Κυριακή 18 Αυγ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Ήρθαμε δεύτεροι-Στην Μπρατισβλάβα τελικά η έδρα του ELA

  13/06/2019 12:26
Ήρθαμε δεύτεροι-Στην Μπρατισβλάβα τελικά η έδρα του ELA

Ήρθαμε δεύτεροι-Στην Μπρατισβλάβα τελικά η έδρα του ELA

  13/06/2019 12:26
Με 15 ψήφους από τον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών στο Συμβούλιο επιλέχθηκε η Μπρατισλάβα για να στεγάσει την έδρα του ELA (Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας), ενώ η Λευκωσία ήρθε 2η με 7 ψήφους, ακολουθούν η υποψηφιότητα της Βουλγαρίας και της Λιθουανίας με 3 και 3 ψήφους αντίστοιχα. Η 2η θέση της Λευκωσίας σχολιάζεται ευμενώς από κοινοτικές πηγές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση του φακέλου της ήταν πολύ θετική.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου του Συμβουλίου EPSCO στο Λουξεμβούργο σύμφωνα με τη διαδικασία επιλογής που συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των κρατών μελών στις 14 Μαρτίου 2019. Η τελική απόφαση σχετικά με την έδρα του ΕLA λήφθηκε με κοινή συμφωνία των εκπροσώπων των κρατών μελών και αντικατοπτρίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Οι προσφορές για την υποδοχή της έδρας της ELA ελήφθησαν εντός της προθεσμίας της 6ης Μαΐου και δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου στις 13 Μαΐου. Στις 29 Μαΐου, το Συμβούλιο δημοσίευσε επίσης τις αξιολογήσεις των προσφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

- γεωγραφικό ισοζύγιο
- την ημερομηνία κατά την οποία μπορεί να εγκατασταθεί ο ELA μετά την έναρξη ισχύος του ιδρυτικού κανονισμού
- προσβασιμότητα της τοποθεσίας
- την ύπαρξη κατάλληλων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων για τα παιδιά του προσωπικού
- κατάλληλη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, κοινωνική ασφάλιση και ιατρική περίθαλψη τόσο για τα παιδιά όσο και για τους συζύγους

Ο ELA θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη στην επιβολή των νομικών πράξεων της ΕΕ στους τομείς της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού και του συντονισμού της κοινωνικής ασφάλισης και θα παρέχει πληροφορίες σε ιδιώτες και εργοδότες σε περιπτώσεις διασυνοριακής κινητικότητας στην εργασία.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας