Σ. Κυριακίδου: Η Σύμβαση της Κων/πολης εργαλείο για τερματισμό βίας κατά γυναικών

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας αποτελεί το σημαντικότερο νομοθετικό οπλοστάσιο σε διεθνές επίπεδο, για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, με πρόνοιες που αφορούν την πρόληψη του φαινομένου, την προστασία των θυμάτων και τη δίωξη των θυτών, δήλωσε σήμερα η βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).
 
Ωστόσο, σημείωσε η Κύπρια βουλευτής, η Σύμβαση προϋποθέτει τη λειτουργία εξειδικευμένων υπηρεσιών και υποδομών και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, κάτι που, όπως σημείωσε, απαιτεί χρόνο, και πολιτική βούληση. Επιπλέον, τόνισε, η λειτουργία προληπτικών προγραμμάτων, η έγκυρη συλλογή και ανάλυση στατιστικών δεδομένων, καθώς και ο εύρυθμος συντονισμός όλων των σχετικών κυβερνητικών και μη κυβερνητικών υπηρεσιών, συνεπάγονται συνεχή παρακολούθηση και επιτήρηση, τόσο στο κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της διεθνούς συνεργασίας.
 
Στην Κύπρο, εξήγησε η κ. Κυριακίδου, λίγους μήνες μετά που η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης τέθηκε σε ισχύ, λήφθηκε η πολιτική απόφαση για τη δημιουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας», το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2019. Η δημιουργία αυτού του Σπιτιού, είπε, είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για την κυπριακή κοινωνία και τις γυναίκες που υπόκεινται σε βία, το έναυσμα του οποίου υπήρξε η ίδια η Σύμβαση.
 
Όπως είπε, το Σπίτι αυτό θα λειτουργεί ως ένα διεπιστημονικό κέντρο, φιλικό προς τα θύματα βίας, όπου επαγγελματίες από διάφορες ειδικότητες και κρατικοί λειτουργοί, όπως κλινικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικά εκπαιδευμένα μέλη της Αστυνομίας, θα εργάζονται κάτω από την ίδια στέγη για σκοπούς παροχής της κατάλληλης στήριξης στα θύματα βίας και τις οικογένειές τους, με τρόπο που να προάγει τα δικαιώματα και το συμφέρον των θυμάτων βίας αλλά και των μελών της οικογένειάς τους.
 
Τέλος, η κ. Κυριακίδου εξήρε το σημαντικό έργο που επιτελεί η αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή ως «GREVIO», η οποία επιτηρεί την πρόοδο που σημειώνουν τα συμβαλλόμενα μέρη όσον αφορά την υλοποίηση και εφαρμογή της Σύμβασης και τις πολύ χρήσιμές της εισηγήσεις προς τις αρμόδιες εθνικές αρχές για τον τερματισμό αυτού του απεχθούς φαινομένου, που πλήττει ανεπανόρθωτα την αξιοπρέπεια τόσων πολλών γυναικών και κοριτσιών.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές