Απελάθηκαν στην Τουρκία 51 Σύροι πρόσφυγες από τα κατεχόμενα

Απελάθηκαν χθες με πλοίο στην Τουρκία, μετά από σχετική απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» οι 51 Σύροι πρόσφυγες, μεταξύ τους μια έγκυος και 4 παιδιά, που κρατούνταν στο παλιό κτίριο των τ/κ «αερογραμμών», στο χώρο του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου με το επιχείρημα ότι παρ’ ότι είχαν έρθει ως τουρίστες ήταν παράνομοι πρόσφυγες.
 
Το θέμα είναι κύριο πρωτοσέλιδο σήμερα στις εφημερίδες Χαβαντίς και Γενί Ντουζέν που επικεντρώνονται στις συνθήκες διαμονής αυτών των ανθρώπων που τις χαρακτηρίζουν απάνθρωπες και ντροπιαστικές. Να σημειωθεί ότι το θέμα είχε ξανά δημοσιευθεί παλιότερα και σε άλλες τ/κ εφημερίδες, ενώ πολλές τ/κ ανθρωπιστικές και ΜΚΟ οργανώσεις επεσήμαναν το θέμα και έκαναν εκστρατεία συλλογής ειδών ανάγκης για τους πρόσφυγες.
 
Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι οι 51 ήθελαν άσυλο, ήρθαν για να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τους έριξαν σε ένα κτίριο που είναι εγκαταλειμμένο και έτοιμο να γκρεμιστεί. Κάποιοι από αυτούς έφτασαν στα κατεχόμενα και διαμένουν σε εκείνο το μέρος εδώ και ένα μήνα. Η Χαβαντίς επισημαίνει ότι πριν την εφαρμογή της απόφασης επίσης του «υπουργικού» για την εφαρμογή του μέτρου της βίζας για τους Σύριους στις 21 Ιουνίου, οι πρόσφυγες έρχονταν στα κατεχόμενα ως τουρίστες (δεν χρειάζονται βίζα) αλλά τοποθετούνταν σε αυτό το κτίριο που εκτελούσε χρέη χώρου υποδοχής, χωρίς όμως τις κατάλληλες συνθήκες, επειδή θεωρούνταν «παράνομοι πρόσφυγες».
 
Η απόφαση χθες του «υπουργικού» για την επιστροφή τους στην Τουρκία λήφθηκε μετά από συνεννόηση με το Τμήμα Προσφύγων της Τουρκίας. Ο Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε χθες ότι οι Σύριοι πρόσφυγες θα γίνουν δεκτοί στην Τουρκία με την βοήθεια αυτού του τμήματος. Ωστόσο οργανώσεις που σχετίζονται με τα δικαιώματα των προσφύγων και τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα, επέκριναν το γεγονός ότι οι Σύριοι πρόσφυγες κρατούνταν σε απάνθρωπες συνθήκες και δεν τους προσφέρθηκε ούτε ιατρική βοήθεια. Εδώ και μέρες 50 άτομα ζούσαν σε χώρο για 20, σημειώνει η Χαβαντίς που γράφει ότι τα άτομα αυτά μεταφέρθηκαν στην Τουρκία με πλοίο που αναχώρησε χθες από το λιμάνι Αμμοχώστου.
 
Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι πολλοί δεν ήθελαν να επιστρέψουν στην Τουρκία υποστηρίζοντας ότι «θα μας πουλήσουν και πάλι, Θα μας βάλουν στις βάρκες και θα πεθάνουμε». Πρόκειται, αναφέρει, για 43 άνδρες, 4 γυναίκες η μία έγκυος 8 μηνών και 4 παιδιά, το πιο μικρό 8 ετών.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία