Η μάχη της διαδοχής για τον μητροπολιτικό θρόνο Κιτίου

Στην κούρσα της διαδοχής για τη Μητρόπολη Κιτίου εισήλθαν πλέον οι ενδιαφερόμενοι διεκδικητές του Θρόνου, με κάποια από τα ονόματα που ακούγονται, να συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
 
Από τις 19 Ιουνίου και προτού παρέλθουν οι 40 ημέρες, η Μητροπολιτική Περιφέρεια Κιτίου θα πρέπει να εκλέξει τον νέο της Επίσκοπο, σε διαδοχή του παραιτηθέντος Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου, ο οποίος διάγει το 81ο έτος της ηλικίας του και συμπληρώνει φέτος 46 χρόνια Αρχιερατείας.
 
Επικαλούμενος το προχωρημένο της ηλικίας του και το γεγονός ότι οι σωματικές του δυνάμεις δεν του επιτρέπουν να ανταποκρίνεται όπως θα επιθυμούσε στα καθήκοντά του, ο Κιτίου Χρυσόστομος γίνεται ο πρώτος στα εκκλησιαστικά δρώμενα της Κύπρου που συνειδητά εγκαταλείπει τα καθήκοντά του, παρά το γεγονός ότι με βάση το Καταστατικό της Εκκλησίας μας ουδείς φεύγει, παρά μόνο εκλογές διεξάγονται μετά το θάνατο των Επισκόπων.
 
Παύση μπορεί να υπάρξει για άλλους λόγους και όχι που να σχετίζονται με τη φυσική κατάσταση του εκάστοτε Μητροπολίτη.

Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει προηγούμενο στην Εκκλησία της Κύπρου και έτσι ο απερχόμενος Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος γίνεται ο πρώτος που αποχωρεί οικειοθελώς. Γεγονός που επικρότησε τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εν χηρεία ο μητροπολιτικός θρόνος Κιτίου-Αρχίζει η κούρσα της διαδοχής

Τα φαβορί στην κούρσα διαδοχής
Πλέον αρχίζει η κούρσα διαδοχής για τον Μητροπολιτικό θρόνο Κιτίου με τον Χωρεπίσκοπο Αρσινόης Νεκτάριο και τον Αρχιμανδρίτη Ευμένιο, να είναι τα δυο ονόματα στα οποία εστιάζεται -επί του παρόντος τουλάχιστον-, η προσοχή και το ενδιαφέρον.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται και η επισημοποίηση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους ίδιους για διεκδίκηση του χηρεύσαντος θρόνου, εντός των επόμενων 24ωρων.
 
Ωστόσο, διευκρινίζεται πως δεν γίνεται επίσημη υποβολή υποψηφιοτήτων, παρά μόνο οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να πληρούν τα κριτήρια της Ιεροσύνης.
 
Δεν αποκλείεται πάντως το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενδιαφέροντος και από άλλους ιερωμένους. 
 
Ποιος είναι ο Αρσινόης Νεκτάριος
Ο Επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος είναι και ο εκλεκτός του απερχόμενου Μητροπολίτη Κιτίου. Ευνοεί μάλιστα και την εκλογή του.
 
Γεννήθηκε στη Λάρνακα τον Ιανουάριο του 1969. Σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και το 1996 έλαβε τον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κοντού.
 
Δύο χρόνια αργότερα, το 1998, χειροτονήθηκε ιερομόναχος στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου, από τον Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο.
 
Το 2005 προχειρίζεται σε Αρχιμανδρίτη και τοποθετείται προϊστάμενος στον Καθεδρικό ναό του Τιμίου Σταυρού και Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λονδίνο, μέχρι το τέλος του 2007.
 
Επιστρέφει στην Κύπρο και διορίζεται από την 1ην Ιανουαρίου 2008 Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου. Την 11ην Σεπτεμβρίου 2008, μετά από εισήγηση του Μητροπολίτου Πάφου Γεωργίου, εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης. Η χειροτονία του έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους.
 
Ποιος είναι ο Αρχιμανδρίτης Ευμένιος
Ο Αρχιμανδρίτης Ευμένιος Σιήππης κατάγεται από την Αραδίππου και η εκλογή του στηρίζεται από προσωπικότητες της ευρύτερης περιοχής Λάρνακας. Σπούδασε στην Ελλάδα και κατά την επιστροφή του στην Κύπρο χειροτονήθηκε διάκονος το 1995. Ένα χρόνο μετά προχειρίζεται σε Αρχιμανδρίτη στη Μητροπολιτική περιφέρεια Κιτίου.
 
Είναι ο εμπνευστής του Πνευματικού Κέντρου «Άγιος Φανούριος», ενώ ως αγιογράφος έχει ιστορήσει πολλές φορητές εικόνες και τοιχογραφίες σε ορθόδοξους ναούς σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό.

Δεν ενδιαφέρεται ο Νεαπόλως Πορφύριος
Το όνομά του Επισκόπου Νεαπόλως Πορφύριου είχε ακουστεί για διεκδίκηση του Μητροπολιτικού θρόνου Κιτίου τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο ο ίδιος ανακοίνωσε πως δεν ενδιαφέρεται και έτσι έβαλε τέλος στις φήμες.

Εκλογές εντός 40 ημερών
Σύμφωνα με τις Πρόνοιες του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας Κύπρου για την εκλογή Αρχιερέων, από τη στιγμή που κενώθηκε ο Μητροπολιτικός Θρόνος, η εκλογή θα πρέπει να γίνει μέσα σε 40 ημέρες. 
 
Τοποτηρητής ανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ασκώντας προσωρινή διοίκηση της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου μέχρι την ανάδειξη του νέου Επισκόπου. Παράλληλα θα προκηρύξει εκλογές για τον νέο Μητροπολίτη Κιτίου. Η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών έχει καθοριστεί η η Κυριακή, 28 Ιουλίου.
 
Η διαδικασία εκλογής
Σύμφωνα με το νέο καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου, η διαδικασία εκλογής Μητροπολιτών αποτελείται από δύο στάδια:
 
1. Την κατάρτιση του Τριπρόσωπου με καθολική μυστική ψηφοφορία από τον λαό και

2. Την εκλογή του Μητροπολίτη από την Ιερά Σύνοδο
 
Εκλογές σε όλες τις ενορίες της
πόλης και επαρχίας Λάρνακας
Μιλώντας συγκεκριμένα για την περίπτωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου, θα διεξαχθούν εντός 40 ημερών από την κένωση του θρόνου, εκλογές σε όλες τις ενορίες της πόλης και της Επαρχίας Λάρνακας και ο λαός θα κληθεί να ψηφίσει τον εκλεκτό του για τον επισκοπικό θρόνο της Μητροπόλεως Κιτίου.

Τα ονόματα που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους, θα βρεθούν στη συνέχεια ενώπιον της Ιεράς Συνόδου τα μέλη της οποίας θα εκλέξουν τον νέο Μητροπολίτη με μυστική ψηφοφορία.
 
Μητροπολίτης εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 17 μελών της Ιεράς Συνόδου.
 
Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται νέα ψηφοφορία με τους δύο που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην πρώτη
ψηφοφορία. Σε περίπτωση νέας ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση.

Δειτε Επισης

Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη