Στη Νέα Υόρκη για το 3ο Συνέδριο Αρχηγών του ΟΗΕ ο Ηλίας Λεοντάρης

Στο 3ο Συνέδριο του ΟΗΕ για τους Αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 10 και 11 Ιουλίου, συμμετείχε ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης.
 
Το συνέδριο λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια και το φετινό είχε ως θέμα «Δημιουργώντας δυνατότητες για ανταπόκριση σε υψηλού επιπέδου προϋποθέσεις» ( “Generating Capabilities to Meet High-Performance Requirements”), με στόχο την υψηλότερη απόδοση του έργου των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ.
 
Στο Συνέδριο συμμετείχαν 102 χώρες (54 εκ των οποίων εκπροσωπήθηκαν από τους Αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων), η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ καθώς και 4 Διοικητές Στρατιωτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων και η Διοικητής της UNFICYP, Υποστράτηγος Cheryl Pearce.

Το Συνέδριο είχε τρεις επιμέρους σκοπούς:
(α) τον προσδιορισμό των αναγκών των επιχειρήσεων σε ότι αφορά την ταχύτητα ανάπτυξης, τις γλωσσικές ικανότητες και την επαγγελματική κατάρτιση ιδιαίτερα από πλευράς του κράτους υποδοχής,
(β) την κάλυψη των αναγκών μέσα από συλλογική προσπάθεια αναβάθμισης της εκπαίδευσης και της διάθεσης προηγμένων δυνατοτήτων και μέσων για επαύξηση της αποτελεσματικότητας και της αξιοπιστίας των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του διεθνούς οργανισμού, και
(γ) την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις και της συνεισφοράς τους στην προστασία των αμάχων. 
Στην παρέμβαση του ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος υποδοχής, αναγνωρίζει τη διαχρονική επιτυχή παρουσία της UNFICYP και την αποτελεσματική εφαρμογή των όρων εντολής της. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η αποστολή δημιουργεί τις συνθήκες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης.
 
Ο Αντιστράτηγος Λεοντάρης, πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, πέραν της ετήσιας εθελοντικής της συνεισφοράς που καλύπτει το 1/3 του προϋπολογισμού της UNFICYP, υποστηρίζει ενεργά, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, άλλες ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, με προσωπικό και μέσα καθώς και με την παροχή διευκολύνσεων, μέσων και υπηρεσιών εντός του νησιού.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Αντιστράτηγος Λεοντάρης είχε επίσης σειρά επαφών με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του διεθνούς οργανισμού, με ομολόγους του άλλων κρατών, και με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους οποίους ενημέρωσε για την κατάσταση και τις εξελίξεις στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου.

Τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς συνόδευαν οι επιτελείς του ΓΕΕΦ, Συνταγματάρχης Λούκας Χατζημιχαήλ, Αντισυνταγματάρχης Θεόκλειτος Παχουλίδης και ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, Αντισυνταγματάρχης Γιώργος Ιωάννου.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσαν προς τιμή του η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής και η ΠΣΕΚΑ.

Δειτε Επισης

Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν