Προσκλητήριο κατάταξης για τη 2019 ΕΣΣΟ-Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι νεοσύλλεκτοι

Στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς ετοιμάζονται να ενταχθούν οι στρατεύσιμοι της 2019 ΕΣΣΟ, με το Υπουργείο Άμυνας να δίνει σήμερα μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, το σχετικό προσκλητήριο κατάταξης. 

Το Υπουργείο Άμυνας, στην ανακοίνωσή του, δίνει όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι νεοσύλλεκτοι στρατιώτες.

Η κατάταξη αρχίζει στις 28 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 5 Ιουλίου, με το Υπουργείο να καθορίζει τις ημέρες που πρέπει να παρουσιαστούν οι νέοι στρατιώτες από κάθε επαρχία. 

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας:

1.Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι με Απόφαση του Υπουργού Άμυνας που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας με αρ. 4899/12 Απριλίου 2019, καλούνται για κατάταξη στην Εθνική Φρουρά από 28 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου 2019 οι στρατεύσιμοι της κλάσης 2019 (γεννηθέντες από 1η Ιανουαρίου 2001 έως και 31 Δεκεμβρίου 2001) καθώς και όσοι δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και έχουν υποχρέωση θητείας στην Εθνική Φρουρά, στρατεύσιμοι και ανυπότακτοι που ανήκουν στις κλάσεις 1992 έως και 2018 (γεννηθέντες τα έτη 1974 έως και 2000).

 
2. Οι πιο πάνω αναφερόμενοι στρατεύσιμοι έχουν υποχρέωση να καταταγούν με τη 2019 Εκπαιδευτική Σειρά Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ), στις 28 Ιουνίου στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Λάρνακας οι προερχόμενοι από αναβολή υγείας στρατεύσιμοι και από την 1 έως και 5 Ιουλίου στα ΚΕΝ Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου οι λοιπές κατηγορίες στρατευσίμων.
 
3. Οι στρατεύσιμοι πρέπει να προσέρχονται για κατάταξη την καθορισμένη ημερομηνία και ώρα και απαραίτητα να φέρουν μαζί τους το σημείωμα πρόσκλησης που τους έχει σταλεί ή επιδοθεί από τα Στρατολογικά Γραφεία, το δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο ή οποιοδήποτε άλλο επίσημο έγγραφο της Δημοκρατίας, από το οποίο να προκύπτει η ταυτοπροσωπία τους καθώς και το προσωρινό απολυτήριο τους (για όσους απολύθηκαν προσωρινά κατά το παρελθόν).Τονίζεται ότι οι στρατεύσιμοι θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει εκ των προτέρων τα αναγκαία δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν κατά την κατάταξη προκειμένου να πριμοδοτηθούν με τον αριθμό μορίων ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν.
 
4. Οι στρατεύσιμοι που επιθυμούν να υποβάλουν οποιοδήποτε αίτημα που αφορά την υποχρέωση τους για κατάταξη στην Εθνική Φρουρά με την 2019 ΕΣΣΟ, θα πρέπει να το υποβάλουν στα κατά τόπους Επαρχιακά Στρατολογικά
 
Γραφεία ή το Υπουργείο Άμυνας, αναλόγως με την περίπτωση, προκειμένου να εξετασθεί έγκαιρα αν δικαιούνται ή όχι του σχετικού ευεργετήματος.
 
5. Για όσους στρατεύσιμους το επιθυμούν, υπάρχει η δυνατότητα να τους χορηγηθούν τα είδη ιματισμού και υπόδησης πριν την ημερομηνία κατάταξης, από το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου) που πρόκειται να καταταγεί έκαστος, στις 19, 20 και 25 Ιουνίου από τις 8:00 μέχρι και 13:00. Επισημαίνεται ότι για τους στρατευσίμους που κατοικούν στην Επαρχία Λευκωσίας και κατατάσσονται στο ΚΕΝ Πάφου, τα είδη ιματισμού και υπόδησης μπορούν να παραληφθούν από το Στρατόπεδο «ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ» στην Αθαλάσσα, στις 12,13 και 14 Ιουνίου από τις 09:30 έως και 13:00. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση των υλικών είναι η προσωπική παρουσία των στρατευσίμων με την επίδειξη του σημειώματος κατάταξης που έχει σταλεί στο καθένα προσωπικά και της πολιτικής ταυτότητας τους. Για περαιτέρω πληροφορίες στο τηλέφωνο 1470, Μέριμνα Στρατιωτικού Προσωπικού.
 
6. Επισυνάπτεται Δελτίο Τύπου με όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν την κατάταξη των στρατευσίμων της 2019 ΕΣΣΟ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται και από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Άμυνας στο www.mod.gov.cy και από την εφαρμογή «ΥΠΑΜ-ΚΥΠΡΟΥ».
 
Εξηγεί, παράλληλα, τις ημερομηνίες ανάλογα με την επαρχία των στρατεύσιμων:
 
Αυτούσια η ανακοίνωση:
 
1. Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι με Απόφαση του Υπουργού Άμυνας που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας με αρ. 4899/12 Απριλίου 2019, καλούνται για κατάταξη στην Εθνική Φρουρά από 28 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου 2019 οι στρατεύσιμοι της κλάσης 2019 (γεννηθέντες από 1η Ιανουαρίου 2001 έως και 31 Δεκεμβρίου 2001) καθώς και όσοι δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και έχουν υποχρέωση θητείας στην Εθνική Φρουρά, στρατεύσιμοι και ανυπότακτοι που ανήκουν στις κλάσεις 1992 έως και 2018 (γεννηθέντες τα έτη 1974 έως και 2000).
 
2. Οι πιο πάνω αναφερόμενοι στρατεύσιμοι έχουν υποχρέωση να καταταγούν με τη 2019 Εκπαιδευτική Σειρά Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ), στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου από 28 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου 2019, ως ακολούθως :
 
α. Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Λάρνακας:
 
(1) 28 Ιουνίου 2019:
Οι προερχόμενοι από αναβολή για λόγους υγείας, των κλάσεων 1992 και νεότερων που γεννήθηκαν σε οποιαδήποτε επαρχία ή στο εξωτερικό και δεν έχουν περατώσει τη βασική τους εκπαίδευση.
 
(2) 01 Ιουλίου 2019:

(α) Οι γεννηθέντες στην επαρχία Λάρνακας, καθώς και οι γεννηθέντες εκτός Κύπρου που διαμένουν στην εν λόγω επαρχία, της κλάσης 2019, των οποίων το επώνυμο αρχίζει από τα γράμματα Α,Β,Γ,Δ, Ε,Ζ,Η,Θ,Ι,Κ,Λ,Μ,Ν,Ξ,Ο,Π και Ρ εκτός αυτών που έτυχαν αναβολής για λόγους υγείας.

(β) Οι γεννηθέντες στις επαρχίες Λευκωσίας, Κερύνειας και διαμέρισμα Μόρφου, καθώς και οι γεννηθέντες εκτός Κύπρου που διαμένουν στις εν λόγω επαρχίες και διαμέρισμα των κλάσεων 2017 και προηγούμενων, εκτός αυτών που έτυχαν αναβολής για λόγους υγείας.
 
(3) 02 Ιουλίου 2019:
Οι γεννηθέντες στις επαρχίες Λευκωσίας, Κερύνειας και διαμέρισμα Μόρφου καθώς και οι γεννηθέντες εκτός Κύπρου που διαμένουν στις εν λόγω επαρχίες και διαμέρισμα, της κλάσης 2019, των οποίων το επώνυμο αρχίζει από τα γράμματα Γ,Ρ,Σ,Τ,Υ,Φ,Χ,Ψ και Ω, εκτός αυτών που έτυχαν αναβολής για λόγους υγείας.
 
(4) 03 Ιουλίου 2019:

(α) Οι γεννηθέντες στην επαρχία Λάρνακας, καθώς και οι γεννηθέντες εκτός Κύπρου που διαμένουν στην εν λόγω επαρχία, της κλάσης 2019, των οποίων το επώνυμο αρχίζει από τα γράμματα Σ,Τ,Υ,Φ,Χ,Ψ και Ω, εκτός αυτών που έτυχαν αναβολής για λόγους υγείας.

(β) Οι γεννηθέντες στην επαρχία Αμμοχώστου, καθώς και οι γεννηθέντες εκτός Κύπρου που διαμένουν στην εν λόγω επαρχία, της κλάσης 2019, των οποίων το επώνυμο αρχίζει από τα γράμματα Α έως Ω, εκτός αυτών που έτυχαν αναβολής για λόγους υγείας.
 
(5) 04 Ιουλίου 2019:
Οι γεννηθέντες στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, καθώς και οι γεννηθέντες εκτός Κύπρου που διαμένουν στις εν λόγω επαρχίες, της κλάσης 2018, εκτός αυτών που έτυχαν αναβολής για λόγους υγείας.
 
(6) 05 Ιουλίου 2019:
 
(α) Οι γεννηθέντες στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, καθώς και οι γεννηθέντες εκτός Κύπρου που διαμένουν στις εν λόγω επαρχίες, των κλάσεων 2017 και προηγούμενων, εκτός αυτών που έτυχαν αναβολής για λόγους υγείας.
 
(β) Οι γεννηθέντες στις επαρχίες Λευκωσίας, Κερύνειας και διαμέρισμα Μόρφου, καθώς και οι γεννηθέντες εκτός Κύπρου που διαμένουν στις εν λόγω επαρχίες και διαμέρισμα, της κλάσης 2019, των οποίων το επώνυμο αρχίζει από τα γράμματα Ε,Ζ,Η,Θ και Ι, εκτός αυτών που έτυχαν αναβολής για λόγους υγείας.
 
(γ) Οι εθελοντές της κλάσης 2020 που γεννήθηκαν στις επαρχίες Λάρνακας, Αμμοχώστου, Λευκωσίας, Κερύνειας και διαμέρισμα Μόρφου καθώς και οι γεννηθέντες εκτός Κύπρου που διαμένουν στις εν λόγω επαρχίες.
 
β. Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Λεμεσού :
 
(1) 01 Ιουλίου 2019:
Οι γεννηθέντες στην επαρχία Λεμεσού, καθώς και οι γεννηθέντες εκτός Κύπρου που διαμένουν στην εν λόγω επαρχία, της κλάσης 2019, των οποίων το επώνυμο αρχίζει από τα γράμματα Α, Β, Γ, Δ, Ε και Ζ, εκτός αυτών που έτυχαν αναβολής για λόγους υγείας.
 
(2) 02 Ιουλίου 2019:
Οι γεννηθέντες στην επαρχία Λεμεσού, καθώς και οι γεννηθέντες εκτός Κύπρου που διαμένουν στην εν λόγω επαρχία, της κλάσης 2019, των οποίων το επώνυμο αρχίζει από τα γράμματα Η, Θ, Ι και Κ, εκτός αυτών που έτυχαν αναβολής για λόγους υγείας.
 
(3) 03 Ιουλίου 2019:
Οι γεννηθέντες στην επαρχία Λεμεσού, καθώς και οι γεννηθέντες εκτός Κύπρου που διαμένουν στην εν λόγω επαρχία, της κλάσης 2019, των οποίων το επώνυμο αρχίζει από τα γράμματα Λ, Μ, Ν, Ξ και Ο, εκτός αυτών που έτυχαν αναβολής για λόγους υγείας.
 
(4) 04 Ιουλίου 2019:
Οι γεννηθέντες στην επαρχία Λεμεσού, καθώς και οι γεννηθέντες εκτός Κύπρου που διαμένουν στην εν λόγω επαρχία, της κλάσης 2018, εκτός αυτών που έτυχαν αναβολής για λόγους υγείας.
 
(5) 05 Ιουλίου 2019:
 
(α) Οι γεννηθέντες στην επαρχία Λεμεσού, καθώς και οι γεννηθέντες εκτός Κύπρου που διαμένουν στην εν λόγω επαρχία, των κλάσεων 2017 και προηγούμενων, εκτός αυτών που έτυχαν αναβολής για λόγους υγείας.
 
(β) Οι εθελοντές της κλάσης 2020 που γεννήθηκαν στην επαρχία Λεμεσού, καθώς και οι γεννηθέντες εκτός Κύπρου που διαμένουν στην εν λόγω επαρχία.
 
γ. Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Πάφου:
 
(1) 01 Ιουλίου 2019:
(α) Οι γεννηθέντες στην επαρχία Πάφου, καθώς και οι γεννηθέντες εκτός Κύπρου που διαμένουν στην εν λόγω επαρχία, της κλάσης 2019, των οποίων το επώνυμο αρχίζει από τα γράμματα Α έως Ω, εκτός αυτών που έτυχαν αναβολής για λόγους υγείας.
 
(β) Οι γεννηθέντες στην επαρχία Πάφου, καθώς και οι γεννηθέντες εκτός Κύπρου που διαμένουν στην εν λόγω επαρχία, της κλάσης 2018, εκτός αυτών που έτυχαν αναβολής για λόγους υγείας.
 
(γ) Οι γεννηθέντες στην επαρχία Πάφου, καθώς και οι γεννηθέντες εκτός Κύπρου που διαμένουν στην εν λόγω επαρχία, των κλάσεων 2017 και προηγούμενων, εκτός αυτών που έτυχαν αναβολής για λόγους υγείας.
 
(δ) Οι εθελοντές της κλάσης 2020 που γεννήθηκαν στην επαρχία Πάφου, καθώς και οι γεννηθέντες εκτός Κύπρου που διαμένουν στην εν λόγω επαρχία.
 
(ε) Οι γεννηθέντες στις επαρχίες Λευκωσίας, Κερύνειας και διαμέρισμα Μόρφου, καθώς και οι γεννηθέντες εκτός Κύπρου που διαμένουν στις εν λόγω επαρχίες ή διαμέρισμα, της κλάσης 2019, των οποίων το επώνυμο αρχίζει από το γράμμα Α, εκτός αυτών που έτυχαν αναβολής για λόγους υγείας.
 
(2) 02 Ιουλίου 2019:
Οι γεννηθέντες στις επαρχίες Λευκωσίας, Κερύνειας και διαμέρισμα Μόρφου, καθώς και οι γεννηθέντες εκτός Κύπρου που διαμένουν στις εν λόγω επαρχίες και διαμέρισμα, της κλάσης 2019, των οποίων το επώνυμο αρχίζει από τα γράμματα Δ, Κ, Λ, Ν, Ξ, Ο και Π, εκτός αυτών που έτυχαν αναβολής για λόγους υγείας.
 
(3) 03 Ιουλίου 2019:
Οι γεννηθέντες στις επαρχίες Λευκωσίας, Κερύνειας και στο διαμέρισμα Μόρφου, καθώς και οι γεννηθέντες εκτός Κύπρου που διαμένουν στις εν λόγω επαρχίες και διαμέρισμα, της κλάσης 2018, εκτός αυτών που έτυχαν αναβολής για λόγους υγείας.
 
(4) 04 Ιουλίου 2019:
Οι γεννηθέντες στην επαρχία Λεμεσού, καθώς και οι γεννηθέντες εκτός Κύπρου που διαμένουν στην εν λόγω επαρχία, της κλάσης 2019, των οποίων το επώνυμο αρχίζει από τα γράμματα Π, Ρ, Σ, Τ, Υ, Φ, Χ, Ψ και Ω, εκτός αυτών που έτυχαν αναβολής για λόγους υγείας.
 
(5) 05 Ιουλίου 2019:
Οι γεννηθέντες στις επαρχίες Λευκωσίας, Κερύνειας και στο διαμέρισμα Μόρφου, καθώς και οι γεννηθέντες εκτός Κύπρου που διαμένουν στις εν λόγω επαρχίες και διαμέρισμα, της κλάσης 2019, των οποίων το επώνυμο αρχίζει από τα γράμματα Β και Μ, εκτός αυτών που έτυχαν αναβολής για λόγους υγείας.
 
3. Με εξαίρεση όσους γεννήθηκαν και διαμένουν στις επαρχίες Λευκωσίας, Κερύνειας και διαμέρισμα Μόρφου, οι οποίοι υποχρεούνται για κατάταξη στα ΚΕΝ της παραγράφου 6, καθώς και όσους γεννήθηκαν και διαμένουν στην επαρχία Λεμεσού και υποχρεούνται για κατάταξη στο ΚΕΝ Πάφου, αντίστοιχα, οι καλούμενοι προς κατάταξη στρατεύσιμοι να καταταγούν στο πλησιέστερο στον τόπο διαμονής τους Κέντρο Εκπαίδευσης.
 
4. Οι στρατεύσιμοι των κλάσεων 1992 και νεότερων, οι οποίοι απολύθηκαν προσωρινά από την Εθνική Φρουρά για οποιονδήποτε λόγο μετά τη συμπλήρωση της βασικής τους εκπαίδευσης και των οποίων η νόμιμη παραμονή τους εκτός των τάξεων της Εθνικής Φρουράς έληξε πριν το 2019 ή θα λήξει εντός του 2019, υποχρεούνται σε επανακατάταξη την επόμενη της ημερομηνίας λήξης της νόμιμης παραμονής τους εκτός της Εθνικής Φρουράς, στις Μονάδες από τις οποίες απολύθηκαν.
 
5. Οι στρατεύσιμοι που απολύθηκαν προσωρινά ή οριστικά επειδή κρίθηκαν ακατάλληλοι για στράτευση, μετά τη συμπλήρωση της βασικής τους εκπαίδευσης, εφόσον κριθούν κατόπιν παραπομπής τους στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή, ικανοί για εκπλήρωση θητείας, να επανακατατάσσονται στις Μονάδες από τις οποίες απολύθηκαν, εντός δεκαημέρου από την έκδοση της σχετικής γνωμάτευσης με μέριμνα των αρμόδιων Στρατολογικών Γραφείων.
 
6. Όσοι στρατεύσιμοι της κατηγορίας των παραγράφων 4 και 5 δεν επανακατατάχθηκαν στις Μονάδες από τις οποίες απολύθηκαν την ημερομηνία που όφειλαν και έχουν κηρυχθεί ανυπότακτοι υποχρεούνται εκ νέου σε κατάταξη την 1 Ιουλίου 2019, στις ίδιες ως άνω Μονάδες.
 
7. Όσων η Μονάδα από την οποία απολύθηκαν δεν υφίσταται ή μεταστάθμευσε, η Μονάδα επανακατάταξης θα καθορίζεται από το ΓΕΕΦ/ΔΕΜΕΟ.
 
8. Όσοι παραπέμπονται στις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές για επανεξέταση της σωματικής τους ικανότητας, εφόσον παραλείψουν να παρουσιασθούν, θεωρούνται ικανοί κατηγορίας πρώτης (Ι/1) και υποχρεούνται, εντός ενός μηνός από την καθορισθείσα ημερομηνία επανεξέτασής τους να καταταγούν στην Εθνική Φρουρά για εκπλήρωση της θητείας τους, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο άρθρο 36 του περί ΕΦ Νόμου.
 
9. Οι στρατεύσιμοι που ανήκουν στην κλάση 2020 (γεννηθέντες το έτος 2002) και επιθυμούν να καταταγούν ως εθελοντές, απαιτείται σε κάθε περίπτωση να έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία της κατάταξής τους το 17ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν προηγουμένως εφοδιασθεί με σημείωμα πρόσκλησης από το αρμόδιο Στρατολογικό Γραφείο. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να παρουσιασθούν στο Στρατολογικό Γραφείο με τον κηδεμόνα τους, να προσκομίσουν την πολιτική ταυτότητα τους και να υποβάλουν έγγραφη δήλωση της επιθυμίας τους με τη συγκατάθεση του γονέα ή κηδεμόνα τους.
 
10. Οι στρατεύσιμοι πρέπει να προσέρχονται για κατάταξη την καθορισμένη ημερομηνία και ώρα και απαραίτητα να φέρουν μαζί τους:
 
α. Το σημείωμα πρόσκλησης που θα τους σταλεί ή θα τους επιδοθεί από το αρμόδιο Στρατολογικό Γραφείο.
 
β. Το δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο ή οποιοδήποτε άλλο επίσημο έγγραφο της Δημοκρατίας, από το οποίο να προκύπτει η ταυτοπροσωπία τους.
 
γ. Αποδεικτικά περί των γραμματικών ή των τεχνικών γνώσεων τους.
 
11. Τα αδέλφια που ανήκουν στην ίδια ή διαφορετική κλάση μπορούν, αν το επιθυμούν, να καταταγούν στο ίδιο Κέντρο Εκπαίδευσης και την ίδια μέρα, αφού προηγουμένως υποβάλουν σχετικό αίτημα στο αρμόδιο Στρατολογικό Γραφείο.
 
12. Οι συμμετέχοντες σε επίσημους διεθνείς διαγωνισμούς γνώσεων ή διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις ή σε διεθνείς διοργανώσεις εκπροσωπώντας τη Δημοκρατία εντός του Ιουλίου 2019, κατ΄ εξαίρεση δύνανται να καταταγούν στο ΚΕΝ Λάρνακας την 1 Ιουλίου 2019. Για να καταστεί δυνατή η κατάταξή τους πρέπει προηγουμένως να προσκομίσουν στα αρμόδια Στρατολογικά Γραφεία σχετική βεβαίωση από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ή Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού κατά περίπτωση, για να εφοδιαστούν με το ανάλογο Σημείωμα Πρόσκλησης.
 
13. Όσοι στρατεύσιμοι παρουσιάζονται για κατάταξη μετά την καθοριζόμενη για την κλάση και κατηγορία τους ημερομηνία έως και 5 Ιουλίου 2019, θα γίνονται δεκτοί για κατάταξη χωρίς συνέπειες ανυποταξίας.
 
14. Οι πρωτόκλητοι στρατεύσιμοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας μπορούν, εφόσον επιθυμούν, μετά από αίτημα τους στο αρμόδιο Στρατολογικό Γραφείο προσκομίζοντας επίσημα δικαιολογητικά της πάθησης τους, να εξετάζονται από στρατιωτικό ιατρό του 106 ΣΝΕ πριν την κατάταξή τους, βάση προγράμματος που εξέδωσε η Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΦ.
 
15. Οι στρατεύσιμοι που προέρχονται από αναβολή για λόγους υγείας, μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να εξετάζονται προαιρετικά, ένα (1) μήνα πριν την κατάταξη τους από τους αρμόδιους ιατρούς της Εθνικής Φρουράς στο 106 ΣΝΕ.
Επισημαίνεται ότι η δυνατότητα ιατρικής εξέτασης των στρατευσίμων πριν την κατάταξή τους, από τους Ιατρούς του 106 ΣΝΕ, όπως αναφέρεται στις παραγράφους 14 και 15 της παρούσας, γίνεται για καλύτερη εξυπηρέτηση και αποφυγή ταλαιπωρίας τους, πλην όμως αυτή δεν τους απαλλάσσει από την υποχρέωση να καταταγούν στην Εθνική Φρουρά, σύμφωνα με τις οδηγίες που περιέχονται στο σημείωμα πρόσκλησης, καθόσον η σωματική τους ικανότητας κρίνεται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές όπως καθορίζεται στον περί Εθνικής Φρουράς Νόμο.
 
16. Οι στρατεύσιμοι που επιθυμούν να υποβάλουν οποιοδήποτε αίτημα που αφορά την υποχρέωση τους για κατάταξη στην Εθνική Φρουρά με την 2019 ΕΣΣΟ, θα πρέπει να το υποβάλουν στα κατά τόπους Επαρχιακά Στρατολογικά Γραφεία ή το Υπουργείο Άμυνας, αναλόγως με την περίπτωση, προκειμένου να εξετασθεί έγκαιρα αν δικαιούνται ή όχι του σχετικού ευεργετήματος.
 
17. Όσοι στρατεύσιμοι το επιθυμούν, υπάρχει η δυνατότητα να τους χορηγηθούν είδη ιματισμού και υπόδησης πριν την ημερομηνία κατάταξης, από το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου) που πρόκειται να καταταγεί έκαστος, στις 19, 20 και 25 Ιουνίου από τις 8:00 μέχρι και
13:00.
 
Επισημαίνεται ότι για τους στρατευσίμους που κατοικούν στην Επαρχία Λευκωσίας και κατατάσσονται στο ΚΕΝ Πάφου, τα είδη ιματισμού και υπόδησης μπορούν να παραληφθούν από το Στρατόπεδο «ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ» στην Αθαλάσσα, στις 12,13 και 14 Ιουνίου από τις 09:30 έως και 13:00. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση των υλικών είναι η προσωπική παρουσία των στρατευσίμων με την επίδειξη του σημειώματος κατάταξης που θα σταλεί στο καθένα προσωπικά και της πολιτικής ταυτότητας τους. Για περαιτέρω πληροφορίες στο τηλέφωνο 1470, Μέριμνα Στρατιωτικού Προσωπικού.
 
18. Για την τοποθέτηση των οπλιτών από τα Κέντρα Εκπαίδευσης στις Μονάδες, λαμβάνονται υπόψη, εκτός των υπηρεσιακών κριτηρίων και της επιθυμίας των νεοσυλλέκτων και τα κοινωνικής, οικογενειακής ή άλλης φύσης προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ανάλογα με τη φύση και το είδος των προβλημάτων (ειδικοί λόγοι), οι νεοσύλλεκτοι πριμοδοτούνται με αριθμό μορίων.
 
Όσοι έχουν ένα ή περισσότερους από τους λόγους αυτούς και επιθυμούν να ληφθούν υπόψη για την κατανομή και τοποθέτηση τους σε Μονάδα, να προσκομίσουν κατά την κατάταξή τους στο ΚΕΝ, τα δικαιολογητικά που αναγράφονται έναντι κάθε περίπτωσης στον παρακάτω πίνακα:
 
Σε περίπτωση κατά την οποία Ν/Σ εμπίπτει σε περισσότερες της μιας από τις προαναφερόμενες κατηγορίες, καθώς και στην περίπτωση θανάτου του ενός των γονέων του ή αναπηρίας και των δύο γονέων του, τα μόριά του υπολογίζονται αθροιστικά.
 
Κάθε Νεοσύλλεκτος που κατατάσσεται στο ΚΕΝ την καθορισθείσα από το σημείωμα πρόσκλησης ημερομηνία κατάταξης του, πιστώνεται με 10 μόρια για σκοπούς επιλογής σε Όπλα ή Σώματα και τοποθέτησης σε Μονάδα.
19. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την κατάταξη στην Εθνική Φρουρά της 2019 Εκπαιδευτικής Σειράς Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ), οι στρατεύσιμοι μπορούν να απευθύνονται στα αρμόδια Στρατολογικά Γραφεία, που είναι τα ακόλουθα:
 
α. Το Στρατολογικό Γραφείο Λευκωσίας και Κερύνειας – Μόρφου (τηλ.: 22515260, 22417130, 22417132).
 
β. Το Στρατολογικό Γραφείο Λεμεσού (τηλ.: 25413367, 25413368, 25342382).
 
γ. Το Στρατολογικό Γραφείο Αμμοχώστου – Λάρνακας (τηλ.: 24625376, 24411300, 24411306).
 
δ. Το Στρατολογικό Γραφείο Πάφου (τηλ.: 25413916, 26221436, 26933270).
 
20. Για οποιασδήποτε φύσεως συμπληρωματικές πληροφορίες αναφορικά με την προσεχή κατάταξη στρατευσίμων στην Εθνική Φρουρά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Στρατολογικού του ΓΕΕΦ (τηλ. 22417120, 22417121, 22417124, 22417126).

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας