Τρίτη 11 Αυγ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Η γνώση της παράδοσης επιβάλλεται για να κρατήσουμε την πολιτιστική μας φυσιογνωμία

  12/06/2019 19:54
Η γνώση της παράδοσης επιβάλλεται για να κρατήσουμε την πολιτιστική μας φυσιογνωμία

Η γνώση της παράδοσης επιβάλλεται για να κρατήσουμε την πολιτιστική μας φυσιογνωμία

  12/06/2019 19:54
Η γνώση της παράδοσης επιβάλλεται αν θέλουμε να κρατήσουμε την ιδιαιτερότητα και πολιτιστική μας φυσιογνωμία, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, σημειώνοντας πως οι πολιτιστικές αξίες του παρελθόντος είναι αυτές που έδωσαν το ιδιαίτερο χρώμα και διαμόρφωσαν τα διακριτά στοιχεία του λαού μας και η παράδοση είναι η αλυσίδα που συνδέει τις γενιές μεταξύ τους εξασφαλίζοντας στερεότητα έναντι του οικουμενικού πολιτισμού.

Σε χαιρετισμό του, στην παράσταση του λαογραφικού ομίλου «Η Λυγερή» ΣΕΚ Λευκωσίας - Κερύνειας με τίτλο «Ώρα καλή τζι ώρα γρουσή», ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παράδοση, μέσω της οποίας μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη ήθη, έθιμα και αξίες του παρελθόντος, συνιστά προϋπόθεση για την ύπαρξη πολιτισμού, αφού η σύγχρονη δημιουργία στηρίζεται στον πολιτισμό των γενιών που πέρασαν, με το παρελθόν να επιδρά δημιουργικά στο παρόν διασφαλίζοντας τη συνέχισή μας μέσα στο χρόνο.

Όπως σημείωσε «στη μεταλαμπάδευση και αναβίωση της παράδοσής μας σημαντική είναι η συμβολή και η δράση όλων όσοι, θέλοντας να κρατήσουν ζωντανές τις θύμησες από το παρελθόν και συνακόλουθα να διασώσουν και συντηρήσουν την παράδοσή μας, διοργανώνουν ποικίλες εκδηλώσεις που ζωντανεύουν το ήθος και ύφος ζωής παλιότερων εποχών παρουσιάζοντας με τρόπο παραστατικό συνήθειες, καθημερινές ασχολίες, κοινωνικές δραστηριότητες». Πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτό ο λαογραφικός όμιλος «Η Λυγερή», με την παράσταση «Ώρα καλή τζι ώρα γρουσή», δίνει σε όσους παρευρίσκονται σήμερα εδώ μια σημαντική ευκαιρία, να γνωρίσουν την κυπριακή παράδοση μέσα από την καθημερινή ζωή και τα έθιμα που τηρούνταν σε ένα γάμο στην Κύπρο του χθες».

Ευχήθηκε όπως ο λαογραφικός όμιλος «Η Λυγερή» συνεχίσει την πολιτιστική του δράση για αναβίωση άγνωστων στις νεότερες γενιές εθίμων, καθώς η παράδοση δεν σημαίνει οπισθοδρόμηση, αλλά πηγή αρχών και αξιών από το παρελθόν για μια σωστή πορεία στο μέλλον.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας