Τέρμα τα… ψυχολογικά για τους στρατεύσιμους αθλητές

Σε ριζικά νέα βάση έχει τεθεί το αναθεωρημένο πρωτόκολλο συνεργασίας ΥΠΑΜ – ΚΟΑ, που περιλαμβάνει την παραχώρηση δέσμης διευκολύνσεων, ώστε να μην στερηθεί κανένας στρατεύσιμος αθλητής την προοπτική ανέλιξής του, δήλωσε ο ΥΠΑΜ, Σάββας Αγγελίδης, σημειώνοντας ότι κύριο μέλημα του Υπουργείου είναι η έμπρακτη στήριξη και ο σεβασμός του μόχθου των αθλητών.
 
«Ώστε από τη μία να υπηρετήσουν την πατρίδα μας και από την άλλη να μην στερηθούν καμίας ευκαιρίας ανάδειξης και προβολής των ταλέντων τους», συμπλήρωσε. Στην τελετή, που έγινε στο Υπουργείο Άμυνας, το πρωτόκολλο υπέγραψαν ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΑΜ Γεώργιος Γεωργίου. Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΠ και ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΕΑΣ.
 
Ο Υπουργός Άμυνας στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι το πρόβλημα της φυγοστρατίας και ειδικά των αθλητών δεν περιορίστηκε ούτε και με τη μείωση της θητείας στους 14 μήνες. «Βασικά οι αθλητές μας, όταν ερχόταν η ώρα για να καταταγούν στην Εθνική Φρουρά, οδηγούνταν προς γραφεία Ιατρών, ειδικότητας Ψυχιάτρου, και με συνοπτικές διαδικασίες ελάμβαναν αναβολή κατάταξης λόγω ψυχιατρικών προβλημάτων υγείας».
 
Αφού μελέτησαν το πρόβλημα στο πλαίσιο επιστημονικής ανάλυσης του φαινομένου της φυγοστρατίας των στρατεύσιμων αθλητών, είπε, είχαν εποικοδομητική συνεργασία με την Βουλή, τη Νομική Υπηρεσία, το ΓΕΕΦ, το Υπουργείο Παιδείας, τον ΚΟΑ και τις Ομοσπονδίες, με αποτέλεσμα να ψηφιστεί ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο δεν δύναται να εκδίδεται δελτίο υγείας αθλητή σε στρατεύσιμους κατηγορίας Ι5 που κατέχουν προσωρινό απολυτήριο, αφού κρίθηκαν ως ακατάλληλοι για στράτευση ή τους χορηγήθηκε αναβολή εκπλήρωσης στρατιωτικής υπηρεσίας, λόγω νοσήματος/ πάθησης που σχετίζονται με τη ψυχική τους υγεία. «Ο νόμος αυτός αποτελεί πλέον ένα από τα ουσιαστικά εργαλεία πάταξης της φυγοστρατίας των στρατευσίμων αθλητών. Ο ΚΟΑ έχει την υποχρέωση να εφαρμόσει τον νόμο ώστε να μην εκδίδονται δελτία υγείας για τους εν λόγω αθλητές, ούτε και να ανανεώνονται».
 
Για να μην αφήνονται οποιαδήποτε κενά, είπε ο κ. Αγγελίδης, για τον σκοπό παρακολούθησης της παροχής διευκολύνσεων, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, καθορίζεται υπεύθυνος συντονιστής του ΓΕΕΦ, αλλά και συγκεκριμένη διαδικασία ελέγχου συμμετοχής των στρατευσίμων αθλητών στις δραστηριότητες των Ομοσπονδιών τους.
 
«Οι αθλητές στρατεύσιμοι θα επωφεληθούν από αριθμό αυξημένων διευκολύνσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όσοι δεν κατατάγηκαν ή δεν έχουν σκοπό να το πράξουν, θα βρουν μπροστά τους τις συνέπειες των πράξεων τους».
 
Για την φυγοστρατία, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι το 2013 ήταν στο 13%, πριν την μείωση της θητείας, το 2017 με τη μείωση της θητείας σε 14 μήνες το ποσοστό ήταν σε 8,79%, ενώ με τα μέτρα που λήφθηκαν φέτος είναι 2, 96%.
 
Είναι μια ιστορική μέρα δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, χαρακτηρίζοντας τη φυγοστρατία ως κοινωνικό φαινόμενο που κατάντησε γάγγραινα και πρέπει να αντιμετωπισθεί με τον συγκεκριμένο νόμο, αλλά και το πρωτόκολλο που δίδει την ευκαιρία στους αθλητές να αθλούνται, να κάνουν πρωταθλητισμό, να θεωρούν χαμένη την περίοδο στην Εθνική Φρουρά. Ο Υπουργός έτεινε ευήκοον ους και τον ευχαριστούμε, δήλωσε.
 
Οι αθλητές δεν χρειάζεται να ανησυχούν γιατί από την προετοιμασία μέχρι το τέλος της καριέρας τους θα μπορούν να αθλούνται και η άθλησή τους δεν θα εξαρτάται από τον διοικητή της κάθε μονάδας, πρόσθεσε και σημείωσε ότι ο Αρχηγός της ΕΦ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει μια ομοιομορφία στην αντιμετώπιση των αθλητών σε όλες τις μονάδες.
 
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι υπογράφει το πρωτόκολλο με χαρά και ευλογία και θεωρεί ότι «βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή. Ο ΚΟΑ δηλώνει πάρα πάρα πολύ ευχαριστημένος».
 
Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών, Σπύρος Νεοφυτίδης εξέφρασε απόλυτη ικανοποίηση για την υπογραφή του πρωτοκόλλου και ευχαρίστησε τον ΥΠΑΜ για τα πρωτοποριακά, όπως είπε, μέτρα που έλαβε. Αναμένουμε τώρα την υλοποίηση του και την εκτέλεση των όλων όσων αναφέρονται σε αυτό. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να αλλάξουμε την εικόνα που έχει δημιουργηθεί για την Εθνική Φρουρά και την νοοτροπία των αθλητών, πρόσθεσε. Ανέφερε περαιτέρω ότι το πρώτο βήμα έγινε με την ψήφιση του νόμου και την υπογραφή του πρωτοκόλλου. «Απομένει το δύσκολο έργο που είναι η εφαρμογή και λειτουργία του. Δυσκολίες θα υπάρχουν την πρώτη χρονιά αλλά με καλή διάθεση από όλες τις πλευρές θα λειτουργήσει, θα βελτιωθεί, με απώτερο στόχο να συνυπάρξουν η στρατιωτική θητεία με την αθλητική καριέρα», είπε.
 
Ο Γενικός Διευθυντής ΚΟΕΑΣ, Ανδρέας Γεωργαλλίδης μίλησε για συνέχεια διευκολύνσεων που είχαν αρχίσει προπολεμικά για τον στίβο και συνεχίζονται όχι μόνο για τον στίβο, αλλά και για άλλα αθλήματα. Οι επιδόσεις που θα έρθουν θα δικαιώσουν τις προσδοκίες και την σημερινή υπογραφή του πρωτοκόλλου, πρόσθεσε λέγοντας ότι όλοι οι μεγάλοι αθλητές στον στίβο βοηθήθηκαν από τις διευκολύνσεις που είχαν από την Εθνική Φρουρά. Η επέκταση αυτού του θεσμού θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο, σημείωσε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»