ΟΕΚ: Η θεραπεία πυρηνικής ιατρικής για τον καρκίνο του προστάτη βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο

Η θεραπεία πυρηνικής ιατρικής (Lutetium-177-PMSA or LuPSMA) σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη δεν αποτελεί ακόμα θεραπεία που χρησιμοποιείται στην καθημερινή πρακτική, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου(ΟΕΚ).

Πρόκειται, αναφέρει η ΟΕΚ , για θεραπεία που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο με δημοσιευμένα ενθαρρυντικά αποτελέσματα μελετών φάσης 2.

Δεν πρόκειται, ξεκαθαρίζει, για καθιερωμένη θεραπεία, δηλαδή δεν καταγράφεται σε διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές και ως εκ τούτου δεν αποτελεί ακόμα θεραπεία που χρησιμοποιείται στην καθημερινή πρακτική.

Η δημοσίευση αποτελεσμάτων φάσης 3 που θα επιτρέψουν ενδεχομένως την καθιέρωση της αναμένεται σε 3 περίπου χρόνια. Η εν λόγω θεραπεία μπορεί ενδεχομένως να χορηγηθεί σε ασθενείς με μεταστατικό ορμονοάντοχο καρκίνο του προστάτη κάτω υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αφού εξαντληθούν όλες οι καθιερωμένες θεραπείες, στα πλαίσια κλινικών μελετών, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ως εκ τούτου, η  ΟΕΚ καλεί τους ασθενείς να ακολουθούν τις συστάσεις των θεραπόντων Ογκολόγων, ως προς τις ενδείξεις χορήγησης θεραπειών είτε αυτές εμπίπτουν στα πλαίσια θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντηρίων γραμμών είτε βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο.

Καλεί, επίσης, τόσο τους ασθενείς όσο και τους θεράποντες ιατρούς να σέβονται τις αποφάσεις των ιατροσυμβουλίων, αφού αυτές λαμβάνονται, και οφείλουν να λαμβάνονται, στη βάση διεθνώς αναγνωρισμένων κατευθυντηρίων γραμμών και πρωτοκόλλων.

Η Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου εξέδωσε την ανακοίνωση με αφορμή σχετικό δημοσίευμα επιστημονικού περιεχομένου στον καθημερινό Τύπο που αφορούσε θεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο προστάτη και λόγω επανειλημμένων ερωτήσεων από επηρεαζόμενους ασθενείς προς τους θεράποντες Ογκολόγους ως προς τις ενδείξεις χορήγησης της.
 

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ