Στα πέντε καλύτερα της δεκαετίας επιστημονικό έργο της Έδρας της UNESCO του ΤΕΠΑΚ

Ως ένα από τα πέντε πιο επιτυχή επιστημονικά έργα της δεκαετίας (2009-2019), στον τομέα της Έρευνας, Καινοτομίας και Εκπαίδευσης, ανακηρύχθηκε έργο του Εργαστηρίου (Έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ) Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου.
 
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ, πρόκειται για το έργο Marie Curie "ITN DCH -Initial Training Network for Digital Cultural Heritage", το οποίο έκρινε ως ένα από τα καλύτερα της δεκαετίας ο Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας (REA – Research Executive Agency) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Σημειώνεται δε ότι η διαδικασία της επιλογής των πιο επιτυχημένων και χρήσιμων για την επιστήμη και τον άνθρωπο επιστημονικών έργων, έχει γίνει από ανεξάρτητους αξιολογητές και μετά από σκληρό ανταγωνισμό, ανάμεσα σε πάνω από30 χιλιάδες υποψήφια έργα από όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο, τα οποία διαχειρίστηκε ο Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας τα τελευταία δέκα χρόνια, με χρηματοδότηση που ανήλθε στα 18 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Η ανακοίνωση προσθέτει πως, οι τομείς στους οποίους η ΕΕ θα δραστηριοποιηθεί στο επόμενο πρόγραμμα πλαίσιο είναι η τριασδιάστατη μαζική Ψηφιοποίηση και  η λεπτομερής τεκμηρίωση και αρχειοθέτηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Europeana, "τομείς στους οποίους το ΤΕΠΑΚ πρωτοπορεί και διαθέτει τεράστια εμπειρία".

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Δρ. Μαρίνος Ιωαννίδης, δήλωσε ότι "η αναγνώριση του παγκόσμιου ρόλου του Εργαστηρίου/Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του ΤΕΠΑΚ, στο χώρο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, επιβεβαιώνει, όχι μόνο την αξία του σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και τη συστηματική, μεθοδική, πρωτοπόρα και καινοτόμα εργασία του όλα αυτά τα χρόνια, καθιστώντας την Κύπρο, παγκόσμιο κέντρο εξελίξεων στο χώρο της Επιστήμης, της Καινοτομίας, της Έρευνας και της διαμόρφωσης της παγκόσμιας πολιτικής στη διαχείριση και διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου".

"Η διεκδίκηση Ευρωπαϊκών πόρων και η υλοποίηση, με τον καλύτερο τρόπο, όλων των έργων, όχι μόνο παράγει εξαιρετικό, εθνικής σημασίας, έργο για την Κύπρο, αλλά δίνει ευκαιρίες απασχόλησης και σταδιοδρομίας σε δεκάδες νέους επιστήμονες, οι οποίοι εργάζονται σε ένα, υψηλής ποιότητας, περιβάλλον έρευνας και καινοτομίας", προσθέτει.
 
Επιπρόσθετα, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η προσφορά του Εργαστηρίου/Έδρα UNESCO και του ΤΕΠΑΚ γενικότερα, κρίνεται ως σημαντική, αφού από το 2013 μέχρι σήμερα, διεκδίκησε με πλήρη επιτυχία και σε άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον,  δεκατρία (13) από τα πιο καινοτόμα έργα του Horizon 2020, ύψους 7 εκ Ευρώ, (δηλ. το 56% των έργων που υλοποίησε όλο το ΤΕΠΑΚ συνολικού ύψους 15 εκ. ευρώ ) και το 5,2% όλων των έργων που έχει υπογράψει να υλοποιήσει όλη η Κύπρος (134,2 εκ. Ευρώ) στα πλαίσια του Η2020, κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα .
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Επιτίθεται σε Εισαγγελία η πλευρά της οικογένειας του Θανάση-«Η στάση της ενίσχυσε την προσπάθεια συγκάλυψης»
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ