Επιπλέον χορηγία στις Σχολικές Εφορίες για έλεγχο των σχολείων το καλοκαίρι

Ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης παρουσίασε σήμερα το έργο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε στελέχη των διευθύνσεων των σχολείων όλων των βαθμίδων των Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου.
 
Η παρουσίαση έγινε στο Λύκειο Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος» και ο Υπουργός έκανε μεταξύ άλλων αναφορά στο ενιαίο σχέδιο αξιολόγησης μαθητών, στον θεσμό των τετραμήνων, στο ενιαίο σχέδιο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, στον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων αγοράς υπηρεσιών και στην ενιαία αναγνώριση υπηρεσίας.
 
Στην παρουσίαση του ο Υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της ασφάλειας και της υγείας στα σχολεία και σημείωσε πως δόθηκε επιπλέον χορηγία ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ στις Σχολικές Εφορείες για έλεγχο των σχολικών μονάδων την καλοκαιρινή περίοδο, έγινε αναβάθμιση παιχνιδότοπων των Δημόσιων Νηπιαγωγείων, με κόστος μισού εκατομμυρίου ευρώ, ενώ το ίδιο ποσό χρησιμοποιήθηκε για την αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων.
 
Είπε ακόμα ότι από τον Σεπτέμβριο του 2018 θα τοποθετηθούν συνοδοί στα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές σε Δημόσια Περιφερειακά Νηπιαγωγεία και Δημόσια Περιφερειακά Δημοτικά Σχολεία, θα τοποθετηθούν φρουροί Ασφαλείας στα σχολεία στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία και θα γίνει αναθεώρηση Πρωτοκόλλου διαχείρισης σοβαρού τραυματισμού μαθητή/τριας.
 
Ο κ. Χαμπιαούρης αναφέρθηκε και στην τοποθέτηση περιφράξεων και θυροτηλεφώνων στις σχολικές μονάδες, με κόστος δέκα εκατομμύρια ευρώ, στην καθιέρωση της κάρτας επισκέπτη, στον έλεγχο των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, με κόστος τριών εκατομμυρίων ευρώ, στην ενίσχυση της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης στα Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας, και στους επιτηρητές ασφάλειας που θα τοποθετηθούν από τον Σεπτέμβριο του 2019 σε όλα τα Λύκεια, Εξατάξια Σχολεία και Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
 
Οσον αφορά το θέμα της πρόληψης και διαχείρισης της βίας στα σχολεία, ο Υπουργός είπε πως θα καλυφθούν σύντομα 20 νέες θέσεις Εκπαιδευτικών Ψυχολόγων.
 
Για τα μέρα και τις δράσεις που περιλαμβάνονται στην Εθνική Στρατηγική για τη βία στα σχολεία, ο Υπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία μηχανισμών συλλογής, κωδικοποίησης, ανάλυσης δεδομένων και αναφοράς βασικών αποτελεσμάτων, στα νομικά και διοικητικά μέτρα, στην ενίσχυση των δομών, στον εμπλουτισμό των γνώσεων και ενίσχυση των δεξιοτήτων στους μαθητές και μαθήτριες ώστε να αναπτύξουν ειρηνικές στάσεις και συμπεριφορές, στην προαγωγή της ενεργού συμμετοχής των μαθητών/τριών στην πρόληψη και αντιμετώπιση, και στην ενδυνάμωση των γονιών/κηδεμόνων, των εκπαιδευτικών και της διευθυντικής ομάδας.
 
Αναφορά έκανε επίσης ο Υπουργός στην Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με τον Οργανισμό Hope for Children για τη διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης/εκμετάλλευσης παιδιού, στο πλαίσιο λειτουργίας του Σπιτιού του Παιδιού.
 
Για το θέμα της εκπαίδευσης των μαθητών για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, ο κ. Χαμπιαούρης αναφέρθηκε στη δημιουργία Μονάδας για την Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, στην ολοκλήρωση των κτηριακών υποδομών των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κοιλανίου και Παναγιάς, στην ανάπτυξη της διεθνούς και περιφερειακής συνεργασίας και στο Κρατικό Δίκτυο Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
 
Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που λήφθηκαν ή θα ληφθούν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, αρχίζοντας από την προδημοτική, τη Δημοτική, τη Μέση Γενική, την Ιδιωτική Μέση, τη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση και στον εκσυγχρονισμό της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και των Εσπερινών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.  
 
Οσον αφορά τη στήριξη των ευάλωτων φοιτητών ο κ. Χαμπιαούρης αναφέρθηκε στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως το χριστουγεννιάτικο επίδομα σε 5 περίπου χιλιάδες φοιτητές, στην αύξηση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος σίτισης και στην παροχή φοιτητικών επιδομάτων σε Ελλαδίτες φοιτητές και σε οικογένειες επαναπατρισθέντων φοιτητών που φοιτούσαν στην Κύπρο ή στο εξωτερικό.
 
Ο Υπουργός στην παρουσίαση του αναφέρθηκε και στην Εθνική Στρατηγική για τον Αθλητισμό με την υλοποίηση του «Εθνικού Προγράμματος Αξιολόγησης Φυσικής Κατάστασης Παιδιών και Εφήβων Σχολικής Ηλικίας», στην ανάθεση σε διεθνή εταιρεία της ετοιμασίας του «Τριετούς Στρατηγικού Σχεδιασμού για τον Σχολικό Αθλητισμό», στην υπογραφή πρωτοκόλλων και μνημονίων συνεργασίας με άλλες χώρες αλλά και τοπικούς φορείς και στις κατασκευαστικές εργασίες που άρχισαν τον Φεβρουάριο του 2019 για το νέο γήπεδο στη Λεμεσό
 
Οσον αφορά το θέμα της στήριξης της νεολαίας είπε πως ολοκληρώθηκε το πρώτο 3ετές Σχέδιο Δράσης της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία, ενώ έχουν υιοθετηθεί επί της αρχής προτάσεις για τη  δημιουργία Εθνικού Κέντρου Νεολαίας, την ενδυνάμωση προγραμμάτων Επιστήμης, Τεχνολογίας, Μηχανολογίας, Τεχνών και Μαθηματικών (S.T.E.A.M) και τη δημιουργία Ινστιτούτου Πολιτικής για τη Νεολαία.
 
Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στα αναπτυξιακά έργα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σημειώνοντας πως έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται, συνολικά, 106 έργα, με προϋπολογισμό 49 εκατομμυρίων ευρώ, ολοκληρώθηκαν 75 έργα με προϋπολογισμό 19 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη 31 έργα, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.
 
Ανέφερε ακόμα ότι από τον Μάρτιο του 2018 έως σήμερα άρχισε η υλοποίηση 30 νέων έργων με προϋπολογισμό 17 εκατομμύρια ευρώ, ενώ προωθείται και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σχολεία.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
ΒΙΝΤΕΟ: Ηφαίστειο εξερράγη στη βορειοανατολική Κελέβη-Εκκενώθηκαν δύο χωριά
Το Ισραήλ «ζυγίζει» τις επιλογές του για την απάντηση στο Ιράν
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας