Ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου στον REPORTER: Η ζωή μου μακριά από τον θώκο

Απαντήσεις στη μεγάλη σεναριολογία που αναπτύχθηκε από την ημέρα που έγινε γνωστό ότι θα παραιτηθεί κι' έπειτα, για τους πραγματικούς λόγους που φεύγει, δίνει μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στον REPORTER, ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος.
 
Η απόφασή του, είχε ξαφνιάσει πολλούς, καθώς είναι η πρώτη φορά στα εκκλησιαστικά δρώμενα που υποβάλλεται παραίτηση Αρχιερέα, τουλάχιστον στη σύγχρονη ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου.
 
Όπως ο ίδιος ο τέως Κιτίου δήλωσε στον REPORTER, δεν είναι η πρώτη φορά στην εκκλησιαστική ιστορία που έχουμε παραίτηση, αλλά αυτό είχε συμβεί και πριν από πάρα πολλά χρόνια.
 
«Πήρα αυτή την απόφαση όταν διαπίστωσα -όπως είπα και στην Ιερά Σύνοδο- ότι οι δυνάμεις μου εξασθενούν. Και πιστεύω ότι ένας νέος σε ηλικία Μητροπολίτης με νέες ιδέες και με καινούργιες δυνάμεις, μπορεί να επιτύχει και να εξυπηρετήσει καλύτερα το ποίμνιο που τόσο πολύ αγάπησα», ήταν τα λόγια του τέως Κιτίου Χρυσοστόμου.
 
Τι κρύβεται πίσω από παραίτηση
Στα όσα γράφτηκαν. ότι οι πραγματικοί λόγοι της παραίτησης δεν ήταν ο ηλικιακός παράγοντας και ότι κρύβεται κάτι άλλο, δηλαδή οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές, ο απερχόμενος Μητροπολίτης απάντησε ουδέν αναληθέστερο.
 
«Στο δικό τους μυαλό μπορεί να κρύβεται κάτι άλλο. Στο δικό μου το μυαλό δεν κρύβεται, παρά μόνο ισχύει αυτό που είπα και στην Ιερά Σύνοδο. Και αυτό που έχω να τους πω, είναι πως η αγάπη είναι θυσία και αν δεν έχεις αγάπη δεν είσαι έτοιμος να θυσιαστείς, δεν έχεις αγάπη. Και εγώ αγαπώ και αγάπησα αυτό το ποίμνιο. Και μπορώ να σας το πω και αλλιώς. Θα θελα στη βασιλεία των ουρανών να βρίσκομαι με αυτό το ποίμνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Για τη σεναριολογία που αναπτύχθηκε, ο τέως Κιτίου επέκρινε και τις εφημερίδες, λέγοντας πως αυτό είναι λάθος τους και ότι το κάνουν καθαρά για να παίρνουν πελάτες, κατά την έκφρασή του.
 
«Δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά. Και λυπάμαι ειλικρινά διότι οι εφημερίδες θέλουν να εκλάβουν δικά τους συμπεράσματα», σημείωσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι κληρικοί που στηρίζουν Νεκτάριο και οι πολίτες που στηρίζουν Ευμένιο
 
Δημιουργεί προηγούμενο η απόφαση
Αναμφίβολα, είτε είναι υποχρεωτικό είτε όχι, η απόφαση αυτή του απερχόμενου Μητροπολίτη Κιτίου, δημιουργεί προηγούμενο.
 
Ο ίδιος ήταν σαφής στην τοποθέτησή του: «Εάν ποτέ αισθανθούμε τις δυνάμεις μας να φεύγουν πρέπει να δίνουμε τόπο στα νιάτα για το καλό της Εκκλησίας».
 
Αποκάλυψε, μάλιστα, και τον διάλογο που έγινε μέσα στην Ιερά Σύνοδο, την ημέρα της υποβολής της παραίτησής του.
 
«Είναι γεγονός ότι ο Μακαριώτατος στη συνεδρία, μου είπε συγχαρητήρια Άγιε Κιτίου. Σας συγχαίρω για την απόφασή σας αυτή, η οποία ανοίγει σε όλους μας τον δρόμο. Και στρεφόμενος στα άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τους είπε: Άγιοι Αδελφοί το παράδειγμα που μας δίνει σήμερα ο Άγιος Κιτίου πρέπει κι’ εμείς να το ακολουθήσουμε. Εάν ποτέ αισθανθούμε τις δυνάμεις μας να φεύγουν, πρέπει να δίνουμε τόπο στα νιάτα για το καλό της Εκκλησίας».
 
Ο τέως Μητροπολίτης, θέλησε να ξεκαθαρίσει πάντως, πως αυτό εναπόκειται στην απόφαση του κάθε Ιεράρχη και αν αισθάνεται ότι πρέπει να παραιτηθεί. «Αυτό έπραξα κι’ εγώ. Η αγάπη μου προς το ποίμνιο μου με οδήγησε σε αυτή την απόφαση», σημείωσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μάχη της διαδοχής για τον μητροπολιτικό θρόνο Κιτίου
 
«Αυτοί είναι οι λόγοι που στηρίζω Νεκτάριο»
Ως προς το ζήτημα της διαδοχής του, ο παραιτηθείς Μητροπολίτης δεν έκρυψε την προτίμησή του προς το πρόσωπο του Επισκόπου Αρσινόης Νεκτάριου, παρά το γεγονός όπως είπε, ότι και οι δυο κύριοι διεκδικητές, μαζί δηλαδή και με τον Αρχιμανδρίτη Ευμένιο Σιήππη, είναι πνευματικά του παιδιά.
 
«Το εάν προτιμώ να είναι ο Νεκτάριος, είναι γιατί τον γνωρίζω περισσότερο από κοντά. Διετέλεσε και στη Μητρόπολη για ένα εξάμηνο πριν χειροτονηθεί ως Πρωτοσύγκελός μου και γενικά τον ξέρω ως άνθρωπο που μπορεί να βοηθήσει».
 
Συνέχισε λέγοντας ότι, ο Νεκτάριος έχει περισσότερη πείρα, καθώς είναι για χρόνια Επίσκοπος Αρσινόης.
 
Τόνισε πάντως, ότι τον τελικό λόγο τον έχει ο λαός και η Ιερά Σύνοδος, προσθέτοντας ότι θα δεχτεί την όποια απόφαση, που θα εμπνέεται από το Άγιο Πνεύμα, κατά την έκφρασή του.
 
Η ζωή του στο εξής
Ο τέως Κιτίου είπε πως δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την Αρχιεροσύνη. Θα συνεχίσει, ανέφερε, να τελεί τα αρχιερατικά του καθήκοντα για όσο χρόνο του επιτρέπει ο Κύριος και πάντοτε με την άδεια του εκάστοτε Μητροπολίτη.

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα