Εξέταση αξίας 220 ευρώ δωρεάν και αντί 86 ευρώ για φάρμακα μόνο δύο

Ο κύβος ερρίφθη και το Γενικό Σύστημα Υγείας(ΓΕΣΥ) βρίσκεται από χθες το πρωί στη ζωή μας, με την πρώτη μέρα εφαρμογής του Συστήματος να ολοκληρώνεται χωρίς ουσιαστικά προβλήματα και να στέλνει αισιόδοξα μηνύματα αναφορικά με τη λειτουργία του.
 
Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν χθες αφορούσαν εκτελέσεις συνταγών από φαρμακεία, τα οποία ξεπεράστηκαν, με το ΓΕΣΥ να περνά με άριστα το πρώτο κρίσιμο τεστ στην μετά την εφαρμογή του εποχή.

Ωστόσο, η παραδοχή που γίνεται, τόσο από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) όσο και από το Υπουργείο Υγείας, είναι πως αυριανή μέρα, η πρώτη εργάσιμη μετά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, είναι αυτή που θα δώσει ακόμη καλύτερη εικόνα και ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με πιθανά προβλήματα που ενδεχομένως υπάρξουν, καθώς ο όγκος συναλλαγών αναμένεται να είναι σαφώς μεγαλύτερος συγκριτικά με χθες, αλλά και σήμερα.      
 
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, και συγκεκριμένα μέχρι το μεσημέρι, περισσότεροι από 600 δικαιούχοι είχαν επισκεφθεί είτε προσωπικό είτε ειδικό γιατρό, με την πρώτη ιατρική πράξη να γίνεται στις 5:15 το πρωί και να αφορά επίσκεψη ασθενή σε προσωπικό γιατρό και παραπομπή του σε καρδιολόγο(ειδικό γιατρό) για υπέρηχο καρδιάς.  
 
Ο πρώτος δικαιούχος υπερήχου καρδιάς που ήγειρε απαίτηση από το ΓΕΣΥ, επωφελήθηκε εξέτασης 220 ευρώ δωρεάν, ενώ ο πρώτος δικαιούχος που ήγειρε απαίτηση για φάρμακα, για σύνολο 86 ευρώ πλήρωσε μόνο δύο ευρώ.
 
Αναλυτικά, το μενού της χθεσινής πρώτης μέρας του ΓΕΣΥ περιλάμβανε:   
 
*600 και πλέον επισκέψεις σε προσωπικούς γιατρούς.
*75 παραπεμπτικά σε ειδικούς γιατρούς.
*150 συνταγές.
*180 επαναλαμβανόμενες συνταγές. 
*80 και πλέον παραπεμπτικά σε κλινικά εργαστήρια. 
*130 συνταγές που είχαν υποβληθεί από φαρμακεία.

 
Οι παραπομπές σε ειδικούς γιατρούς αφορούσαν καρδιολόγους, δερματολόγους, γενικούς χειρούργους, ουρολόγους, ορθοπεδικούς, ωτορινολαρυγγολόγους, γυναικολόγους και παιδοχειρούργους.  
 
Η πρώτη φάση του Γενικού Συστήματος Υγείας, που τέθηκε από χθες σε εφαρμογή, περιλαμβάνει υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας, δηλαδή υπηρεσίες από παιδίατρους, προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς, φαρμακοποιούς και εργαστήρια, παρέχοντας φροντίδα υγείας σε όλο τον πληθυσμό της Κύπρου, ανεξαρτήτως ηλικίας, ιατρικού ιστορικού, εισοδημάτων και άλλων παραγόντων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η διακήρυξη της ΣΕΚ ενόψει της Πρωτομαγιάς-Μισθοί, ασφάλεια και αξιοπρέπεια στο επίκεντρο
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Υπουργός Γεωργίας
Τέσσερις οι συλληφθέντες για «Δημητρούι» που προσφεύγουν στο Εφετείο-Οι βασικοί άξονες της έφεσης
Τέλος στην Οδύσσεια του παππού Χρύσανθου-Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απονομή χάριτος
Αναθεωρημένη Μελέτη Χωροθέτησης για υδατοκαλλιεργητές σε Μονή-Βασιλικό ζητά η ΕΥ
Άλλη μια τραγωδία στην άσφαλτο-Νεκρός ο 61χρονος Πολύκαρπος Μιχαήλ
Ανέλυσε στους ομολόγους του τις στοχευμένες ενέργειες της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Η δράση ΝΖ4Υ επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία Μέσης εκπαίδευσης
Κοινή εκδήλωση για Εργατική Πρωτομαγιά από ΠΕΟ και τ/κ συντεχνίες
Ζητούν από τον Ταμασού να αποσαφηνίσει εάν αναγνωρίζει δεδικασμένο οι δικηγόροι των μοναχών