Δ. Συλλούρης: Εκδοτική τέρψη συνιστά το βιβλίο του Κώστα Χαραλαμπίδη για την Αυλώνα

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι το βιβλίο «Αυλώνα, πολύτιμο πετράδι της πεδιάδας Μόρφου», του πανεπιστημιακού, Κώστα Χαραλαμπίδη, «από το εξώφυλλο μέχρι και την τελευταία σελίδα συνιστά πραγματικά μια εκδοτική τέρψη και εμπλουτίζει αναμφίβολα την κυπριακή βιβλιογραφία που στόχο έχει τη διαφύλαξη της λαϊκής παράδοσης και πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
 
Σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση του βιβλίου, το βράδυ της Παρασκευής, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μονής Κύκκου, ο Πρόεδρος της Βουλής, είπε ότι «με πάθος ερευνητικό ο συγγραφέας προβάλλει την ιδιαίτερη ταυτότητα της κατεχόμενης κοινότητας, μια ταυτότητα που διατηρείται άφθαρτη στις ψυχές των Αυλωνιτών προσφύγων, παρά τον ξεριζωμό που τους κράτησε μακριά από τη γη, που με μόχθο πολύ κι ιδρώτα ανάστησαν στον μορφίτικο κάμπο».
 
Πρόσθεσε ότι «το βιβλίο, με το στρωτό, το κομψό γράψιμο του Κώστα Χαραλαμπίδη, ζωντανεύει νοσταλγικά τις μνήμες από την πεδινή, τη λουσμένη με το φως του ήλιου και τα νερά των ποταμών Αυλώνα, για να περάσουν στις νεότερες γενιές, που δε βίωσαν την αγαπημένη γενέθλια γη».
 
Όπως είπε ο κ. Συλλούρης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών,  «ανατρέχοντας στις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία μιας άνετης συνάντησης με την ιστορία, τους ανθρώπους και τα έργα τους στην Αυλώνα μέχρι τον Ιούλιο του 1974, όταν ο Αττίλας βίαια τους εκτόπισε εξαναγκάζοντάς τους να αναζητήσουν φιλοξενία κι αργότερα στέγη σε γειτονικά χωριά και στο εξωτερικό».
 
Συνέχισε λέγοντας ότι «μέσα από τις αφηγήσεις και μαρτυρίες Αυλωνιτών, αλλά και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό διαπιστώνει κανείς τη φιλοπονία των κατοίκων του χωριού, που για επιβίωση, πρόοδο και ευημερία έσκαβαν νυχθημερόν την εύφορη γη τους ενώ ταυτόχρονα, διαπιστώνει το σφιχτό δέσιμό τους σε γιορτές και πολυπληθείς συνάξεις που στόχο είχαν να διατηρήσουν τα ήθη και τα έθιμα που τους κληροδότησε η λαϊκή παράδοση».
 
Με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου για την κατεχόμενη Αυλώνα, ο Πρόεδρος της Βουλής, συνεχάρη «το κοινοτικό συμβούλιο Αυλώνας και το Σύνδεσμο Αυλωνιτών, που συνέβαλαν με τη χορηγία τους στην υλοποίηση της άρτιας αυτής έκδοσης, καθώς και όλους τους Αυλωνίτες για τη συμβολή τους στην προσπάθεια να καταγραφούν και παρουσιαστούν στους νεότερους παλιές εποχές από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων του χωριού».
 
Θερμά συνεχάρη τον «αξιόλογο ερευνητή και συγγραφέα, φίλο, Κώστα Χαραλαμπίδη» δηλώνοντας βέβαιος ότι «η ανά χείρας έκδοση θα κρατήσει ζωντανή στην καρδιά και στο νου την κατεχόμενη Αυλώνα, για να θυμίζει πως ο αγώνας για απελευθέρωση πρέπει να συνεχιστεί».
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου
Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και 45% από ξένες
Υπ. Παιδείας: Να δώσουμε τα εφόδια για πολίτες που θα συμβάλουν στην επανένωση