Δευτέρα 9 Δεκ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Η μερική έκλειψη σελήνης και πώς προκαλείται το φαινόμενο που θα δούμε το βράδυ

Φοινιώ Σάββα  16/07/2019 10:58
Η μερική έκλειψη σελήνης και πώς προκαλείται το φαινόμενο που θα δούμε το βράδυ

Η μερική έκλειψη σελήνης και πώς προκαλείται το φαινόμενο που θα δούμε το βράδυ

Φοινιώ Σάββα  16/07/2019 10:58
Μερική έκλειψη σελήνης θα παρατηρηθεί σήμερα το βράδυ, η οποία θα είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού σε όλη την Κύπρο.
 
Στις 23:00 το βράδυ θα ξεκινήσει το φαινόμενο της μερικής έκλειψης ηλίου, ανέφερε στον REPORTER ο Διευθυντής της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου, Χρύσανθος Φάκας, ο οποίος υπέδειξε πως το φαινόμενο θα μπορεί να το παρακολουθήσει ο κάθε παρατηρητής από το μπαλκόνι του.
 
«Το φαινόμενο θα είναι αισθητό και πριν τις 23:00 το βράδυ, αλλά θα πρέπει να είναι κάποιος εξασκημένος για να το παρατηρήσει πριν από τις 23:00. Δεν θα είναι ολική έκλειψη. Στην ολική έκλειψη, η σελήνη θα γινόταν κόκκινη. Ο κόσμος θα ξεκινήσει να το παρατηρεί από τις 23:01», εξήγησε ο κ. Φάκας, προσθέτοντας πως το φαινόμενο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 02:00 τα ξημερώματα.
 
Ο κάθε παρατηρητής θα ξεκινήσει να παρατηρεί την αλλοίωση της φωτεινότητας της Σελήνης, και όσο η Σελήνη εισέρχεται περισσότερο στη σκιά της Γης, και ειδικά κατά τις 00:31, θα παρατηρήσει το μέγιστο της αλλοίωσης.
 
Στην πραγματικότητα, το φαινόμενο ξεκινά και τελειώνει πολύ πριν η Σελήνη εισέλθει στη σκιά της Γης, κατά την είσοδο και έξοδό της από την παρασκιά της Γης, αλλά ένα γήινος παρατηρητής, διά γυμνού οφθαλμού δεν παρατηρεί τίποτε το διαφορετικό. 
 
Η σελήνη και ο ήλιος έχουν
την ίδια φαινόμενη διάμετρο
Ο κ. Φάκας εξήγησε πως οι εκλείψεις συμβαίνουν επειδή από την Γη, η σελήνη και ο ήλιος έχουν την ίδια φαινόμενη διάμετρο.

«Αυτό οφείλεται στην απόσταση που έχουμε από τον ήλιο. Είναι σύμπτωση που δύο πλανήτες που έχουν τόσο μεγάλη διαφορά στο μέγεθος, από την Γη έχουν την ίδια διάμετρο και μπορούν να καλύψουν ο ένας τον άλλο», ανέφερε ο Χρύσανθος Φάκας.

Το Νοέμβριο το επόμενο φαινόμενο
Ο κ. Φάκας σημείωσε πως το επόμενο φαινόμενο που αναμένεται να παρατηρηθεί και θα είναι ορατό στην Κύπρο, θα είναι το Νοέμβριο και συγκεκριμένα στις 11 Νοεμβρίου.

«Το μεσημέρι της 11ης Νοεμβρίου θα γίνει διάβαση του Ερμή στον ήλιο. Για να μπορεί κάποιος να παρατηρήσει αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να φορεί ειδικά γυαλιά. Στην ουσία, το φαινόμενο είναι το ίδιο με το αν βάλω ένα βόλο μπροστά από ένα προβολέα ή όταν ένα αεροπλάνο περνά μπροστά από τον ήλιο», κατέληξε ο κ. Φάκας.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας