Να μην επηρεαστεί η σύνδεση Κύπρου λόγω μείωσης εκπομπών αερίου, ζητά η Β. Αναστασιάδου

Οι προσπάθειες για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου από τον κλάδο των αερομεταφορών δεν θα πρέπει να καθιστά τις τιμές των εισιτηρίων απαγορευτικές για τους πολίτες της Κύπρου και άλλων περιοχών της ΕΕ που δεν διαθέτουν καμία άλλη σύνδεση με την ηπειρωτική Ευρώπη, τόνισε σε παρέμβασή της στις εργασίες της Συνόδου Υπουργών Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου.

Καθώς το θέμα των ρύπων των αεροπλάνων ήταν ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησε το Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών χθες η Β.Αναστασιάδου προειδοποίησε τους ομολόγους της ότι "η συνδεσιμότητα και οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού αλλά και την ποιότητα της ζωής όλων των κατοίκων της χώρας μας".

Όπως ανέφερε η Υπουργός, "το αεροπλάνο αποτελεί το μοναδικό μεταφορικό μέσο σύνδεσης των κατοίκων της Κύπρου με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο" και επεσήμανε στους ομολόγους της ότι "χωρίς φθηνή και προσιτή αεροπορική σύνδεση, οι κάτοικοι της Κύπρου θα είναι απομονωμένοι και σε δυσμενέστερη μοίρα σε σχέση με τους κατοίκους των υπόλοιπων κρατών μελών" και ξεκαθάρισε ότι η όποια προσπάθεια μείωσης των εκπομπών θα πρέπει να γίνει με γνώμονα "τη διασφάλιση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας του τομέα των αερομεταφορών της ΕΕ" και να λαμβάνει υπόψη "τις ιδιαιτερότητες όλων των κρατών μελών".

Κατά την παρέμβασή της στα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης η Υπουργός τόνισε ότι η Κύπρος "στηρίζει την πρόταση για  ψηφιοποίηση της ανταλλαγής πληροφοριών στις εμπορευματικές μεταφορές, η οποία εκτιμά πως βελτιώνει σημαντικά την αποδοτικότητα των μεταφορών και θα συμβάλει ουσιαστικά στην ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς".

Η Υπουργός, μάλιστα, χαιρέτισε "την πρόοδο που επιτεύχθηκε μέχρι στιγμής στην Πρόταση Κανονισμού σχετικά με τα μέτρα ορθολογισμού για την υλοποίηση του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών" (ΔΕΔ-Μ) και υπογράμμισε την ανάγκη "όπως δοθεί προτεραιότητα σε μια ισορροπημένη προσέγγιση, η οποία να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών".
 
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συζήτηση για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, η Υπουργός χαιρέτισε "τη σημασία που της αποδίδεται πλέον, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο" και σημείωσε ότι "μέσα από ανάληψη στοχευμένων δράσεων, η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που παρουσιάζονται, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο". 

Υπογράμμισε ότι "η ευρωπαϊκή οικονομία και η κοινωνία, ολοένα και περισσότερο ψηφιοποιούνται και ότι σε σημαντικούς τεχνολογικούς τομείς η περαιτέρω ολοκλήρωση θα επιτρέψει στην Ευρώπη να ανταγωνίζεται αποτελεσματικά σε παγκόσμια κλίμακα, με επικέντρωση στην έρευνα και την καινοτομία, καθώς και τη ψηφιακή ηγεσία και αριστεία".

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διαβούλευση για την εξέταση της πρότασης για την κατάργηση ή μη της εποχικής αλλαγής της ώρας. σύμφωνα με την Υπουργό, το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη διαμορφώσει τη θέση του σε σχέση με την εν λόγω πρόταση, με τα κράτη μέλη να βρίσκονται στο στάδιο των διαβουλεύσεων προτού το θέμα τεθεί προς συζήτηση σε επίπεδο Συμβουλίου. Η Υπουργός σημειώνει ότι η απόφαση του Συμβουλίου σε ό,τι αφορά στη δική του θέση, θα ληφθεί με ειδική πλειοψηφία, για να ακολουθήσει η διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχο την υιοθέτηση τελικής απόφασης.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα