Σάββατο 19 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Κ. Ιωάννου: Τρέχει η διαδικασία της αυτονόμησης, αλλά υπάρχει δρόμος ακόμη

  18/06/2019 16:10
Κ. Ιωάννου: Τρέχει η διαδικασία της αυτονόμησης, αλλά υπάρχει δρόμος ακόμη

Κ. Ιωάννου: Τρέχει η διαδικασία της αυτονόμησης, αλλά υπάρχει δρόμος ακόμη

  18/06/2019 16:10
Οι διαδικασίες της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων τρέχουν και οι ενέργειες που γίνονται θα αρχίσουν σταδιακά να φαίνονται και στον κόσμο, επισήμανε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, η ολοκλήρωση του οποίου θα διαρκέσει αρκετό καιρό.
 
Ο κ. Ιωάννου πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με τον πρόεδρο και αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού.
 
Κατά την επίσκεψή τους, ο Υπουργός Υγείας και τα μέλη του ΔΗΣΥ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν εκτενώς για τις διεργασίες που πραγματοποιούνται και αφορούν στην αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, καθώς και για τα επόμενα βήματα.
 
Κληθείς να αναφέρει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, και απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η ολοκλήρωση της αυτονόμησης αποτελούσε προϋπόθεση για την έναρξη του ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν ήταν προϋπόθεση η αυτονόμηση για την εισαγωγή του ΓεΣΥ.
 
«Ο νόμος προβλέπει ότι είναι δύο παράλληλες διαδικασίες και έχει ήδη ξεκινήσει η αυτονόμηση ουσιαστικά και πρακτικά», ανέφερε.
 
Εξήγησε περαιτέρω ότι, από 1η Ιανουαρίου 2019, όλο το προσωπικό των δημόσιων νοσηλευτηρίων και των Κέντρων Υγείας έχει αποσπαστεί στον ΟΚΥπΥ και όσοι προσλαμβάνονται έκτοτε είναι με ιδιωτικά συμβόλαια διάρκειας τριών χρόνων.
 


«Ως Κυβέρνηση, έχουμε δείξει εμπράκτως την πρόθεσή μας να στηρίξουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια και την αυτονόμηση. Εκτός από τις διευθυντικές ομάδες που έχουν ήδη προσληφθεί, έχουμε προκηρύξει και είμαστε στη διαδικασία πρόσληψης 300 νέων θέσεων εργασίας, δηλαδή γιατρών, νοσηλευτών, φροντιστών υγείας και γραφέων», σημείωσε.
 
Υπενθύμισε ότι, «πριν τρεις εβδομάδες το Υπουργικό Συμβούλιο, αναγνωρίζοντας μια ανάγκη για επιπλέον θέσεις γραφέων, ενέκρινε ακόμα 25 θέσεις γραφέων για να εξυπηρετείται καλύτερα ο κόσμος και οι γιατροί στα δημόσια νοσηλευτήρια και έχει τριπλασιαστεί και το κονδύλι για την αγορά εξοπλισμού, το οποίο -όπως δήλωσα και στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής την περασμένη βδομάδα- έχει ήδη ξοδευτεί και σε συνεννόηση με τον ΟΚΥπΥ, εάν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον, να το εξασφαλίσουμε μέσω συμπληρωματικού Προϋπολογισμού».
 
Υπογράμμισε δε πως οι διαδικασίες της αυτονόμησης τρέχουν και επανέλαβε ότι πρόκειται για «να τεράστιο έργο και θα πάρει αρκετό καιρό, διότι μιλούμε και για αλλαγή εταιρικής κουλτούρας στα δημόσια νοσηλευτήρια. Γίνονται πάρα πολλές ενέργειες, οι οποίες σταδιακά θα αρχίσουν να φαίνονται και στον κόσμο».
 
Επανέλαβε ότι οι διαδικασίες για την αυτονόμηση άρχισαν από το περασμένο καλοκαίρι, οπότε και υλοποιήθηκε η συμπλεγματοποίηση των Κέντρων Υγείας, τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας μέχρι τις 8 μ.μ. στα αστικά Κέντρα Υγείας.
 
Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου επανέλαβε τη στήριξη του κόμματός του στις προσπάθειες που καταβάλλονται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ολοκλήρωση της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την εφαρμογή του ΓεΣΥ.
 
Πρόκειται, είπε, για μια επανάσταση στον χώρο της Υγείας που χρειάζεται χρόνο και προσαρμογή, ενώ ερωτηθείς σχετικά δήλωσε πως η μέχρι τέλους υλοποίηση του ΓεΣΥ αποτελεί μονόδρομο και υποχρέωση της Πολιτείας στους ασθενείς της Κύπρου.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας