Τα λεωφορεία για σχολικές εκδρομές, το όριο ηλικίας και η ανέφικτη εγκύκλιος

Προβληματισμό προκαλεί στους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων η εγκύκλιος που απέστειλε στα σχολεία το Υπουργείο Παιδείας, αναφορικά με τη χρήση λεωφορείων στις σχολικές εκδρομές.
 
Μεταξύ άλλων, στη σχετική εγκύκλιο που έλαβαν τον περασμένο μήνα οι διευθυντές των σχολείων, υπογραμμίζεται από το Υπουργείο πως τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν μαθητές στις σχολικές εκδρομές με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 15 έτη.
 
«Σε κάθε περίπτωση, η ηλικία των λεωφορείων που θα χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση των εκδρομών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 15 χρόνια», τονίζεται στην εγκύκλιο.
Η συγκεκριμένη αναφορά, ωστόσο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Πάμπο Καπνό, δεν μπορεί να ισχύσει, αφού δεν το επιτρέπει η αγορά.
 
Μιλώντας στον REPORTER, o κ. Καπνός εξήγησε πως δεν υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός λεωφορείων στην Κύπρο, που να μπορεί να καλύπτει τον συγκεκριμένο όρο που θέτει το Υπουργείο Παιδείας.
 
Ο Πάμπος Καπνός ξεκαθαρίζει πως κύριο μέλημα και προτεραιότητα του Συνδέσμου είναι η ασφάλεια των μαθητών και των δασκάλων τους, και θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσε να υλοποιηθεί ο όρος του Υπουργείου για λεωφορεία δεκαπενταετίας.
 
Για το θέμα, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη, με την οποία ζητά συνάντηση με στόχο να επιλυθεί το ζήτημα μέσα από τον διάλογο, αφού παρατεθούν τα στοιχεία για τον περιορισμένο αριθμό των λεωφορείων που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τη σχετική πρόνοια της εγκυκλίου του Υπουργείου.
 
«Θεωρούμε», είπε ο κ. Καπνός, «πως το θέμα θα πρέπει να τύχει διαβούλευσης με τον αρμόδιο υπουργό, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή που θα έχει τη δυνατότητα υλοποίησης, λαμβάνοντας υπόψη και τα δεδομένα της αγοράς, και συγκεκριμένα αφενός τις ηλικίες των λεωφορείων που κυκλοφορούν στους κυπριακούς δρόμους και αφετέρου τις ανάγκες που υπάρχουν εκ μέρους των σχολείων».
 
Και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι μέσα από το διάλογο μπορεί να βρεθεί η κοινή συνισταμένη και οι μαθητές να διακινούνται με λεωφορεία που θα τους παρέχουν ασφάλεια. Σίγουρα δεν μιλάμε για υπέργηρα λεωφορεία, αλλά ούτε για λεωφορεία 15 χρόνων. Υπάρχουν και λεωφορεία 20-22 χρόνων, που μπορούν κάλλιστα να διασφαλίσουν την ασφάλεια των μαθητών όπως γίνεται και με τα μαθητικά δρομολόγια από και προς τα σχολεία».
 
Υπενθυμίζεται πως στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τις σχολικές εκδρομές γίνεται μια λεπτομερής καταγραφή των διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθούν οι σχολικές διευθύνσεις πριν και κατά τη διάρκεια μιας σχολικής εκδρομής.
 
Ομολογουμένως, πρόκειται για μια αρκετά χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία. Το Υπουργείο προτείνει στα σχολεία να αποφασίζουν μακροπρόθεσμα, από την αρχή της σχολικής χρονιάς για τις εκδρομές που θα πραγματοποιήσει το σχολείο.

Δειτε Επισης

Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά