Σε αναβάθμιση του λογισμικού του ΓεΣΥ προχωρεί ο ΟΑΥ, για διευκόλυνση των παροχέων

Σε νέα αναβάθμιση του λογισμικού συστήματος του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) προχωρεί αύριο Παρασκευή, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), με στόχο οι αλλαγές που θα γίνουν να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν το σύστημα κάνοντας την εργασία των παροχέων πιο εύκολη και γρήγορη.
 
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Ανώτερη Λειτουργός του ΟΑΥ Μαρία Κυθρεώτου, είπε πως «με την αναβάθμιση θα τύχουν χειρισμού πολλά μικρά τεχνικά θέματα που είχαν προκύψει και θα διορθώσουν τα λάθη που είχε το σύστημα».
 
Ανέφερε ότι αλλαγές έγιναν στη συνταγογράφηση που αφορά τα διαγνωστικά. Μαζί με τις αλλαγές οι παρόχοι θα έχουν κι ένα εγχειρίδιο στην κατοχή τους ούτως ώστε να είναι εύκολο να ψάχνουν και να βρίσκουν τις ακτινογραφίες που θέλουν να παραγγείλουν.
 
Σε σχέση με την έλλειψη φαρμάκων στην αγορά, η κ. Κυθρεώτου είπε πως υπήρξε «απότομη υπερκατανάλωση», ενώ μεταφέρθηκαν πολλοί ασθενείς που έπαιρναν τα φάρμακα τους από το δημόσιο στα ιδιωτικά φαρμακεία.
 
Την έλλειψη φαρμάκων, συνέχισε, προσπαθούμε να τη διορθώσουμε με διάφορους τρόπους. «Έχουν γίνει διορθώσεις στο σύστημα ώστε ένα μη διαθέσιμο φάρμακο που περιλαμβάνεται σε συνταγή να μπορεί να αναζητηθεί και από άλλα φαρμακεία, γεγονός που μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό. Επίσης έγιναν διορθώσεις ώστε οι γιατροί να μπορούν να συνταγογραφούν αντίστοιχα φάρμακα αυτών που είναι έλλειψη. Διορθώσαμε κάποια πράγματα, ώστε να φαίνεται η τιμή του φαρμάκου σε περίπτωση αντικατάστασης του. Έγιναν επίσης, αρκετές βελτιώσεις όσον αφορά την αναζήτηση πληροφοριών στο σύστημα ειδικά για τα φάρμακα», είπε.
 
Σε ερώτηση αν η εγγραφή ειδικών γιατρών συνεχίζεται, είπε πως κάθε ημέρα μπορεί να υπάρχουν μέχρι και δέκα γιατροί που πηγαίνουν στον Οργανισμό για να υπογράψουν σύμβαση.
 
Μέχρι σήμερα έχουν συμβληθεί 652 ειδικοί γιατροί εκ των οποίων 216 είναι ειδικοί γιατροί του ιδιωτικού τομέα και 436 ειδικοί γιατροί που εργάζονται στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Η κ. Κυθρεώτου είπε ότι καθημερινά ο Οργανισμός είναι αντιμέτωπος με προβλήματα αλλά τα αντιμετωπίζει και δίνει λύσεις. Το προσωπικό, σημείωσε, για πρώτη φορά βιώνει το σύστημα σε δράση, εξοικειώνεται και ευελπιστεί ότι οι επόμενοι μήνες εργασίας θα είναι πιο εύκολοι.
 
«Αντιμετωπίζουμε αρκετά προβλήματα αλλά βρίσκουμε και λύσεις. Θεωρώ ότι αυτή την στιγμή ο Οργανισμός είναι αρκετά ευέλικτος. Πρώτη φορά βιώνουμε το σύστημα να λειτουργεί και ανταποκρινόμαστε ικανοποιητικά. Εξοικειωνόμαστε και οι επόμενοι μήνες λειτουργίας του συστήματος θα είναι πιο εύκολοι», συμπλήρωσε.
 
 

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας