Τετάρτη 23 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Σε επίπεδο Κομισιόν η προσπάθεια ρύθμισης της ανεξέλεγκτης χρήσης των ηλεκτρικών μηχανών

  13/06/2019 14:54
Σε επίπεδο Κομισιόν η προσπάθεια ρύθμισης της ανεξέλεγκτης χρήσης των ηλεκτρικών μηχανών

Σε επίπεδο Κομισιόν η προσπάθεια ρύθμισης της ανεξέλεγκτης χρήσης των ηλεκτρικών μηχανών

  13/06/2019 14:54
Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι το ζήτημα της ρύθμισης δίκυκλων και τρίκυκλων ηλεκτρικών μηχανών για το οποίο είχε ζητηθεί όπως κατατεθεί νομοσχέδιο από την εκτελεστική εξουσία  τυγχάνει, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει,  χειρισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συλλέγει στοιχεία από τα κράτη μέλη για να αποφασιστούν τα αναγκαία μέτρα που θα ληφθούν.

Στην ανακοίνωσή της Βουλής με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο και δηλώσεις του Προέδρου της Ένωσης Δήμων Κύπρου αναφέρεται ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων μελέτησε το όλο ζήτημα σε τέσσερις συνολικά συνεδρίες της, από τον Νοέμβριο του 2014, ημερομηνία κατά την οποία ενεγράφη για πρώτη φορά για αυτεπάγγελτη εξέταση το θέμα.

Στα πλαίσια των πιο πάνω συνεδριάσεων, στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, διαφάνηκε «το μέγεθος του προβλήματος από την ανεξέλεγκτη χρήση των δίκυκλων και τρίκυκλων ηλεκτρικών μηχανών και διαπιστώθηκε η ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση της χρήσης και κυκλοφορίας τους», σημειώνεται. 

Συναφώς, η επιτροπή ζήτησε από την εκτελεστική εξουσία όπως ετοιμάσει και καταθέσει στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο προς ρύθμιση του όλου ζητήματος.

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της οποίας έτυχε η επιτροπή στη συνεδρία της στις 7 Δεκεμβρίου 2018, η εκτελεστική εξουσία ετοίμασε σχετικό νομοσχέδιο το οποίο απέστειλε στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για νομοτεχνικό έλεγχο στα πλαίσια του οποίου ζητήθηκαν διάφορες διευκρινήσεις για ζητήματα τα οποία δεν ρυθμίζονταν με το προτεινόμενο από την εκτελεστική εξουσία κείμενο. 

Στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίας, προστίθεται, η εκτελεστική εξουσία δεσμεύτηκε όπως διαβουλευθεί εκ νέου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προς διόρθωση των προνοιών του προτεινόμενου κειμένου.

Σε πρόσφατη σχετική επιστολή της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ημερομηνίας 27 Μαΐου 2019, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι παρόμοια προβλήματα κατάταξης, διαχείρισης αστυνόμευσης και ρύθμισης των λεγόμενων “personal mobility vehicles” αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρεται. 
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλής «το εν λόγω θέμα συζητήθηκε πρόσφατα σε συνάντηση του High Level Group on Road Safety και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλλει προσπάθεια για συλλογή στοιχείων από όλα τα κράτη μέλη προκειμένου να αποφασιστούν τα αναγκαία μέτρα που θα ληφθούν». 

Συναφώς, στην ίδια επιστολή το αρμόδιο υπουργείο αναφέρει ότι δεν μπορεί στο παρόν στάδιο να ρυθμίσει νομοθετικά το όλο ζήτημα.

Υπό το φως των πιο πάνω, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών «θα συνεχίσει να παρακολουθεί το όλο θέμα και να ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από την εκτελεστική εξουσία για τις εξελίξεις», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας