Ψήφισμα κατά της Διαφθοράς καταθέτει στην επόμενη Σύνοδο του ΟΑΣΕ η Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Σε σειρά ενεργειών προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο πάταξης της διαφθοράς με δράσεις σε διαφορετικά επίπεδα, καλεί τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ, η Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στον Οργανισμό Ειρήνη Χαραλαμπίδου, μέσω τετρασέλιδου ψηφίσματος που κατέθεσε και έχει στόχο την πάταξη της διαφθοράς.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, «η διαφθορά αποτελεί σημαντική απειλή στην ασφάλεια και σταθερότητα των κρατών, υποσκάπτει τη δημοκρατία και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση και τους θεσμούς. Αποθαρρύνει επενδύσεις, περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη και δημιουργεί πρυοποθέσεις για εγκληματικές δραστηριότητες».
 
Τονίζει πως, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), έχει υποχρέωση να συμβάλει στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, έχοντας γνώση ότι και το οργανωμένο έγκλημα δεν έχει σύνορα, ενώ πλείστες φορές συνδέεται με τη διαφθορά, που είναι αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις, κουλτουρας, ανυπαρξίας εποπτικών μηχανισμών, νομοθεσιών  και λογοδοσίας.
 
Στο ψήφισμα της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου, αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα διαφύλαξης της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ προκειμένου να υπάρχει ουσιαστική διερεύνηση και έκθεση της διαφθοράς μέσα από την ερευνητική δημοσιογραφία, αλλά και τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ και προστασίας απο συγκέντρωση εξουσίας μεσω των ΜΜΕ γεγονός που θα έθετε υπο διακύβευση την αντικειμενική πληροφόρηση των πολιτών.
 
Στο ψήφισμα γίνεται επίσης ξεχωριστη αναφορά στην αναγνωριση του ρόλου των ΜΚΟ.
 
Σημαντικό πάντως είναι το γεγονός ότι, το εν λόγω ψήφισμα έχει υπογραφεί από βουλευτές από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τον Καναδά, την Αρμενία, την Τσεχία, Τη Σερβία, το Καζακστάν, τη Ρουμανία και άλλες, και αναμένεται να εγκριθεί στην ετήσια σύνοδο του ΟΑΣΕ που φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 4 Ιουλίου.
 
Σύμφωνα με τις πρόνοιες του ψηφίσματος
Το τετρασέλιδο ψήφισμα καλεί τα κράτη που συμμετέχουν στην ΚΣ του ΟΑΣΕ σε μια σειρά ενεργειών προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο πάταξης της διαφθοράς με δράσεις σε διαφορετικά επίπεδα. Ως παραδειγμα αναφέρουμε καποια σημεία :
 
-Άμεσα θα πρέπει να επικυρωθούν διεθνείς συμβάσεις. Θα πρέπει να καλλιεργηθεί περαιτέρω η συνεργασία και η καλή σχέση με διεθνείς οργανισμούς όπως η GRECO, ο ΟΑΣΕ, ο ΟΟΣΑ και ο ΟΗΕ.
 
-Μέλη των κοινοβουλίων που δραστηριοποιούνται ενεργά στην πάταξη της διαφθοράς θα πρέπει να τυγχάνουν προστασίας από την Πολιτεία σε περίπτωση απειλών κατά της προσωπικής τους ασφάλειας ή της οικογένειας τους ή εκφοβισμού.
 
-Θα πρέπει να προωθηθεί σε όσα κράτη δεν υπάρχει ακόμη, όπως η Κύπρος, η νομοθεσία για την προστασία των πληροφοριοδοτών (Whistleblowers) για υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος.
-Τα μέλη των κοινοβουλίων θα πρέπει να τηρούν υψηλά επίπεδα διαφάνειας και λογοδοσίας κυρίως σε ότι αφορά στη σύγκρουση συμφέροντος και ασυμβίβαστου.
 
-Θα πρέπει ακόμη να διασφαλιστεί υψηλού επιπέδου διαφάνεια σε ότι αφορά τις επαφές με ομάδες συμφερόντων (Lobbies)
 
-Το ψήφισμα επίσης καλεί τα κράτη μέλη του ΟΑΣΕ να διασφαλίζουν υψηλά επίπεδα διαφάνειας και λογοδοσίας σε σχέση με το διορισμό και την αξιολόγηση μελών του δικαστικού σώματος.
 
-Να ενθαρρυνθούν τα εθνικά κοινοβούλια όπως έχουν στενή συνεργασία με οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη και πάταξη της διαφθοράς, όπως η  GRECO και να υπάρξει στενότερη συνεργασία και πιο συστηματικός έλεγχος των υποδείξεων της GRECO.

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα