Μπήκε το νερό στ’ αυλάκι για το ΓΕΣΥ-Κάναμε κατάχρηση τον πρώτο μήνα

«Μπήκε το νερό στο αυλάκι και πλέον έχουμε όλοι ευθύνη να διατηρήσουμε τη συνεχή ροή του», τόνισε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου μιλώντας σε διάσκεψη τύπου, κατά την οποία προέβη σε απολογισμό για τον πρώτο μήνα εφαρμογής του ΓΕΣΥ. Και αν θελήσουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας ως λαός από τους αριθμούς φαίνεται ότι κάναμε κατάχρηση και σε επισκέψεις γιατρών, και σε ότι αφορά στην προσφορά των υπόλοιπων υπηρεσιών υγείας, από τα φάρμακα μέχρι τις αναλύσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν βλέπει λόγο απεργίας στα ΤΑΕΠ ο υπουργός και καθησυχάζει τους ασθενείς
 
Όπως είπε, «η αποτίμηση για τον πρώτο μήνα εφαρμογής του ΓΕΣΥ κρίνεται θετική και σε γενικές γραμμές η έναρξή του έγινε ομαλά και αγκαλιάστηκε από τους πολίτες με θέρμη και ενθουσιασμό. Χαρακτηριστικό αυτής της αποδοχής είναι η μαζική εγγραφή των δικαιούχων στο Σύστημα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κ. Ιωάννου-Ανησυχητική ολιγωρία από ΟΚΥπΥ για τους ωρομίσθιους του Νοσοκομείου Λεμεσού

Οι αριθμοί δικαιούχων
και παρόχων υγείας
Ο υπουργός Υγείας έδωσε αναλυτικά αριθμούς εγγεγραμμένων δικαιούχων και παρόχων υγείας στο σύστημα, ενώ απαρίθμησε και τα προβλήματα που προκύπτουν.
 
Μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν εγγραφεί στο Σύστημα 621 χιλιάδες δικαιούχοι, γεγονός όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, που καταδεικνύει του λόγου το αληθές, δηλαδή τη μαζική εγγραφή των πολιτών.
 
Επίσης, κατά τον 1ο μήνα έχουν συμβληθεί με το ΓΕΣΥ, 378 Προσωπικοί Ιατροί για ενήλικες, 118 Προσωπικοί Ιατροί για παιδιά, 612 Ειδικοί Ιατροί από όλες τις ειδικότητες, 476 φαρμακεία και 566 φαρμακοποιοί, 125 Κλινικά Εργαστήρια και 436 Εργαστηριακοί και εργαστηριακοί επιστήμονες και 13 Ακτινοδιαγνωστικά Κέντρα παγκύπρια.
 
Η υπερεκμετάλλευση του ΓΕΣΥ
Θα ήταν εξωπραγματικό να πιστεύει κανείς, ότι το ΓΕΣΥ που δέχθηκε τόσο πόλεμο, θα ξεκινούσε χωρίς να παρουσιαστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα.
 
Ανάμεσα σε άλλα παρατηρήθηκαν υπερεπισκεψιμότητα σε γιατρούς τους ΓΕΣΥ και υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων, με αποτέλεσμα να υπάρξει γκρίνια και ελλείψεις σε σκευάσματα.
 
160 χιλιάδες επισκέψεις
σε ένα μήνα
Συνολικά, 130,584 επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν σε Προσωπικούς Ιατρούς σε όλες τις πόλεις και 30,254 σε Ειδικούς Ιατρούς.
 
Ο υπουργός Υγειάς στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα που παρατηρήθηκε της υπερ-εκμετάλλευσης του συστήματος από τους δικαιούχους, το οποίο απέδωσε στην ελλιπή ενημέρωση του κόσμου και στη νοοτροπία μας.
 
«Από τη μια, αυτό οφείλεται στην καθυστέρηση που υπήρξε από πλευράς ΟΑΥ αλλά όχι εξ υπαιτιότητάς τους όσον αφορά στην επικοινωνιακή εκστρατεία ενημέρωσης, και από την άλλη, στη νοοτροπία που μας διακατέχει ως λαός να ενδιαφερόμαστε για ό,τι μας αφορά την τελευταία στιγμή. Σίγουρα και το γεγονός ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων πέντε δεκαετιών που περιλαμβάνει αμέτρητες πληροφορίες που δεν είναι εύκολο να αφομοιωθούν μεμιάς, συνέτεινε στην κατάχρηση ή τη λανθασμένη χρήση του Συστήματος, ειδικά κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες», συμπλήρωσε.
 
Αυτό, συνέχισε, προκάλεσε κάποια ζητήματα στους Προσωπικούς Ιατρούς, στους οποίους παρατηρήθηκε αυξημένη ζήτηση από πλευράς δικαιούχων για τις υπηρεσίες που παρέχει το Σύστημα και καθυστερήσεις σε μεμονωμένες περιπτώσεις.
 
Σύμφωνα με τον υπουργό, με ικανοποίηση παρατηρήθηκε ότι τις τελευταίες δύο βδομάδες αυτή η ζήτηση μειώθηκε αισθητά, αφού ευάλωτες ομάδες ασθενών, όπως οι χρόνιοι και τα ηλικιωμένα άτομα, εξυπηρετήθηκαν άμεσα.
 
Η υπερσυνταγογράφηση
έφερε ελλείψεις
Για τα φάρμακα και την υπερ-συνταγογράφηση που έφερε ελλείψεις, ο κ. Ιωάννου επισήμανε ότι για τον σκοπό αυτό, άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται στις πρώτες αναβαθμίσεις που έγιναν στο λογισμικό, συγκεκριμένα Πρωτόκολλα που περιορίζουν την υπερβολική συνταγογράφηση.
 
Τα φαρμακεία είχαν εκτελέσει τον πρώτο μήνα 87,618 συνταγές.
 
Επιπλέον, σημείωσε, εδώ και δύο μέρες δόθηκαν οδηγίες όπως σκευάσματα που υπάρχουν στις δημόσιες φαρμακαποθήκες και υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα αποθέματα, να διατεθούν μέσω των εισαγωγέων στα ιδιωτικά φαρμακεία.
 
Έως τώρα, περιλήφθηκαν στον κατάλογο 1,070 φαρμακευτικά σκευάσματα και σε αυτόν θα συνεχίσουν να προστίθενται περισσότερα σκευάσματα τις επόμενες εβδομάδες.
 
«Για να προστατεύσουμε το Σύστημα, από αυτόν τον μήνα θα αρχίζουν να εφαρμόζονται Πρωτόκολλα και περιορισμοί τόσο για τις παραπομπές όσο και για τη συνταγογράφηση φαρμάκων», είπε.
 
Χιλιάδες για αναλύσεις
και ακτινογραφίες
Ιδιαίτερα αυξημένος είναι και ο αριθμός όσων επισκέφθηκαν Κλινικά Εργαστήρια και Ακτινοδιαγνωστικά Κέντρα.
 
Σύμφωνα με τον υπουργό, «δόθηκε επιπρόσθετα πρόσβαση στους ασθενείς στα Κλινικά Εργαστήρια και τα Ακτινοδιαγνωστικά Κέντρα της προτίμησής τους, άμεσα και με πολύ χαμηλό κόστος, γεγονός που επίσης διευκόλυνε πολύ τους πολίτες».
 
Συγκεκριμένα, τα Κλινικά Εργαστήρια εκτέλεσαν 41,488 αναλύσεις και στα Ακτινοδιαγνωστικά Κέντρα εξυπηρετήθηκαν 5,609 περιστατικά.
 
Η έκκληση για σύνεση
Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του ΓΕΣΥ μόνο όταν τις έχουν πραγματικά ανάγκη, έτσι ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση το συντομότερο, υποσχόμενος ότι το Σύστημα ως ζωντανός οργανισμός, θα βελτιώνεται συνεχώς.
 
Η απάντηση στις «Κασσάνδρες»
Ο υπουργός απάντησε και σε κάποιους ισχυρισμούς που διαρρέουν ορισμένοι κύκλοι και αναφέρονται σε μη ικανοποιητικό αριθμό εγγεγραμμένων Προσωπικών Ιατρών ενηλίκων.
 
Όπως είπε, με τα μέχρι τώρα δεδομένα και τους δικαιούχους που έχουν ενεργοποιήσει την εγγραφή τους στο Σύστημα, για κάθε έναν από τους 378 Προσωπικούς Ιατρούς ενηλίκων αναλογούν περίπου 1,400 δικαιούχοι.
 
«Επομένως, αντιλαμβάνεστε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ευσταθούν, αφού τα αριθμητικά δεδομένα δείχνουν πως οι μέχρι στιγμής Προσωπικοί Ιατροί τόσο ενηλίκων όσο και παιδιών που έχουν συμβληθεί είναι ικανοποιητικοί για να καλύψουν ολόκληρο τον ενήλικο πληθυσμό», υπέδειξε με έμφαση. 
 
Τι γίνεται με τους
ειδικούς γιατρούς
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου αφού επισήμανε πως οι υφιστάμενες ανάγκες με ειδικούς γιατρούς δεν καλύπτονται, σημείωσε ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης και σε αυτό τον τομέα.
 
Εμφανίστηκε αισιόδοξος, ότι από το ενδιαφέρον που υπάρχει από ειδικούς γιατρούς και τις συνεχείς εγγραφές στο Σύστημα, σιγά-σιγά θα επιλυθεί και αυτό το ζήτημα.
 
Ανέφερε εξάλλου, ότι ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα η τρίτη αναθεώρηση των καταλόγων των ιατρικών πράξεων για τους Ειδικούς Ιατρούς. Ενδεικτικά, είπε ότι οι γιατροί ειδικοτήτων όπως η Νευρολογία, η Νευροχειρουργική, η Ορθοπεδική, η Ουρολογία, η Καρδιολογία, η Γαστρενερολογία, η Διαγνωστική Ακτινολογία και αρκετές άλλες, έχουν ήδη πρόσβαση στους αναθεωρημένους καταλόγους.
 
«Κάποιες αλλαγές που έγιναν περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την ένταξη δραστηριοτήτων όπως υπερηχογράφημα μαστών, ακτινογραφίες ώμου, κλείδας, ωμοπλάτης, κτλ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις αυξήθηκε η βαρύτητα της μονάδας για κάποιες ιατρικές πράξεις. Για παράδειγμα, στην ειδικότητα της Καρδιολογίας αυξήθηκε η βαρύτητα της δραστηριότητας για αξιολόγηση συσκευής προγραμματισμού (βηματοδότη) από 0,5 μονάδα σε 2,5 μονάδες. Στην περίπτωση της Ορθοπεδικής, προστέθηκαν οι επεμβάσεις χεριού που γίνονται εξωνοσοκομειακά στον κατάλογο δραστηριοτήτων», συμπλήρωσε.
 
Τι γίνεται με τα ραντεβού στα Νοσοκομεία
Με στόχο να δοθεί χρόνος για ομαλή προσαρμογή, με έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι ασθενείς που είχαν προγραμματισμένα ραντεβού μέχρι και τις 31 Αυγούστου του τρέχοντος έτους σε Ειδικούς Ιατρούς στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ θα μπορούν να τα εκτελέσουν χωρίς παραπεμπτικό από Προσωπικό Ιατρό. Ισχύουν δηλαδή τα προγραμματισμένα ραντεβού. Η ίδια ρύθμιση έγινε και για τα ραντεβού για ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις στα δημόσια νοσηλευτήρια.
 
Επίσης, τα φαρμακεία στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι το τέλος του Αυγούστου για να εξυπηρετούν τους δικαιούχους των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Οι διευθετήσεις αυτές λήφθηκαν, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι ασθενείς μέχρι να ομαλοποιηθεί το νέο περιβάλλον, τόνισε ο κ. Ιωάννου.
 
Επίσης, είπε, ετοιμάζεται Εγχειρίδιο χρήσης του καταλόγου ακτινοδιαγνωστικών δραστηριοτήτων, το οποίο θα αποσταλεί σε όλους τους γιατρούς εντός των επόμενων ημερών. Το εγχειρίδιο αναμένεται να βοηθήσει τους γιατρούς στην σωστή και γρήγορη έκδοση παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων.
 
Ετοιμάζεται σχέδιο κινήτρων
για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια
Σ’ ότι αφορά στις εξελίξεις με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ο κ. Ιωάννου υπενθύμισε ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε το Σχέδιο Παροχής Κυβερνητικών Χορηγιών σε Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια με σκοπό τη διαπίστευση (accreditation).
 
Επίσης με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, παραχωρήθηκαν πολεοδομικά κίνητρα με αύξηση 20% στον συντελεστή δόμησης για τη δημιουργία, την επέκταση και την αναβάθμιση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
 
Σύμφωνα με τον υπουργό, «επιπρόσθετα, και σε συνεννόηση με το Γραφείο του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων, επεξεργαζόμαστε και θα είμαστε έτοιμοι να το ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες την παραχώρηση Σχεδίου Κινήτρων για αγορά ή και αναβάθμιση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ως κρατική ενίσχυση (de minimis) προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που θα επιλέξουν να εντάξουν τις υπηρεσίες τους στο ΓΕΣΥ».
 
Είπε πως, πριν από τρεις μέρες απέστειλε επιστολή στον ΠΑΣΙΝ, επεξηγώντας τα πιο πάνω μέτρα και καλώντας τους σε συνάντηση, ώστε και επίσημα να αρχίσει η διαβούλευση. «Στόχος μας είναι πριν από την 1η Ιουνίου 2020, να έχουμε γεφυρώσει τις όποιες διαφορές και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να εντάξουν τις υπηρεσίες τους στο ΓεΣΥ. Θέλω να πω ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και ΟΑΥ επιδιώκουμε την επίλυση των όποιων διαφορών, εξ ου και επεξεργαζόμαστε κάθε λύση που μπορεί να απαμβλύνει το χάσμα στο πλαίσιο του δυνατού, με τρόπο που να μην παραγνωρίζονται οι ανησυχίες και οι ενδοιασμοί των μελών του ΠΑΣΙΝ, αλλά και να μην αλλάζει η φιλοσοφία του ΓεΣΥ όπως ψηφίστηκε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να επιβάλουμε στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια οποιοδήποτε Σύστημα που θα απειλεί τη βιωσιμότητά τους και θα θέτει εν αμφιβόλω τη μέχρι τώρα πορεία τους».

Δειτε Επισης

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες