Δευτέρα 14 Οκτ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης εγκαινίασε, στη Λεμεσό, η Υπουργός Εργασίας

  12/07/2019 20:33
Το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης εγκαινίασε, στη Λεμεσό, η Υπουργός Εργασίας

Το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης εγκαινίασε, στη Λεμεσό, η Υπουργός Εργασίας

  12/07/2019 20:33
Το πρώτο κέντρο παροχής εξειδικευμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τα πρόσωπα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Λεμεσού, εγκαινίασε το απόγευμα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σε χαιρετισμό της, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, που φέρει την ονομασία "ΣΧΕΔίΑ", η κα Αιμιλιανίδου συνεχάρη το Δήμο Λεμεσού και το δημοτικό συμβούλιο "για την άμεση κινητοποίηση τους για ανάπτυξη προγράμματος για εξυπηρέτηση των ατόμων προς αναζήτηση στέγης".
 
Η δράση του Δήμου Λεμεσού, υπέδειξε, αποδεικνύει ότι, η προσφορά των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Κύπρο, έχει μετατραπεί σε ένα οργανωμένο σύστημα κοινωνικής προσφοράς που η συμβολή του στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο, καθώς και στην επίτευξη υψηλότερου επίπεδου διαβίωσης για όλους τους πολίτες, είναι αδιαμφισβήτητα πολύ σημαντική.
 
Το Κέντρο "ΣΧΕΔίΑ", συνέχισε, έρχεται να καλύψει την ανάγκη παροχής υπηρεσιών πρώτης υποστηρικτικής βοήθειας αλλά και παροχής υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης σε άτομα που για κάποιο χρονικό διάστημα έχουν χάσει το σπίτι τους και δυσκολεύονται να εξεύρουν άμεσα άλλο.
 
"Με το συντονιστικό του ρόλο, κάθε δημότης θα έχει την ευκαιρία να αναφέρει τυχόν περιστατικά ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια και καθοδήγηση, ώστε άμεσα να συνδεθούν με τους επαγγελματίες του Κέντρου και να τύχουν άμεσης αντιμετώπισης", είπε και ανέφερε ότι "με τις παρεμβάσεις αυτές, θα εντοπίζονται τα πρόσωπα αυτά, τα οποία θα μεταφέρονται στο Κέντρο για συγκεκριμένη πρώτη αντιμετώπιση των αναγκών τους, για παροχή υπηρεσιών ξεκούρασης και προσωπικής φροντίδας για τις πρώτες ώρες".
 
 Επιπλέον, πρόσθεσε, βασικός στόχος θα είναι η παροχή υπηρεσιών για κοινωνική επανένταξη, ένταξη τους στην αγορά εργασίας, απόκτηση δεξιοτήτων, ενδυνάμωση του οικογενειακού κλοιού, απόκτηση μόνιμης στέγης και ό,τι άλλο θεωρηθεί αναγκαίο για κάθε ένα ξεχωριστά.

Η Υπουργός Εργασίας σημείωσε πως, το αποτέλεσμα αυτό επιτεύχθηκε από τη συνέργεια του Δήμου Λεμεσού με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δηλαδή κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, "συμβάλλοντας στην αμεσότερη και καταλληλότερη αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων, περιλαμβάνοντας τις ανάγκες ατόμων που για κάποιο χρονικό διάστημα έχουν ανάγκη στέγης".
 
Είπε, επίσης, πως το Υπουργείο της, μέσα από το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων που διαχειρίζονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, είναι αρωγός στο εγχείρημα του Δήμου Λεμεσού για τη λειτουργία του Κέντρου και έχει ήδη δοθεί στις 3 Απριλίου  προκαταβολή κρατικής ενίσχυσης ύψους €20.000, ενώ οι υπόλοιπες ανάγκες θα αξιολογηθούν στα πλαίσια της αίτησης για Κρατική Ενίσχυση για το 2019.
 
Τέλος, διαβεβαίωσε ότι τόσο η ίδια όσο και τα τα επί μέρους Τμήματα του Υπουργείου της, θα στηρίξουν και θα συμπαρασταθούν στο έργο που έρχεται να επιτελέσει το Κέντρο "ΣΧΕΔίΑ", "διασφαλίζοντας ότι η σφαιρική και συντονισμένη προσπάθεια όλων μας μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα".

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του από τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για δημιουργία δυο χώρων φιλοξενίας αστέγων στη Λεμεσό ενώ ανέφερε πως το κέντρο "ΣΧΕΔίΑ" έρχεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αστέγων, όχι απλά ως πρόβλημα στέγης ή διανυκτέρευσης, αλλά ως ένα σύνθετο πρόβλημα και ως αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.
 
Διευκρινίζοντας ότι το κέντρο δεν θα προσφέρει διανυκτέρευση, ο κ.Νικολαϊδης, είπε πως στόχος του είναι η προσφορά εκείνων των υπηρεσιών - επτά στο σύνολο τους -  για την κοινωνική επανένταξη των ατόμων, ένταξη τους στην αγορά εργασίας, απόκτηση δεξιοτήτων, ενδυνάμωση του οικογενειακού κλοιού, απόκτηση μόνιμης στέγης και ότι άλλο θεωρηθεί αναγκαίο για το κάθε άτομο ξεχωριστά.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας