Θέματα που αφορούν εγκλωβισμένους συζήτησε η Επ. Προσφύγων

Σειρά θεμάτων που αφορούν τους εγκλωβισμένους στην Καρπασίας, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, στην παρουσία του Επιτρόπου Προεδρίας, Φώτη Φωτίου, ο οποίος τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας ζωής των εγκλωβισμένων, λαμβάνοντας πάντα υπόψη της δύσκολες συνθήκες διαβίωσης τους.

Επιδιορθώθηκαν ήδη 181 οικίες στην Καρπασία

Αναφερόμενος, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, στις επιδιορθώσεις των κατοικιών των εγκλωβισμένων ο κ. Φωτίου είπε έχουν ήδη εγκριθεί και επιδιορθωθεί 181 οικίες τόσο στην Καρπασία, όσο και στα Μαρωνίτικα χωριά και έχει δαπανηθεί μέχρι σήμερα ένα ποσό γύρω στις 730 χιλιάδες ευρώ, για να σημειώσει ότι το ποσό που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο είναι 1.400.000 ευρώ, γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Σε σχέση με το σχέδιο για νέα ζευγάρια, που επιθυμούν να επανεγκατασταθούν, ο Προεδρικός Επίτροπος είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί την προσεχή Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, σημειώνοντας πως το θέμα αφορά μια σειρά από κίνητρα, που θα δίδονται σε αυτά τα ζευγάρια, συμπεριλαμβανομένης οικονομικής βοήθειας για την κατοικία τους, αλλά και την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Επίσης, ανέφερε ότι η αναβάθμιση της παιδείας στο σχολείο στο Ριζοκάρπασο θα πρέπει να είναι συνεχής, υπενθυμίζοντας ότι στο  Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο φοιτούν 42 μαθητές και για την κυβέρνηση είναι καθοριστικής σημασία να έχουν αυτά τα παιδιά την παιδεία και εκπαίδευση που τους αξίζει.

«Είναι γι’ αυτό που όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις έχει εγκριθεί σημαντικό ποσό, για να γίνουν όλες οι απαραίτητες επιδιορθώσεις, που επιβάλλονται στα σχολεία μας», είπε.

Σε σχέση με τα βιβλία, ανέφερε ότι έχει γίνει πρόνοια από πέρσι, ώστε να υπάρχουν τα βιβλία στα σχολεία για δύο χρόνια, ωστόσο, πρόσθεσε, ότι «όπως κάθε χρόνο πάλι το κατοχικό καθεστώς δημιουργεί προβλήματα, όσον αφορά την απόρριψη κάποιων βιβλίων, δυστυχώς βιβλία που αφορούν την ιστορία, τη θρησκεία και την ελληνική γλώσσα».

Επίσης, ο κ. Φωτίου είπε πως έχει βελτιωθεί αρκετά το σχέδιο γεωργοκτηνοτροφικών επιδοτήσεων μέσα από τροποποιήσεις που έχουν γίνει, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «και αυτό θα ωφελήσει αρκετά, ιδιαίτερα τα νέα ζευγάρια, γιατί υπάρχει συγκεκριμένη πρόνοια σε αυτό το σχέδιο, με το οποίο ζευγάρια που επιθυμούν να ασχοληθούν με την αγροβιοτεχνία μπορούν να  πάρουν αυτά τα οικονομικά κίνητρα από αυτό το σχέδιο».

Ξεκινούν τις επόμενες εβδομάδες οι εργασίες αναστήλωσης των Εκκλησιών

Εξάλλου, σημείωσε ότι είναι συνεχής η προσπάθεια αναστήλωσης των Εκκλησιών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει παραχωρήσει οικονομική βοήθεια 150.000 ευρώ για την Εκκλησία του Αγίου Συνεσίου και άλλες 100.000 ευρώ για την Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Γιαλούσα.

Είπε πως οι εργασίες ξεκινούν μέσω της Δικοινοτικής Επιτροπής τις επόμενες εβδομάδες.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύη Κουκουμά, ανέφερε ότι στην πλειοψηφία των όσων είχαν ακούσει σήμερα ήταν επαναλήψεις όπως τις είχαν ακούσει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

«Εκτιμούμε τις προσπάθειες που έγιναν για στήριξη των εγκλωβισμένων οικογενειών για τη συντήρηση των κατοικιών τους. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι δεν είναι ικανοποιητικό  και σίγουρα θα πρέπει με περισσότερο ενδιαφέρον να προχωρήσει το σχέδιο που αφορά τα νέα ζευγάρια αν θέλουμε να στηρίξουμε τους εγκλωβισμένους μας που στην πλειοψηφία τους μένουν εκτεθειμένοι», είπε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην αναβάθμιση του μαθησιακού επιπέδου των σχολείων, για να συμπληρώσει πως «πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια έτσι που τα παιδιά στις κατεχόμενες περιοχές να έχουν πραγματικά ίσες ευκαιρίες με όλα τα παιδιά του τόπου μας».

Όπως είπε «χρειάζονται ιδιαίτερες προσπάθειες για να παραχωρούνται αυτές οι ίσες ευκαιρίες και να μην υστερεί σε καμία περίπτωση το μαθησιακό τους επίπεδο».

Από 1η Ιουλίου νοσοκόμος στο Ριζοκάρπασο

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στο διορισμό νοσοκόμου από την 1η Ιουλίου στο Ριζοκάρπασο, για να προσφέρει τις υπηρεσίες τους στους εγκλωβισμένους.

Ωστόσο, σημείωσε ότι τα μέλη της Επιτροπής επιμένουν εκτός από νοσηλευτή ότι θα πρέπει να διοριστεί και κοινωνικός λειτουργός. «Υπάρχουν ιδιαιτερότητες στην περιοχή οι οποίες επιβάλλει διορισμό κοινωνικού λειτουργού για τους ηλικιωμένους και για τις οικογένειες που ζουν εκεί απομακρυσμένες».

Ανέφερε ακόμα ότι ενημερώθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών ότι ετοιμάζεται το νομοσχέδιο, με το οποίο θα διαμορφώνεται ο μηχανισμός διανομής αποζημίωσης, που αναμένεται να δοθεί από την Τουρκία. Όπως είπε «υπάρχει χρόνος γι’ αυτό το θέμα και πολύ σωστά η κυβέρνηση προχωρά να ετοιμάσει αυτό το μηχανισμό, για να έχει στη διάθεση της όλα τα εργαλεία, όταν συζητείται το θέμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης».

Επιπλέον, ανέφερε πως θα πρέπει με περισσότερο ενδιαφέρον να διευκρινιστεί περεταίρω ο ρόλος της ειρηνευτικής δύναμη στα θέματα των εγκλωβισμένων και να δοθεί περισσότερη προσοχή και σημασία.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλάς, είπε ότι «πολλά από τα θέματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους φαίνεται ότι προχωρούν», για να σημειώσει ότι «από 1η Ιουλίου το πιθανότερο είναι ότι ο νοσοκόμος θα επανεγκατασταθεί στο Ριζοκάρπασο, για να προσφέρει τις υπηρεσίες τους στους εγκλωβισμένους».

Για τα θέματα συντήρησης των κατοικιών, είπε ότι προχωρούν κανονικά και πολύ ικανοποιητικά, ενώ πρόσθεσε ότι εκπονείται ένα νέο σχέδιο στέγασης, στήριξης νέων ζευγαριών για να μπορέσουν επίσης να στεγαστούν.

«Την ίδια  στιγμή η Εκκλησία Αγίου Συνεσίου όσο και η Εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Γιαλούσα είναι έτοιμες όλες οι διαδικασίες για να προχωρήσει η συντήρηση τους και η αναστήλωση τους», ανέφερε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα