12 ετών.
 
Ήταν το 1974, μέσα στην εισβολή, όταν έχασε το μάτι της, μετά από σοβαρής μορφής μόλυνση. Ωστόσο, λόγω των τραγικών συνθηκών που επικρατούσαν τότε στα νοσοκομεία, καθότι δεν υπήρχαν οφθαλμολόγοι, δεν κατέστη εφικτό να της παρασχεθεί η δέουσα θεραπεία και έτσι από τότε έμαθε να επιβιώνει με το ένα μάτι.
 
Παντρεύτηκε το 1982 και απέκτησε τρία παιδιά, ενώ δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα.
 
Όντας σύζυγος και μητέρα, και κόντρα στην αναπηρία της, εργαζόταν ως καθαρίστρια, γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας τη σημασία που είχε για την ίδια και την οικογένειά της ο μισθός που έπαιρνε.
 
Κρίθηκε επικίνδυνη και απολύθηκε
Ωστόσο, κάποια στιγμή, και συγκεκριμένα το 1999 όταν σημειώθηκε ένα εργατικό ατύχημα στον χώρο εργασίας της, ο εργοδότης της αντιλήφθηκε το πρόβλημα με το μάτι της και την απέλυσε, κρίνοντάς την ως επικίνδυνη για εργασία.
 
Και πάλι, όμως, η γυναίκα δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα. Αποτάθηκε στο Υπουργείο Εργασίας για εξεύρεση εργασίας και τότε ο εκεί λειτουργός, λόγω του προβλήματος της υγείας της, την παρότρυνε να αιτηθεί επιδόματος ανικανότητας, αφού λόγω της μειωμένης όρασης, κανένας εργοδότης δεν ήθελε να την προσλάβει. Έτσι, το 1999 έκανε αίτηση για επίδομα ανικανότητας λόγω των οφθαλμολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.
 
Για 14 χρόνια ήταν ανάπηρη, μετά όμως…
Όπως αναφέρει η κόρη της στον REPORTER, για 14χρόνια η μητέρα της λάμβανε επίδομα αναπηρίας, αφού κρίθηκε κατά 75% ανάπηρη. Αυτό τουλάχιστον μέχρι το 2013.
 
Λίγους μήνες πριν το 2013 της ζητήθηκε να μεταβεί σε Πρωτοβάθμιο Ιατρικό Συμβούλιο, στο οποίο κρίθηκε ικανή για εργασία. Και έτσι της έκοψαν το επίδομα που έπαιρνε.
 
Μετά από ιεραρχική προσφυγή προς το Υπουργείο το 2012, σύμφωνα πάντα με την κόρη της, κρίθηκε ανίκανη για εργασία σε ποσοστό 75%, ενώ μετά από έντεκα μήνες, δηλαδή 2013, της στάλθηκε επιστολή για νέα ιατρική εξέταση, κατά την οποία απορρίφθηκε.
 
Σύμφωνα με την κόρη της, «έκτοτε, από το 2013 μέχρι σήμερα, δεν εγκρίθηκε η αίτηση για ανικανότητα, λόγω του ότι την έστελναν σε Ψυχιατρικά Ιατροσυμβούλια».
 
Φωνή βοώντος….
Από τότε και παρά τις διάφορες προσπάθειες που καταβλήθηκαν, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, επί της ουσία τουλάχιστον.
 
Η κόρη της τονίζει πως από τότε έγιναν προσφυγές προς το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ στάλθηκαν και διάφορες επιστολές από την ίδια και τον δικηγόρο της προς το αρμόδιο Υπουργείο, ωστόσο, δεν έχει ληφθεί καμία απολύτως απόφαση για το τι δέον γενέσθαι.
 
Μόνο το 2015, δηλαδή μετά από δύο χρόνια, το Υπουργείο απάντησε με επιστολή ότι συστήνει όπως η παραπονούμενη υποβάλει νέα αίτηση για σύνταξη ανικανότητας με βάση τα οφθαλμιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Αυτό όμως δεν έγινε, καθώς η αρχική αίτηση ανικανότητας ήταν για οφθαλμιατρικά προβλήματα. Η κόρη της σημειώνει ότι ενημερωνόταν το Υπουργείο μέσω πολλών επιστολών, δίχως μέχρι σήμερα να υπάρχει, είτε θετική είτε έστω αρνητική απάντηση, που να επιτρέπει στη γυναίκα να προσφύγει προς το Ανώτατο Δικαστήριο.

Σύμφωνα εξάλλου με την κόρη της, η κατάσταση της υγείας της μητέρας της επιδεινώθηκε και έχει να αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα υγείας που εξελίχθηκαν με την πάροδο του χρόνου.
 
«Ο απόλυτος εμπαιγμός και ο εξευτελισμός»
Για εξευτελισμό και τον απόλυτο εμπαιγμό σε βάρος της μητέρας της, κάνει λόγο στον REPORTER η κόρη της.
 
Τονίζει μάλιστα πως από το 1999 μέχρι σήμερα, η κατάσταση της υγείας της 57χρονης έχει επιδεινωθεί, καθώς έχει μειωθεί περαιτέρω η όρασή της και από το άλλο της μάτι, ενώ και η ψυχική της υγεία έχει καταρρακωθεί λόγω της αδικίας που υφίσταται από το κράτος.

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας