Ο καινοτόμος λουκουματζής του Πρωταρά… Αλμυροί λουκουμάδες με τρίμμα χαλούμι

Ποιος είπε ότι οι λουκουμάδες είναι ένα έδεσμα που έχει κατανάλωση μόνο στα Θεοφάνεια; Ποιος είπε πως δεν μπορείς να τους απολαύσεις μια καλοκαιρινή βραδιά μετά το φαγητό ή την θάλασσα; Ποιος είπε ότι οι λουκουμάδες σερβίρονται μόνο με σιρόπι; Πώς θα σας ακουγόταν να τους δοκιμάζατε με σοκολάτα ή ακόμα και με χαλούμι ή φέτα;
 
Οι λουκουμάδες του Πανίκου Mατθαίου, που διατηρεί μαγαζί στον Πρωταρά από το μακρινό 1995, έχει γίνει σήμα κατατεθέν την καλοκαιρινή περίοδο για τους τουρίστες. Η φήμη των λουκουμάδων του έχει ξεφύγει από την περιοχή της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου και έφθασε και στην υπόλοιπη Κύπρο, με πολλούς να επιλέγουν να επισκεφθούν το μαγαζί του μετά τη θάλασσα ή το φαγητό τα καλοκαιρινά βράδια.
Μιλώντας στον REPORTER, ο κ. Πανίκος αναφέρθηκε στις καινοτόμες ιδέες που δημιούργησε, ώστε να καλύπτει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Μια από αυτές τις ιδέες είναι και η δημιουργία του αλμυρού λουκουμά.
 
Λουκουμάδες με σοκολάτα ή με χαλούμι και φέτα
Όπως εξήγησε, η τέχνη του λουκουμά εξελίσσεται κατά τη διάρκεια των χρόνων και μαζί της πρέπει να εξελίσσονται και οι παραγωγοί. Έτσι ο κ. Πανίκος μετά από μια ιδέα που του έδωσαν οι υπάλληλοι του, αποφάσισε να φτιάξει λουκουμάδες με σοκολάτα.
«Τα καλοκαίρια προσλαμβάνω κάποιους υπάλληλους που σπουδάζουν στην Ελλάδα. Μου είχαν πει ότι στην Ελλάδα σερβίρουν λουκουμάδες με σοκολάτες. Εγώ μελέτησα την ιδέα και προσθέσαμε αυτές τις γεύσεις στα πιάτα μας».
 
Παράλληλα, δημιούργησε και κάποιες πιατέλες με διάφορους γευστικούς συνδυασμούς για τις παρέες που εξυπηρετεί στο μαγαζί του. Στις πιατέλες, οι πελάτες επιλέγουν την επικάλυψη που θα έχουν οι λουκουμάδες, από μια μεγάλη γκάμα επιλογών στο μενού.
«Μετά μου ήρθε η ιδέα», όπως είπε, «να φτιάξουμε και αλμυρούς λουκουμάδες, γιατί υπήρχε κόσμος που είχε πρόβλημα με τον διαβήτη και έτσι φτιάξαμε και τους αλμυρούς. Με αυτό τον τρόπο καλύπτουμε όλο το κοινό».
 
Όπως ανέφερε, όσον αφορά τους αλμυρούς λουκουμάδες, «φτιάχνονται από το ίδιο μείγμα με τους γλυκούς, αλλά αντί να μπαίνει σιρόπι από πάνω ή σοκολάτα, μπαίνει τριμμένο χαλούμι με φέτα και τυρί. Λιώνουν τα τυριά και θυμίζουν κάτι σαν πίτσα».
 
Φτιάχνουν επίσης και σιάμισιη ή καττιμέρι, το οποίο επίσης σερβίρεται και ως αλμυρό και ως γλυκό, όπως εξήγησε ο κ. Πανίκος, ανάλογα με την προτίμηση του εκάστοτε πελάτη.
Σήμα κατατεθέν στον Πρωταρά
Με περηφάνια ο κ. Πανίκος αναφέρει ότι, όταν έρθουν κύπριοι του εξωτερικού, αλλά και ντόπιοι τουρίστες στην περιοχή, θα επιλέξουν να έρθουν στο μαγαζί του για να δοκιμάσουν λουκουμάδες.
 
«Είναι σήμα κατατεθέν για την περιοχή. Το συνδυάζουν να έρχονται εδώ μετά τη θάλασσα. Σε αυτά τα 25 χρόνια έχουμε πάρα πολύ κόσμο που έρχεται από το εξωτερικό και μας επισκέπτεται για να φάει λουκουμάδες».
Η δουλειά μας θέλει πάθος
Σε ό,τι αφορά τη δουλειά του λουκουματζή, ο κ. Πανίκος επισήμανε ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολη και χρειάζονται αρκετές ώρες δουλειάς για να καταφέρει κάποιος να πετύχει και να διατηρηθεί για τόσα χρόνια στο επάγγελμα.
 
«Ιδίως όσον αφορά τις ζύμες είναι ζωντανά προϊόντα και πρέπει να είσαι πολύ προσεχτικός για να μην χάσεις την ποιότητα. Συνεχώς έχουμε καινούργιες ιδέες τις οποίες αναπροσαρμόζονται συνεχώς», όπως ανέφερε.
Εξήγησε ακόμα ότι και το ωράριο της δουλειάς του είναι δύσκολο, αφού εργάζονται κυρίως βραδινές ώρες, μέχρι τις έντεκα, τις δώδεκα ή και αργότερα, γιατί ο κόσμος τους επισκέπτεται στο μαγαζί μετά το φαγητό.
 
Η συμβουλή στους νέους και το μεγάλο όνειρο
Η δουλειά του λουκουματζή είναι μια από αυτές που άρχισαν σιγά σιγά να εκλείπουν, ωστόσο ο κ. Πανίκος θα συμβούλευε τους νέους να ασχοληθούν με αυτή τη δουλειά, αλλά τόνισε ότι πρέπει όσοι ασχοληθούν να έχουν πάθος.
«Ορισμένοι έρχονται και μου λένε τι συνταγή χρησιμοποιείς και βγαίνουν οι λουκουμάδες έτσι; Τους απαντώ ότι δεν είναι μια ή δύο συνταγές, αλλά είναι πολλές συνταγές. Πρέπει να θυσιάσεις πάρα πολλά πράγματα για να πετύχεις», όπως ξεκαθάρισε.
 
Σε ό,τι αφορά τον στόχο του για το μέλλον ή καλύτερα το μεγάλο του όνειρο, είναι να διοργανώσει ένα παγκύπριο φεστιβάλ λουκουμά για να καλέσει τον κόσμο και κατ’ επέκταση τους φίλους του λουκουμά να απολαύσουν το έδεσμα μαζί με ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα και αυτό το φεστιβάλ σιγά σιγά να γίνει θεσμός.

Δειτε Επισης

Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»