Μια εβδομάδα ΓΕΣΥ- Καταγγέλλουν τους ειδικούς γιατρούς οι ασθενείς

Μία εβδομάδα από την πρεμιέρα του Γενικού Συστήματος Υγείας(ΓΕΣΥ), το περασμένο Σάββατο, συμπληρώνεται σήμερα, με τις πρώτες επτά μέρες να περνούν χωρίς τα σοβαρά προβλήματα που ορισμένοι ανέμεναν. Αντιθέτως, η πρώτη εβδομάδα αποτιμάται θετικά, παρά τα ως επί τω πλείστω τεχνικής υφής ζητήματα που προέκυψαν, αλλά και ζητήματα οφειλόμενα, κυρίως, στην μη επαρκή γνώστη των δικαιούχων όσον αφορά παραμέτρους της λειτουργίας του ΓΕΣΥ.     
 
Οι ασθενείς, δια του προέδρου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων(ΠΟΣΠΑΦ) Μάριου Κουλούμα, ο οποίος μίλησε στον REPORTER, υπογραμμίζουν με ιδιαίτερη ικανοποίηση το γεγονός ότι όχι μόνο αυτές οι πρώτες επτά ημέρες κύλησαν πιο ομαλά, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, αλλά διέψευσαν και όλους όσοι κινδυνολογούσαν.
 
«Ευτυχώς διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες ότι θα καταρρεύσει», τόνισε με έμφαση ο κ. Κουλούμας, αναφερόμενος σε εκείνους που μιλούσαν για καταστροφή προτού καν πάρει μπρος η όλη προσπάθεια.
 
Όπως είπε, «κάποιοι μας έλεγαν ακόμη και πριν ενάμιση μήνα ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία με κανένα πάροχο υγείας και όμως σήμερα βλέπουμε πως υπάρχουν συμφωνίες με όλους τους πάροχους της πρώτης φάσης του ΓΕΣΥ. Βλέπουμε επίσης πως όλα σχεδόν τα φαρμακεία έχουν συμβληθεί και ότι υπάρχει επάρκεια φαρμάκων. Ανάλογη είναι και η εικόνα με τα κλινικά εργαστήρια».
 
«Ο πόλεμος συνεχίζεται»
Ο Μάριος Κουλούμας αναφέρθηκε στο θέμα των ειδικών γιατρών, που είναι το μόνο όπως είπε, στο οποίο υπάρχει πρόβλημα με τις εγγραφές, τονίζοντας ότι συνεχίζεται αυτή η πολεμική ακόμη και τώρα.
 
«Προσπαθούν και πιέζουν για αλλαγή της φιλοσοφίας, ώστε να επιτρέπεται η επιπλέον χρέωση των δικαιούχων από τους γιατρούς εντός και εκτός ΓΕΣΥ», τόνισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασθενών, εκτιμώντας ότι αυτή η προσπάθεια από μέρους των πολέμιων του ΓΕΣΥ θα συνεχιστεί.
 
Για να επισημάνει πως, και αυτή τη φορά δεν θα τα καταφέρουν, διότι όπως είπε, κάποια στιγμή θα αντιληφθούν και οι ειδικοί γιατροί ότι το ΓΕΣΥ προσφέρει οφέλη και στους ασθενείς, αλλά και στους ίδιους τους παρόχους υγείας, όταν λειτουργεί σε ένα σωστό περιβάλλον.
 
Τόνισε ταυτόχρονα, ότι τα όσα λέγονται ως κινδυνολογίες θα φανεί μέσα από την πρακτική εφαρμογή του ΓΕΣΥ ότι δεν ευσταθούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Αναστασιάδης: Κάθε μέρα τα προβλήματα στο ΓΕΣΥ ελαχιστοποιούντα 

Οι διαπιστώσεις των ασθενών
για τις επτά μέρες ΓΕΣΥ
Για ιστορική στιγμή για τον τόπο και τον χώρο της υγείας, μίλησε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, τονίζοντας ότι η πρώτη εντύπωση και συναφώς αντίδραση των οργανωμένων ασθενών για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, είναι πολύ θετική.
 
«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα, όχι όμως αυτά τα οποία κάποιοι έλεγαν ότι θα ήταν πολύ μεγάλα».
 
Αφού απαρίθμησε τα προβλήματα που εντοπίστηκαν ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες και είχαν να κάνουν με την εξοικείωση με το λογισμικό των παρόχων υγείας, την ενημέρωση/πληροφόρηση των πολιτών σε παραμέτρους του ΓΕΣΥ, κάποιες ελλείψεις σε φάρμακα και θέματα παραπομπών, ο Μάριος Κουλούμας υπέδειξε με έμφαση ότι τα ζητήματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν ήταν τέτοια που θα καθιστούσαν προβληματική την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.
 
Σε καμία περίπτωση, υπογράμμισε, δεν τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή οποιουδήποτε ασθενή, προσθέτοντας ότι «αν εξαιρέσουμε αυτά τα μικροπροβλήματα όλα κύλησαν ομαλά και πέραν από κάθε προσδοκία».
 
Και αυτό διότι όπως είπε, «αναμέναμε πολύ περισσότερα προβλήματα λόγω των διαφωνιών και της πολεμικής που δέχεται το Σύστημα».
 
Σ’ ό,τι αφορά τους ασθενείς, ο κ. Κουλούμας επισήμανε ότι από την αρχή είχαν πολύ θετική στάση και το αγκάλιασαν. «Οι ασθενείς μας έλεγαν ότι η πρώτη εντύπωσή τους είναι πολύ θετική. Επίσης, η πρώτη επαφή τους με κλινικά εργαστήρια και φαρμακεία είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη.

Σε περιβάλλον ΓΕΣΥ τα φάρμακα και οι αναλύσεις είναι προσβάσιμα, διότι για κάποιους οι τιμές ήταν πολύ μεγάλο οικονομικό βάρος ιδιαίτερα για τον οικογενειακό  προϋπολογισμό. Γι' αυτό και έχει αγκαλιαστεί από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του και αυτό είναι πολύ ευχάριστο».
 
Στα νοσηλευτήρια τα προβλήματα
Τα μεγαλύτερα προβλήματα, είπε ο κ. Κουλούμας, υπάρχουν δυστυχώς στα δημόσια νοσηλευτήρια, επειδή δεν ήταν έτοιμα σε βαθμό που θα έπρεπε για να ανταποκριθούν επαρκώς σε περιβάλλον ΓΕΣΥ.
 
Τόνισε την ανάγκη, να δοθούν άμεσα λύσεις από τον ΟΚΥΠΥ, ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος και σταδιακά να βελτιωθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου