Ανοίγει το δρόμο του ΓΕΣΥ στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ο υπ. Υγείας

Στο Υπουργείο Υγείας, κατόπιν πρόσκλησης του αρμόδιου υπουργού Κωνσταντίνου Ιωάννου, θα βρεθεί σήμερα το μεσημέρι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων(ΠΑΣΙΝ), στο πλαίσιο του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στις δύο πλευρές με απώτερο στόχο την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓΕΣΥ, κατά τη δεύτερη φάση εφαρμογής του Συστήματος, που θα αφορά και την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, τον Ιούνιο του 2020.
 
Ως γνωστό, ο ΠΑΣΙΝ έχει τοποθετηθεί κατά της ένταξης των μελών του στο ΓΕΣΥ, ωστόσο στο Υπουργείο Υγείας ευελπιστούν πως μέσα από τον διάλογο και τα κίνητρα που δόθηκαν στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, η αρχική τους απόφαση θα αλλάξει και στο τέλος της ημέρας θα ενταχθούν στο ΓΕΣΥ.
 
Κατά τη σημερινή συνάντηση δεν αναμένεται η λήψη τελικών αποφάσεων, ωστόσο, το γεγονός ότι συνεχίζεται ο διάλογος χαρακτηρίζεται ως θετικό.
 
Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο του 2018, ο ΠΑΣΙΝ είχε υποβάλει στον υπουργό Υγείας σημείωμα με τέσσερα αιτήματά του, από τα οποία έχουν ικανοποιηθεί τα τρία, ενώ το τέταρτο, που αφορά συγκεκριμένες αλλαγές στον περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Νόμο, βρίσκεται υπό επεξεργασία και έχει δρομολογηθεί η ικανοποίησή του, σε συνεργασία με τη Βουλή.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως αποδεικνύοντας εμπράκτως την καλή θέλησή του για εξεύρεση κοινών συνισταμένων με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ώστε να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας προχώρησε στην παραχώρηση κινήτρων, ως εξής:
 
Πρώτο: Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε το Σχέδιο Παροχής Κυβερνητικών Χορηγιών σε Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια με σκοπό τη διαπίστευση (accreditation).
 
Δεύτερο: Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, παραχωρήθηκαν πολεοδομικά κίνητρα με αύξηση 20% στον συντελεστή δόμησης για τη δημιουργία, την επέκταση και την αναβάθμιση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
 
Τρίτο: Σε συνεννόηση με το Γραφείο του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων, το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται και είναι έτοιμο να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες την παραχώρηση Σχεδίου Κινήτρων για αγορά ή και αναβάθμιση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ως κρατική ενίσχυση (de minimis) προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που θα επιλέξουν να εντάξουν τις υπηρεσίες τους στο ΓΕΣΥ, ως αντιστάθμισμα του αιτήματός τους για κατάργηση του ΦΠΑ επί του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Νέες παράτυπες εργασίες στον Ακάμα καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις
Στήριξη στον ΚΟΑΠ δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ στον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών
Ο ΣΕΑΠΕΚ καλεί αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων ΑΠΕ
Νέος γύρος διαβουλεύσεων με τα κόμματα για τους χαμηλόμισθους από την Ισότητα
Η ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας
Μη τήρηση δεσμεύσεων και αδράνεια για το Περνέρα διαπίστωσε η Βουλή
Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία
Ανακαλείται μείγμα για κοτόπουλο λόγω εντοπισμού αλλεργιογόνου ουσίας (pic)
Για τα μέτρα της Κύπρου για μείωση θαλάσσιας ρύπανσης μίλησε η Υπ. Περιβάλλοντος στο OOC-9