Καλεί σε συνάντηση τους επαγγελματίες υγείας ο Κωνσταντίνος Ιωάννου

Ενώ σήμερα αναμένεται να αποφασίσει η ΠΑΣΥΚΙ αν θα πραγματοποιήσει ή όχι την απεργία της ερχόμενης Τρίτης, 9 Ιουλίου, οι γιατροί, μέλη της ΠΑΣΥΔΥ, με ανακοίνωσή τους γνωστοποιούν ότι δεν θα συμμετάσχουν και διαχωρίζουν τη θέση τους. 
 
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέλαβε πρωτοβουλία και κάλεσε σε συνάντηση τις συντεχνίες των επαγγελματιών υγείας.
 
Σε ανακοίνωσή του, ο κλάδος Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ αναφέρει: Ο Κλάδος Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ με ενδιαφέρον παρακολουθεί τη στάση των συναδέλφων ιατρών στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) και την πρόθεσή τους να κατέλθουν σε εικοσιτετράωρη απεργία την ερχόμενη Τρίτη 9 Ιουλίου 2019. Το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό και δεν αμφισβητείται ως θεμιτό μέτρο αντίδρασης και προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνθηκών εργασίας τους. Επίσης, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η υποστελέχωση που υπάρχει σήμερα στα ΤΑΕΠ, η οποία δημιουργήθηκε από διάφορες αιτίες και η οποία ως αποτέλεσμα έχει την ανάγκη αύξησης των ωρών εργασίας των εναπομεινάντων ιατρών με πιθανά αρνητικά συνεπακόλουθα, αλλά και την ταλαιπωρία των ασθενών. 
 
Ο ΟΚΥπΥ αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, είχε συγκαλέσει σύσκεψη στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων όπου καταγράφηκαν τα προβλήματα τη δεδομένη στιγμή. Έχει ήδη προκηρύξει θέσεις για πρόσληψη ιατρών στα ΤΑΕΠ, ανανεώσει τις συμβάσεις αγοράς υπηρεσιών με γιατρούς που προσφέρουν της υπηρεσίες στα δημόσια νοσηλευτήρια τον τελευταίο ένα χρόνο, αναζητεί επιπλέον ιατρούς για αγορά υπηρεσιών προσφέροντας αυξημένα κίνητρα και προγραμματίζει διάφορες άλλες ενέργειες για ενίσχυση των Τμημάτων. Τα πιο πάνω μέτρα δεν έχουν μέχρι στιγμής αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα κυρίως λόγω της απουσίας ενδιαφέροντος και ανταπόκρισης από τους γιατρούς. Ως Κλάδος κρίνουμε τις προσπάθειες του ΟΚΥπΥ ειλικρινείς και προς τη σωστή κατεύθυνση για επίλυση, έστω και προσωρινά, των προβλημάτων των ΤΑΕΠ παρόλο που αυτές διενεργούνται καθυστερημένα. Παράλληλα κρίνουμε ότι στο παρόν στάδιο η απεργία εκ μέρους των ιατρών δεν θα προσφέρει και ούτε θα επιλύσει τα προβλήματα, αντίθετα μόνο θα ταλαιπωρήσει ακόμη περισσότερο τους ασθενείς.
 
Θέση του Κλάδου μας είναι ότι τα όποια προβλήματα λύνονται ολιστικά και όχι αποσπασματικά. Για αυτό καλούμε τον Υπουργό Υγείας να συγκαλέσει άμεσα όλους τους εμπλεκόμενους σε διάλογο για τη δημιουργία ad-hoc επιτροπής υπό την προεδρία και συντονισμό του Υπουργείου, όπου θα καταθέσουμε τις εισηγήσεις μας και οι όποιες αποφάσεις παρθούν θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων. 
 
Η Οργάνωση μας έχει την πεποίθηση ότι με προκλήσεις και αντεγκλήσεις όχι μόνο δεν επιλύονται προβλήματα, αλλά δυσχεραίνεται η επίλυσή τους. Σε μια δύσκολη μεταβατική περίοδο για τα δημόσια νοσηλευτήρια που, μεταξύ άλλων, έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρότατες προκλήσεις με την αυτονόμησή τους και την εφαρμογή του ΓεΣΥ, θα ήταν ότι χειρότερο η πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων, που κατά κύριο λόγο θα πλήξουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Πεποίθησή μας είναι ότι με καλή διάθεση από όλες τις πλευρές τις λύσεις θα δώσει ο διάλογος.

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας