Η λάθος εποχική πρόγνωση των Σέρβων και τι βλέπουν για το καλοκαίρι

Αν τελικώς επαληθευτεί αυτή τη φορά η πρόγνωση των Μετεωρολόγων και δεν πέσει έξω όπως έγινε με τον χειμώνα, που ενώ μιλούσε για θερμή και ξηρή περίοδο είχαμε έναν από τους πιο πολύομβρους χειμώνες, τότε αυτό το καλοκαίρι αναμένεται να είναι καυτό. 
 
Στη βάση της εποχικής πρόβλεψης, που τίθεται στη διάθεση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου από το Κέντρο Εποχικής Πρόγνωσης της Υδρομετεωρολογικής Υπηρεσίας του Βελιγραδίου στη Σερβία, το φετινό καλοκαίρι θα είναι θερμόμετρο από το αναμενόμενο, με θερμοκρασίες κατά μέσο όρο 2-3 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τις κανονικές για την εποχή.
 
Μάλιστα, όπως ανέφερε στον REPORTER ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας Κύπρου Κλεάνθης Νικολαΐδης, μετά την αποτυχημένη πρόγνωση που έγινε από το ίδιο Κέντρο του Βελιγραδίου για την περίοδο του περασμένου χειμώνα, η Κύπρος προχώρησε σε ισχυρές παραστάσεις και αναμένει απαντήσεις.
 
Τι καιρό θα έχουμε
Αδιαμφισβήτητα, εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο την πλειοψηφία του κόσμου, είναι η περίοδος των διακοπών και κυρίως τι καιρό αναμένεται να έχουμε περί τα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο.
 
Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, η παρούσα εποχική πρόγνωση εκδόθηκε κυρίως για το καλοκαίρι, δηλαδή για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, όμως επεκτείνεται μέχρι τον Δεκέμβριο.
 
Θεωρείται, όπως είπε, μια πρώτη άποψη, αναφορικά με την κατάσταση του εποχικού κλίματος για ολόκληρο τον κόσμο και ειδικά για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, που μας ενδιαφέρει εμάς.
 
Σύμφωνα με την εποχική πρόγνωση, η οποία είναι διαθέσιμη και εκδίδεται για λογαριασμό της Κύπρου επίσημα από την Υδρομετεωρολογική Υπηρεσία της Σερβίας, φαίνεται ότι το καλοκαίρι μας φέτος θα είναι ένα θερμό.
 
«Υπάρχει σύμφωνα με την εποχική πρόγνωση, 20% πιθανότητα οι θερμοκρασίες στην περιοχή της Κύπρου να είναι κάτω των κανονικών, 30% πιθανότητα να είναι στις κανονικές και 50% πιθανότητα να είναι πάνω από τις κανονικές για τον κάθε μήνα», είπε ο κ. Νικολαΐδης.
 
Άρα, συνέχισε, η εποχική πρόγνωση πιθανολογεί ότι η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της κανονικής. Περιλαμβανομένου του γεγονότος ότι το καλοκαίρι μας είναι μακρύ σε μήκος, ναι θα έχουμε και τους 40 και τους 42 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασίες που θεωρούνται πιο ψηλές από την κανονική για την εποχή.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης, αυτή είναι η πρόβλεψη μέχρι τον Αύγουστο, αλλά στην Κύπρο μπορεί να επεκταθεί μέχρι το Σεπτέμβριο αρχές Οκτωβρίου, διότι το καλοκαίρι μας επεκτείνεται μέχρι τότε. Έσπευσε φυσικά να διευκρινίσει, ότι τον Οκτώβριο η μέση κλιματική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη σαφώς από τον Αύγουστο.
 
«Μέσα στον Αύγουστο που ενδιαφέρεται και ο περισσότερος κόσμος ελέω διακοπών,  ίσως να έχουμε θερμοκρασίες πολύ πιο πάνω από τις κανονικές, 40-42 βαθμούς κελσίου». Όπως εξήγησε, η σύγκριση που γίνεται είναι με βάση τις κανονικές για κάθε μήνα. Και οι κανονικές για κάθε μήνα είναι η μέση τιμή των θερμοκρασιών της περιοχής για τα προηγούμενα 20 με 30 χρόνια.
 
Αυτές είναι οι μέσες κλιματικές θερμοκρασίες
 
Ιούνιος
Πάφος                             28 βαθμούς Κελσίου
Πρόδρομος                       25 βαθμού Κελσίου
Λεμεσός                           30 βαθμού Κελσίου
Αθαλάσσα Λ/σια                34 βαθμού Κελσίου
Αεροδρόμιο Λάρνακας       30 βαθμού Κελσίου
 
Ιούλιος
Πάφος                             30 βαθμού Κελσίου
Πρόδρομος                      28 βαθμού Κελσίου
Λεμεσός                          32 βαθμού Κελσίου
Αθαλάσσα Λ/σια               37 βαθμού Κελσίου
Αεροδρόμιο Λάρνακας      32 βαθμού Κελσίου
 
Αύγουστος
Πάφος                             30 βαθμού Κελσίου
Πρόδρομος                      28 βαθμού Κελσίου
Λεμεσός                          32 βαθμού Κελσίου
Αθαλάσσα Λ/σια               37 βαθμού Κελσίου
Αεροδρόμιο Λάρνακας      32 βαθμού Κελσίου
 
Αυτό το καλοκαίρι όμως αναμένεται να είναι θερμόμετρο, καθώς οι θερμοκρασίες θα κινηθούν 2-3 βαθμούς πιο πάνω από τις κανονικές κτυπώντας ή ακόμη και ξεπερνώντας τα 40αρια, ιδιαίτερα σε περιοχές του εσωτερικού και ίσως κινηθούν πιο ψηλά, καθώς και στα ορεινά.
 
Ο καυτός Μάιος
Σ’ ό,τι αφορά στις προθέσεις του φετινού καλοκαιριού, όπως αυτές διαγράφονται μέχρι σήμερα, ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Μαΐου, περίοδος κατά την οποία καταγράφηκαν θερμοκρασίες των 42-43 βαθμών Κελσίου στη Λευκωσία και καταρρίφθηκε ένα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας στον σταθμό της Αθαλάσσας στη Λευκωσία, το οποίο κρατούσε ο Μάιος του 1995, όταν η μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε μέχρι τότε ήταν 41,5 βαθμούς κελσίου, ενώ φέτος καταγράφηκαν πιο ψηλές θερμοκρασίες.
 
Ξηρό μεν, απρόβλεπτο δε..
Όσον αφορά τη βροχή το φετινό καλοκαίρι, ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας εξήγησε πρώτα, ότι η βροχή στην Κύπρο ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, είναι αποτέλεσμα καταιγιδοφόρου δραστηριότητας και όχι αποτέλεσμα οργανωμένων βροχών, οι οποίες προέρχονται από ατμοσφαιρικά συστήματα που επηρεάζουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Γι’ αυτό, πρόσθεσε, η εποχική βροχή θα είναι πολύ μικρού ύψους δηλαδή ξηρασίας, χωρίς όμως να αποκλείεται η εκδήλωση καταιγιδοφόρου δραστηριότητας, η οποία πολύ τοπικά μπορεί να δώσει μεγάλο ύψος βροχής.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης, είναι πολύ συνηθισμένο, τα απογεύματα ιδιαίτερα τον Ιούλιο και πολύ περισσότερο τον Αύγουστο, όπου η θερμική αστάθεια στην περιοχή της Κύπρου δημιουργεί νεφώσεις, να σημειωθεί μεταξύ των ωρών 15:00 με 17:00 σε κάποιες περιοχές καταιγίδα ή και χαλάζι.
 
Βροχερό καλοκαίρι
σε Ελλάδα και Βαλκάνια
Σε αντίθεση με την Κύπρο όπου προβλέπεται να έχουμε ξηρασία, χωρίς την απόκλιση της θερμικής αστάθειας, η περιοχή της Βαλκανικής, ιδιαίτερα της Νότιας Βαλκανικής Ελλάδα-παράλια Ρουμανίας-παράλια Ουκρανίας-Μικρά Ασία, ενδέχεται να έχουν πολύ υψηλότερα των κανονικών ποσοστά βροχής, για την περίοδο του καλοκαιριού.
 
Όπως είπε ο κ. Νικολαΐδης, οι πιθανότητες φθάνουν το 50%.
 
Πώς βγαίνει η εποχική πρόγνωση
Ο κ. Νικολαΐδης εξήγησε πως, «για να εκδοθεί η εποχική πρόγνωση απαιτούνται πληροφορίες παγκόσμιας κλίμακας, όπως είναι η κατάσταση του φαινόμενου Ελ Νίνιο, η κατάσταση που αφορά τις παγοκαλυμμένες επιφάνειες του πλανήτη μας, καθώς και η κατάσταση που αφορά τη θέση του πολικού μετώπου (αεροχειμάρρου)».
 
«Αυτές οι πληροφορίες επειδή είναι σε παγκόσμια επίπεδο που δίνονται είναι διαθέσιμες μόνο από συγκεκριμένα κέντρα κλιματικής πρόγνωσης. Ένα τέτοιο κέντρο είναι το Κέντρο Κλιματικής Πρόγνωσης στην Ιαπωνία, το Κέντρο Κλιματικής Πρόγνωσης στην Αυστραλία, της Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ, στη Γερμανία που είναι της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Υπάρχουν 8-10 τέτοια κέντρα εποχικής πρόγνωσης, τα οποία δίνουν πληροφόρηση σε όλα τα κέντρα εποχικής πρόγνωσης, προκειμένου να εκδώσουν τις εποχικές τους προγνώσεις.  
 
Η made in Serbia εποχική πρόγνωση-
Εντελώς λανθασμένη τον περασμένο χειμώνα
Δεν ετοιμάζεται από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου η εποχική πρόγνωση, ξεκαθάρισε ο Διευθυντής του Τμήματος Κλεάνθης Νικολαΐδης, αλλά όπως είπε, μας έρχεται από το Κέντρο Εποχικής Πρόγνωσης της Υδρομετεωρολογικής Υπηρεσίας της Σερβίας, το οποίο εκδίδει εποχικές προγνώσεις για όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και είναι αναγνωρισμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας.
 
«Γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον η εποχική πρόγνωση του χειμώνα που μας πέρασε δεν ήταν ορθή, όπως αυτή εκδόθηκε από το Κέντρο Εποχικής Πρόγνωσης του Βελιγραδίου», είπε ο κ. Νικολαΐδης και πρόσθεσε, ότι το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου έκανε ισχυρές παραστάσεις προς το Κέντρο προκειμένου να ελέγξει τον λόγο για τον οποίο έγινε το λάθος. Δεν έχουμε τύχει φυσικά ακόμη ενημέρωσης και αναμένουμε».
 
Όμως, συνέχισε, είναι πράγματα που συμβαίνουν αυτά. Για να επισημάνει ότι στην περίπτωσή μας, ήταν τεράστια η απόκλιση από το τι έλεγε η εποχική πρόγνωση μέχρι το τι είχαμε στην πραγματικότητα. «Να σας θυμίσω ότι μιλούσε για ένα ξηρό και ταυτόχρονα θερμό Χειμώνα. Ναι ο Χειμώνας μας ήταν θερμός αλλά όχι ξηρός. Ήταν ένας πολύομβρος και εξαιρετικά καλός Χειμώνας με πλουσιότατες βροχές».
 
Ακόμη και εδώ εμπόδιο η Τουρκία
Ρωτήθηκε ο κ. Νικολαΐδης γιατί δεν αποτείνεται σε άλλο Κέντρο η Κύπρος για την εποχική πρόγνωση, ιδιαίτερα μετά το λάθος του φετινού Χειμώνα με τη μεγάλη απόκλιση.
 
Εξήγησε ότι, διαθέσιμες προγνώσεις για τον ευρωπαϊκό χώρο υπάρχουν σε αρκετά κέντρα στην περιοχή της Ευρώπης, με κυριότερο το κέντρο μεσοπρόθεσμης πρόγνωσης καιρού στο Reading της Αγγλίας (ECMWF-European Centre for Medium-Range Weather Forecasts).
 
Ωστόσο, είπε, «για μια σειρά από λόγους η Κύπρος δεν είναι ανάμεσα στα μέλη, καθότι ευρωπαϊκή χώρα και ανήκουσα στην Ενώμενη Ευρώπη. Και αυτό οφείλεται σε λόγους τους οποίους προτάσσει η Τουρκία, η οποία δυστυχώς είναι μέλος –δυστυχώς για εμάς. Ουσιαστικά ο λόγος που προκύπτει είναι πολιτικός».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατακλυσμός με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι

Δειτε Επισης

Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Άναψε το πράσινο φως το Υπουργικό για παράταση ε στη χρηματοδότηση ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ
Καταβάλλονται αρχές Μαϊου αποζημιώσεις σε αγρότες που υπέστησαν ζημιές
Έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για διασύνδεση ανώτερης εκπαίδευσης με αγορά εργασίας
Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την αυξημένη συγκέντρωση σκόνης
Αναθεωρημένο Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΥΠΑΜ και ΚΟΑ για τους στρατεύσιμους αθλητές
Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι για αυξημένο πασχαλινό επίδομα