Καλοί οι οιωνοί για τη νέα σχολική χρονιά μετά τη θετική κατάληξη του διαλόγου

Με καλούς οιωνούς και χωρίς όπως, όλα δείχνουν, να περάσουμε την κρίση του προηγούμενου καλοκαιριού, θ' αρχίσει η νέα σχολική χρονιά, τον προσεχή Σεπτέμβριο. Οι λύσεις που δόθηκαν στα προβλήματα τα οποία ταλάνιζαν τον τομέα της εκπαιδεύσης, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξήχθηκε το προηγούμενο διάστημα στην Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας(ΜΕΠΕΥ), φαίνεται να έχουν δημιουργήσει την προοπτική για ομαλή επανέναρξη το φθινόπωρο.  

Μιλώντας στον REPORTER, o πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, ανέφερε πως το κλίμα είναι θετικό και πως τα θέματα που απασχολούσαν τους εκπαιδευτικούς για ένα ολόκληρο καλοκαίρι έχουν συζητηθεί και προχωρούν.

«Είχε θετική κατάληξη ο διάλογος και ευελπιστούμε πως η νέα σχολική χρονιά, αν δεν υπάρχουν εκπλήξεις, θα ξεκινήσει ομαλά. Με το διάλογο έχει γεφυρωθεί ένα χάσμα, αφήνουμε πίσω τα θέματα αυτά και προχωράμε με στόχο τη συζήτηση άλλων προβλημάτων», σημείωσε. 

Ο κ. Φυλακτού υπέδειξε πως μέσα από το διάλογο στην ΜΕΠΕΥ... έκλεισαν τα θέματα που απασχόλησαν τους εκπαιδευτικούς το «καυτό» καλοκαίρι του 2018, με τρόπο που ο μοναδικός νικητής είναι το δημόσιο σχολείο.

«Δεν μπορώ να πω ότι κέρδισε η μία πλευρά ή η άλλη πλευρά. Έχουν συζητηθεί οι λεπτομέρειες με επιχειρήματα και τεκμηρίωση και έγινε ένας εξορθολογισμός των πραγμάτων. Έχουν κερδίσει και οι δύο πλευρές. Θεωρούμε πως έχει δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα για να συζητήσουμε και άλλα σοβαρά θέματα, όπως είναι η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τα θέματα βίας στα σχολεία, ο σχολικός εκφοβισμός.

Ο διάλογος με τη ΜΕΠΕΥ έχει λύσει κάποια από τα σημαντικότερα προβλήματα που είχαμε, αλλά όχι όλα», τόνισε ο Φίλιος Φυλακτού, προσθέτοντας πως όλα όσα βίωσαν το περασμένο καλοκαίρι, συνέχισαν να τα βιώνουν και καθ’ όλη τη σχολική χρονιά, μέσα στα σχολεία.

Ικανοποιημένη η ΟΕΛΜΕΚ 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, μιλώντας στον REPORTER, ανέφερε πως οι αποφάσεις στη ΜΕΠΕΥ θα εφαρμοστούν από τη νέα σχολική χρονιά, στις 9 Σεπτεμβρίου 2019, έπειτα από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 11 Οκτωβρίου 2018, εκφράζοντας την ικανοποίηση της Οργάνωσης για το θετικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Σωκράτους σημείωσε πως οι αποφάσεις αυτές θα περάσουν από το Προεδρικό για να επικυρωθούν, ενώ αναμένεται να αποσταλεί στη Βουλή το Σχέδιο Πρόωρης Αφυπηρέτησης, χωρίς αναλογιστικές μειώσεις.

«Εμείς περιμένουμε και τη νέα πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών, για τους ανασφάλιστους εκπαιδευτικούς που μονιμοποιήθηκαν από το 2011. Η δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών είναι να παρουσιαστεί η πρόταση μέχρι τις 14 Ιουνίου».

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ εξέφρασε ικανοποίηση για το θετικό αποτέλεσμα του διαλόγου, που στην ουσία, όπως υποστήριξε, δικαιώνει τον αγώνα των εκπαιδευτικών το περασμένο καλοκαίρι.

«Η εκπαίδευση είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς χρειάζεται η συμβολή και η συνεργασία όλων για να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και προβλήματα και όλα για το καλό του δημόσιου σχολείου και της κοινωνίας γενικότερα», υπογράμμισε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν θα στείλουν τα παιδιά τους σχολείο, αν δεν υλοποιηθούν οι αποφάσεις για την ασφάλεια

Τι συζήτησαν στη ΜΕΠΕΥ
Κατά την τελευταία συνάντηση της στη ΜΕΠΕΥ, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου, υπήρξε θετική κατάληξη και συμφωνία στα εξής πιο κάτω σημαντικά ζητήματα: 

  • Για πρώτη φορά γίνεται στο πλέον αρμόδιο σώμα (ΜΕΠΕΥ), αναγνώριση της σημασίας και αναγκαιότητας του θεσμού του Υπευθύνου Τμήματος σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης και με τους ίδιους όρους, πράγμα που βάζει πλέον στο προσκήνιο, με τον πιο επίσημο τρόπο, και την Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση.
  • Αναγνωρίζεται και θεσμοθετείται η μείωση του διδακτικού χρόνου με βάση τα χρόνια υπηρεσίας και την ηλικία (15ο, 21ο  έτος υπηρεσίας και 50ο έτος ηλικίας), με ταυτόχρονη εξασφάλιση των πιστώσεων της προηγούμενη σχολικής χρονιάς.
  • Εξασφαλίζεται η συμπερίληψη και όσων κλείνουν τα 57 έτη (όχι μόνο τα 58) στο σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης χωρίς πέναλτι (μαζί με όσους έχουν συμπληρώσει 400 μήνες υπηρεσίας ανεξαρτήτως ηλικίας). Στο εν λόγω εφάπαξ σχέδιο θα έχουν δικαίωμα να συμπεριληφθούν όσοι συνάδελφοι θα συμπληρώνουν τη σχετική ηλικία (57) ή υπηρεσία (400 μήνες) μέχρι την 31η Αυγούστου 2019 και θα εκδηλώσουν την επιθυμία τους για αξιοποίηση του εν λόγω σχεδίου μέχρι την 30η Ιουνίου 2019.

Δειτε Επισης

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ