Ένα πρόγραμμα ανάπτυξης του εγκεφάλου για παιδιά…σαΐνια στα μαθηματικά

Μια νέα πρωτοποριακή εκπαιδευτική μέθοδος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο. Το Universal Concepts of Mental Arithmetic Systems (UCMAS), είναι ένα πρόγραμμα που βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών σε θέματα μαθηματικών, χωρίς να αντικαθιστά και να συγκρούεται με τα μαθηματικά του σχολείου.

Στον REPORTER, μίλησε ο Σταύρος Χαραλάμπους, Γενικός Διευθυντής του UCMAS Κύπρου και Ελλάδας, ο οποίος σημείωσε πως το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1993 στη Μαλαισία από τον Dr. Dino Wong, και αυτή τη στιγμή διδάσκεται σε περισσότερα από 6,000 εκπαιδευτικά κέντρα σε 78 χώρες, όπως ΗΠΑ, Καναδά, Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ρωσία, Μαλαισία, Ινδία, Κίνα, Αυστραλία, Ιαπωνία, Κύπρο, Ελλάδα κ.α.  

«Στην Κύπρο η υλοποίηση του UCMAS ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017 και διδάσκεται σε όλες τις επαρχίες. Βασίζεται στη χρήση του εργαλείου του άβακα (κινέζικο αριθμητήριο), τον οποίο το παιδί χρησιμοποιεί με τα δάκτυλα και των δύο χεριών για να μετακινεί τις χάντρες. Μέσα από μια διαδικασία μάθησης, τα παιδιά μαθαίνουν αρχικά να κάνουν υπολογισμούς με ένα πραγματικό άβακα που είναι μπροστά τους και ακολούθως με ένα νοερό/φανταστικό άβακα, τον οποίο δημιουργούν στο μυαλό τους», εξήγησε ο κ. Χαραλάμπους, προσθέτοντας πως το πρόγραμμα τυγχάνει παγκόσμιας αναγνώρισης με αποδεκτά αποτελέσματα.

«Σε έρευνα του University of Manchester (UK), σε δείγμα 3185 παιδιών ηλικίας 7 με 11 χρόνων, μετά από εντατικό πρόγραμμα UCMAS για 34 εβδομάδες, 1,5 ώρα την εβδομάδα, παρουσιάστηκε αύξηση στη νοημοσύνη (IQ) των παιδιών. Άλλη έρευνα, αυτή τη φορά από το University of California San Diego – UCSD (USA) & Massachusetts Institute of Technology – MIT (USA), όπου 400 παιδιά μετά από εκπαίδευση στο πρόγραμμα UCMAS, είχαν πλεονέκτημα σε μαθηματικούς υπολογισμούς, ήταν πιο ακριβή και πιο γρήγορα από παιδιά που δεν συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Τα οφέλη που προκύπτουν από το UCMAS
Από το UCMAS προκύπτουν σημαντικά οφέλη για το παιδί. Κάποια από αυτά είναι:

  • Ενδυνάμωση μνήμης
  • Ενδυνάμωση ακουστικής ικανότητας
  • Αύξηση της συγκέντρωσης
  • Αύξηση της ικανότητας να κάνει περισσότερα από ένα πράγμα ταυτόχρονα
  • Βελτίωση μαθηματικής αντίληψης και ικανότητας
  • Αύξηση της αυτοπεποίθησης
  • Βελτίωση της ακαδημαϊκής επίδοσης σε όλα τα μαθήματα του σχολείου

«Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν το πρόγραμμα από την πρώτη τάξη του Δημοτικού μέχρι την Στ’ τάξη, όπου το μυαλό είναι στην φάση της ανάπτυξής του, ώστε να κερδίσει το παιδί το μέγιστο των ωφελημάτων. Το UCMAS μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι και το λύκειο».

Τα επίπεδα UCMAS είναι έξι:

  • UCMAS 1: Foundation (προαιρετικό επίπεδο και είναι μόνο για Α’ Δημοτικού)
  • UCMAS 2: Basic, Elementary A (όλες οι άλλες τάξεις του Δημοτικού ξεκινούν από το επίπεδο αυτό, UCMAS 2)
  • UCMAS 3: Elementary B, Intermediate A
  • UCMAS 4: Intermediate B, Higher A
  • UCMAS 5: Higher B, Advanced
  • UCMAS 6: Grand A, Grand B

Οι εξετάσεις που παρακάθονται οι μαθητές
και ο παγκύπριος διαγωνισμός UCMAS
Ο κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε και στις εξετάσεις που παρακάθονται όσοι μαθητές παρακολουθούν το πρόγραμμα UCMAS, σημειώνοντας πως είναι υποχρεωτική η εξέταση στο τέλος κάθε ενότητας.

«Στους επιτυχόντες των εξετάσεων εκδίδεται δίπλωμα της συγκεκριμένης ενότητας, που αποστέλλεται από τη Μαλαισία», υπέδειξε ο κ. Χαραλάμπους, προσθέτοντας πως κάθε χρόνο όλοι οι μαθητές από όλες τις επαρχίες της Κύπρου συμμετέχουν στον Παγκύπριο Διαγωνισμό που διεξάγεται στη Λευκωσία.

«Οι μαθητές διαγωνίζονται σε διάφορα επίπεδα και κατηγορίες νοερής αριθμητικής. Στο κάθε επίπεδο και κατηγορία ανακηρύσσονται οι UCMAS Super Kids Champions».

Πώς γίνεται ένα μάθημα UCMAS
Το κάθε μάθημα UCMAS είναι πρακτικό και διδάσκεται με διαδραστικό τρόπο, όπου μοιράζεται σε διάφορα μέρη, ώστε να διατηρείται η προσοχή του μαθητή.

Συγκεκριμένα, γίνεται χρήση του μεγάλου άβακα από τον εκπαιδευτή για επεξήγηση των εννοιών του κάθε μαθήματος, καθώς επίσης γίνεται χρήση του μεγάλου άβακα από μαθητές για επιβεβαίωση ότι έχουν καταλάβει τι έχουν δει.

«Εξάλλου, γίνονται χρονομετρημένες ασκήσεις ταχύτητας γραψίματος αριθμών (speed writing) και γίνεται χρήση καρτών (flash cards), όπου οι μαθητές αναγνωρίζουν αριθμούς και τους εκφωνούν. Παράλληλα, γίνονται χρονομετρημένες ασκήσεις με χρήση του μικρού άβακα, όπου ο μαθητής επιλύει γραπτές ασκήσεις από τα βιβλία, ενώ γίνονται χρονομετρημένες ασκήσεις με χρήση του μικρού άβακα, όπου ο μαθητής επιλύει προφορικές ασκήσεις που εκφωνεί ο εκπαιδευτής. Διεξάγονται, επίσης, διάφοροι διαγωνισμοί μεταξύ των μαθητών σε ατομικό επίπεδο ή σε ομαδικό», κατέληξε ο Σταύρος Χαραλάμπους.

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ