Σάββατο 8 Αυγ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Εξαφανίστηκαν οι μέδουσες από τις παραλίες του Πρωτάρα και της Αγίας Νάπας

  27/06/2019 09:04
Εξαφανίστηκαν οι μέδουσες από τις παραλίες του Πρωτάρα και της Αγίας Νάπας

Εξαφανίστηκαν οι μέδουσες από τις παραλίες του Πρωτάρα και της Αγίας Νάπας

  27/06/2019 09:04

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με σκοπό την ενημέρωση και διασφάλιση της προστασίας του κοινού και συγκεκριμένα των λουομένων, ανακοινώνει ότι δεν έχει παρατηρηθεί επανεμφάνιση των μεδουσών του είδους Pelagia noctiluca κατόπιν επισκόπησης που έχει πραγματοποιηθεί στα ανατολικά παράλια της Κύπρου.

Το είδος Pelagia noctiluca που έχει εμφανιστεί τις τελευταίες μέρες, θεωρείται το πιο συνηθισμένο είδος μέδουσας στη Μεσόγειο θάλασσα λόγω της ευρείας εξάπλωσης, της αφθονίας, της σημασίας που έχει στην τροφική αλυσίδα αλλά και της αρνητικής επίδρασης που έχει με τους λουομένους. Σύμφωνα με μελέτες, η αύξηση του πληθυσμού τους είναι αποτέλεσμα κλιματικών συνθηκών όπως αυξημένη θερμοκρασία και άλλοι σχετικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες που επικρατούν στην ανοιχτή θάλασσα και ευνοούν την αναπαραγωγή τους. Μετά την «άνθηση» του πληθυσμού που λαμβάνει χώρα στην ανοιχτή θάλασσα, μπορεί να παρασυρθούν από τα θαλάσσια ρεύματα προς τις ακτές.

Γενικά η παρουσία του πληθυσμού των μεδουσών είναι παροδικό φαινόμενο που συνήθως διαρκεί από μερικές ώρες μέχρι μερικές ημέρες και οφείλεται κυρίως λόγω της κατεύθυνσης των θαλάσσιων ρευμάτων, καθώς και των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών.

Οι μέδουσες διαθέτουν κεραίες που είναι εξοπλισμένες με νηματοειδείς κατασκευές που ονομάζονται νηματοκύστες ή κνιδοκύτταρα. Η επαφή των κνιδοκυττάρων με το δέρμα προκαλεί ερεθισμούς λόγω της απελευθέρωσης τοξινών. Επειδή το μέγεθος και η διάρκεια του ερεθισμού ποικίλουν από άτομο σε άτομο, το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφεύγει το κολύμπι σε περιοχές όπου παρατηρείται το φαινόμενο αυτό.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας