«Τα παιδιά είτε είναι αιτητές ασύλου,είτε πρόσφυγες, είτε μετανάστες χρήζουν ειδικής μεταχείρισης»

Τα παιδιά, είτε είναι αιτητές ασύλου, είτε πρόσφυγες, είτε μετανάστες, είναι πάνω απ’ όλα παιδιά και, ως εκ τούτου, χρήζουν ειδικής και πολύ προσεκτικής μεταχείρισης, είπε η επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ και Προέδρος της Υποεπιτροπής της Συνέλευσης για τα Δικαιώματα των Παιδιών, βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου, σε ομιλία της, στο πλαίσιο εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο των εργασιών του 3ου Μέρους της Συνόδου 2019 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ),  Διάσκεψη με θέμα την ολοκλήρωση της εκστρατείας της ΚΣΣΕ για τον τερματισμό της κράτησης ανήλικων μεταναστών.
 
Εκ των βασικών ομιλητών της Διάσκεψης ήταν η επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ και Προέδρος της Υποεπιτροπής της Συνέλευσης για τα Δικαιώματα των Παιδιών, βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου.
 
Επισημαίνοντας πως τα παιδιά, είτε είναι αιτητές ασύλου, είτε πρόσφυγες, είτε μετανάστες, είναι πάνω απ’ όλα παιδιά και, ως εκ τούτου, χρήζουν ειδικής και πολύ προσεκτικής μεταχείρισης, η κα Κυριακίδου τόνισε πως δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει πως  η προστασία των παιδιών και η διαφύλαξη των καλώς νοούμενων συμφερόντων τους  πρέπει πάντοτε να αποτελούν βασική προτεραιότητα όλων μας. 
 
Αναφέροντας πως τα ασυνόδευτα παιδιά, όπως και αυτά χωρίς επίσημα έγγραφα, είναι εξαιρετικά ευάλωτα και χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας από τις κρατικές αρχές, έφερε ως παράδειγμα το γεγονός πως η πρόσβαση αυτών των παιδιών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν διασφαλίζεται, κάτι που άλλωστε είχε επισημάνει σε σχετική της έκθεση από το 2016, απόρροια της οποίας ήταν το Ψήφισμα 2139 της ΚΣΣΕ για την διασφάλιση της πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των παιδιών στην Ευρώπη. 
 
Η κα Κυριακίδου επεσήμανε επίσης πως η εκστρατεία της ΚΣΣΕ πέτυχε τους πλείστους από του στόχους της, όπως, μεταξύ άλλων,  την προώθηση καλών πρακτικών και ορθών εναλλακτικών πρακτικών σε σχέση με την κράτηση παιδιών - μεταναστών.
 
Ένα τέτοιο παράδειγμα, συνέχισε, είναι και τα παιδικά χωριά SOS που επισκεφθήκαμε πέρσι στην Ελλάδα, διαπιστώνοντας πως ακολουθούν μια ιδιαίτερα ανθρωπιστική προσέγγιση σε ότι αφορά στη φροντίδα, την προστασία και επιμόρφωση των  παιδιών που φιλοξενούν, πολλά από τα οποία φέρουν μεγάλα ψυχολογικά τραύματα,  συνεπεία  των όσων βίωσαν κατά τη διαδρομή τους προς την Ευρώπη.
 
Τέτοια παραδείγματα, πρόσθεσε η Κύπρια βουλευτής, αποδεικνύουν την ύπαρξη καλών πρακτικών στην Ευρώπη, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και το καλώς νοούμενο συμφέρον αυτών των παιδιών αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στον τομέα της υγείας, και της ψυχολογικής, κοινωνικής και νομικής στήριξης που χρειάζονται.
 
Στη συνέχεια, η κα Κυριακίδου αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο μελών της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισθέντων της ΚΣΣΕ, που συμμετέχουν στην εκστρατεία. 
 
Επισημαίνοντας πως τα τελευταία πέντε χρόνια η άφιξη ασυνόδευτων ανηλίκων στην Κύπρο έχει αυξηθεί, ανέφερε πως, για να διασφαλισθεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών των παιδιών, έχουν δημιουργηθεί στην Κύπρο έξι κέντρα φιλοξενίας ανηλίκων. 
 
Επεσήμανε επίσης πως υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ Κυπριακής Κυβέρνησης και μη κυβερνητικών οργανισμών (ΜΚΟ) στο θέμα αυτό, αναφερόμενη ειδικά στο νέο πρόγραμμα που πρόσφατα άρχισε να εφαρμόζεται  στην Κύπρο για παιδιά που φτάνουν την ηλικία των 18 των, με τίτλο «Η μετάβαση στην ενηλικίωση». 
 
Αναφέρθηκε δε στην επίσκεψη της αντιπροσωπίας στο κέντρο φιλοξενίας ανηλίκων μεταναστών «Home for Hope»,  το οποίο διαχειρίζεται MKO.  
 
Η κα Κυριακίδου εξήρε το έργο των μελών του προσωπικού και σημείωσε την επιμόρφωση των παιδιών σε τοπικά σχολεία, που βοηθά και την ένταξη τους στην τοπική κοινωνία. 
 
Σημείωσε επίσης  τη συμμέτοχή τους σε διάφορα σεμινάρια και δραστηριότητες, που στόχο έχουν την ενίσχυση της προσωπικότητάς τους και την επούλωση των τραυματικών τους εμπειριών κατά τη διαδρομή τους προς την Ευρώπη.  
 
Ολοκληρώνοντας, η κα Κυριακίδου αναφέρθηκε και σε άλλες παρόμοιες επισκέψεις που έγιναν σε χώρες – μέλη της ΚΣΣΕ, τονίζοντας ότι η επαφή με αυτά τα παιδιά και τις προσωπικές τους ιστορίες, το τι πέρασαν μέχρι να φθάσουν στην Ευρώπη, το τι άφησαν πίσω τους, αλλά και τις προσδοκίες τους για το μέλλον, αποτελεί εμπειρία ζωής, η οποία θα αποτυπώνεται σε εγχειρίδιο διαχείρισης τέτοιων κέντρων φιλοξενίας και των ίδιων των παιδιών που φιλοξενούνται  σ’ αυτά, το οποίο θα εκδοθεί από την ΚΣΣΕ.

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι