Η γνώση της παράδοσης επιβάλλεται για να κρατήσουμε την πολιτιστική μας φυσιογνωμία

Η γνώση της παράδοσης επιβάλλεται αν θέλουμε να κρατήσουμε την ιδιαιτερότητα και πολιτιστική μας φυσιογνωμία, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, σημειώνοντας πως οι πολιτιστικές αξίες του παρελθόντος είναι αυτές που έδωσαν το ιδιαίτερο χρώμα και διαμόρφωσαν τα διακριτά στοιχεία του λαού μας και η παράδοση είναι η αλυσίδα που συνδέει τις γενιές μεταξύ τους εξασφαλίζοντας στερεότητα έναντι του οικουμενικού πολιτισμού.

Σε χαιρετισμό του, στην παράσταση του λαογραφικού ομίλου «Η Λυγερή» ΣΕΚ Λευκωσίας - Κερύνειας με τίτλο «Ώρα καλή τζι ώρα γρουσή», ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παράδοση, μέσω της οποίας μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη ήθη, έθιμα και αξίες του παρελθόντος, συνιστά προϋπόθεση για την ύπαρξη πολιτισμού, αφού η σύγχρονη δημιουργία στηρίζεται στον πολιτισμό των γενιών που πέρασαν, με το παρελθόν να επιδρά δημιουργικά στο παρόν διασφαλίζοντας τη συνέχισή μας μέσα στο χρόνο.

Όπως σημείωσε «στη μεταλαμπάδευση και αναβίωση της παράδοσής μας σημαντική είναι η συμβολή και η δράση όλων όσοι, θέλοντας να κρατήσουν ζωντανές τις θύμησες από το παρελθόν και συνακόλουθα να διασώσουν και συντηρήσουν την παράδοσή μας, διοργανώνουν ποικίλες εκδηλώσεις που ζωντανεύουν το ήθος και ύφος ζωής παλιότερων εποχών παρουσιάζοντας με τρόπο παραστατικό συνήθειες, καθημερινές ασχολίες, κοινωνικές δραστηριότητες». Πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτό ο λαογραφικός όμιλος «Η Λυγερή», με την παράσταση «Ώρα καλή τζι ώρα γρουσή», δίνει σε όσους παρευρίσκονται σήμερα εδώ μια σημαντική ευκαιρία, να γνωρίσουν την κυπριακή παράδοση μέσα από την καθημερινή ζωή και τα έθιμα που τηρούνταν σε ένα γάμο στην Κύπρο του χθες».

Ευχήθηκε όπως ο λαογραφικός όμιλος «Η Λυγερή» συνεχίσει την πολιτιστική του δράση για αναβίωση άγνωστων στις νεότερες γενιές εθίμων, καθώς η παράδοση δεν σημαίνει οπισθοδρόμηση, αλλά πηγή αρχών και αξιών από το παρελθόν για μια σωστή πορεία στο μέλλον.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου