Υπέρ της ρεαλιστικής και ισορροπημένης στρατηγικής της Ενεργειακής Ένωσης η Κύπρος

Tην ανάγκη όπως "η μακρόπνοη στρατηγική της Ενεργειακής Ένωσης", είναι "ρεαλιστική και ισορροπημένη", επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Δρ. Στέλιος Χειμώνας, ο οποίος εκπροσώπησε σήμερα την Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο, το οποίο είχε στην ατζέντα του την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων έως το 2050 και τις Εξωτερικές Σχέσεις στον τομέα της Ενέργειας, στη βάση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης 20 Ιουνίου.

"Η Κύπρος φιλοδοξεί να μετατρέψει μακροπρόθεσμα το σύστημά της, σε ένα αυτόνομο ενεργειακό σύστημα, όπου οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο" και  "αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, τη δημιουργία της απαραίτητης ευελιξίας στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μέσω της εισαγωγής φυσικού αερίου στο ενεργειακό της μείγμα και τη χρήση καινοτόμων, οικονομικά αποδοτικών και ψηφιοποιημένων τεχνολογιών", τόνισε κατά την παρέμβασή του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου.

Σε σχέση με το θέμα των Εξωτερικών Σχέσεων στον Τομέα της Ενέργειας, o Γενικός Διευθυντής  ενημέρωσε "για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου οι οποίες καθιστούν την αποφασιστική εμπλοκή της ΕΕ εκ των ων ουκ άνευ" και επικεντρώθηκε "στην προοπτική η Ανατολική Μεσόγειος να αποτελέσει εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας της ΕΕ με φυσικό αέριο".

Ο Στ.Χειμώνας, ανέφερε επίσης ότι "η Κύπρος χαιρετίζει το κείμενο Συμπερασμάτων του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τα οποία η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα πρέπει να εισηγηθούν, χωρίς καθυστέρηση, κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας". Σημείωσε μάλιστα ότι "προσδοκεί τα μέτρα αυτά να είναι τέτοια που θα επιφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα".

Σε ό,τι αφορά τον παγκόσμιο ρόλο του ευρώ στον τομέα της ενέργειας ο Στ.Χειμώνας ανέφερε κατά την παρέμβασή του  ότι "δεν θα πρέπει να υιοθετηθούν αυστηρές υποχρεώσεις αναφορικά με τη χρήση του ευρώ και ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά θα πρέπει να αφεθούν να επιλέξουν το νόμισμα της αρεσκείας τους".

Σημείωσε δε ότι "οι συναλλαγές ενέργειας μεταξύ Ευρωπαίων αγοραστών και προμηθευτών είναι εφικτό να γίνονται με ευρώ, ούτως ώστε να ελαχιστοποιείται το ρίσκο στις τιμές μακροχρόνιων συμβάσεων ενέργειας, λόγω συναλλαγματικής ισοτιμίας".

Τέλος ο Στ.Χειμώνας αναφέρθηκε "στο παράδειγμα της Κύπρου, η οποία για να μειώσει αυτό το ρίσκο, έχει ενσωματώσει σχετική ρήτρα για χρήση του ευρώ στα συμβόλαια αναλογικού επιμερισμού που έχει με τις ευρωπαϊκές εταιρείες υδρογονανθράκων που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της".
 

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»