Παραιτείται σήμερα ο Κιτίου Χρυσόστομος-Ξεκινά η μάχη για διαδοχή του

Την παραίτηση του ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, αναμένεται να θέσει σήμερα ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος επικαλούμενος την παράγραφο 2 του άρθρου 14 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου η οποία προνοεί πως ο Αρχιερεύς δύναται να παραιτηθεί οικειοθελών από το θρόνο του.
 
Όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό ο Κιτίου Χρυσόστομος έλαβε αυτή την απόφαση μετά από 46 χρόνια αρχιερατείας και ενώ ήδη διάγει τον 81ο χρόνο της ζωής του με τις δυνάμεις του σιγά σιγά να τον εγκαταλείπουν.
 
Σύμφωνα με τον «Φ», ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος ανακοίνωσε χθες σε κεκλεισμένων των θυρών σύναξη των ιερέων της Μητρόπολης την απόφαση του όπου αφού συζήτησε μαζί τους για τα θέματα της Μητρόπολης, τους παρέθεσε γεύμα.
 
Κατά την ομιλία του ο απερχόμενος Μητροπολίτης, σημείωσε μεταξύ άλλων πως είναι 81 χρονών και οι δυνάμεις του δεν είναι ανεξάντλητες και για αυτό το λόγο επιθυμεί να δώσει τη σκυτάλη σε κάποιον νεότερο για να συνεχίσει το έργο του, ενώ τόνισε πως η απόφασή του στηρίζεται στην αγάπη που έχει για το ποίμνιό του.
 
Σημειώνεται πως η Ιερά Σύνοδος συνέρχεται στις 10 το πρωί και αναμένεται να λάβει την επιστολή του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου στην οποία πάντως δεν γίνεται καμία αναφορά για τη διαδοχή του, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος επιθυμεί  σήμερα να τον διαδεχθεί ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος.
 
Ενδιαφέρον πάντως αναμένεται να επιδείξουν δύο ακόμα τουλάχιστον αρχιμανδρίτες.Οι τελικές αποφάσεις πάντως αναμένεται να παρθούν από την Ιερά Σύνοδο.
 
Σύμφωνα με το καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου η διαδικασία εκλογής μητροπολιτών αποτελείται από δύο στάδια.
 
Πρώτον, την κατάρτιση Τριπρόσωπου με καθόλα μυστική ψηφοφορία από τον λαό
 
Δεύτερον, την εκλογή του Μητροπολίτης από την Ιερά Σύνοδο.
 
Δηλαδή στην περίπτωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου θα διεξαχθούν εντός 40 ημερών από την κένωση του θρόνου εκλογές σε όλες τις ενορίες της πόλης και της Επαρχίας Λάρνακάς και ο λαός θα κληθεί να ψηφίσει τον εκλεκτό για τον επισκοπικό θρόνο.
 
Τα τρία ονόματα που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους θα βρεθούν στη συνέχεια ενώπιον της Ιεράς Συνόδου τα μέλη της οποίας θα εκλέξουν τον νέο μητροπολίτη με μυστική ψηφοφορίας.
 

Δειτε Επισης

Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού