Πώς απαντά στον ΔΗΣΥ ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας

Απάντηση στον ΔΗΣΥ έδωσε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, μετά την παρέμβαση Νίκου Νουρή, ο οποίος έκανε λόγο για επιχειρησιακή ανεπάρκεια, προτείνοντας σταδιακή εφαρμογή των υπηρεσιών.


Εξέδωσε ανακοίνωση με οκτώ διευκρινιστικά σημεία, τονίζοντας ότι «το ΓεΣΥ είναι μια τεράστια μεταρρύθμιση και ως εκ τούτου ζητάμε την κατανόηση όλων για να μπορέσουμε  να φέρουμε εις πέρας το έργο που μας έχει ανατεθεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βόμβα ΔΗΣΥ τρεις μέρες πριν την πλήρη εφαρμογή της 1ης φάσης του ΓΕΣΥ

 
Αυτούσια η ανακοίνωση του ΟΑΥ:
 
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, κρίνει απαραίτητο να τοποθετηθεί σε ορισμένες από τις εισηγήσεις τις οποίες υποβάλλει σε γραπτή δήλωση του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Νίκος Νουρής οι οποίες σχετίζονται με την έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ. 

  1. Ο ΟΑΥ διευκρινίζει ότι γίνονται όλες οι προετοιμασίες για την ετοιμασία του Συστήματος Πληροφορικής (ΣΠ) στη βάση των σχεδιασμών. Το ΣΠ αναπτύχθηκε από μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής διεθνώς. 
  2. Το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε από τις αρχές Απριλίου και ήταν στη διάθεση όλων των παροχέων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμβληθούν με το ΓεΣΥ. Σκοπός της πιλοτικής εφαρμογής ήταν να εντοπιστούν προβλήματα ώστε να επιλυθούν. Συγκεκριμένα τεχνικά προβλήματα που εντοπίστηκαν είτε έχουν ήδη επιλυθεί είτε είναι στη διαδικασία επίλυσης. 
  3. Στο ΣΠ του ΓεΣΥ ο γιατρός μπορεί να καταχωρεί κανονικά την συνταγή για τον δικαιούχο και ο φαρμακοποιός μπορεί, χωρίς πρόβλημα, να έχει πρόσβαση και να την εκτελεί. 
  4. Ο ΟΑΥ ενημερώνει ότι προς αποφυγή της όποιας ταλαιπωρίας δικαιούχων και επαγγελματιών υγείας κατά το πρώτο διάστημα της εφαρμογής του ΓεΣΥ έχει ξεκινήσει η αποστολή στους γιατρούς, σε έντυπη μορφή, συνταγολογίων και άλλων αναγκαίων έγγραφων για παραπομπή, εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, συνταγογράφηση, κλπ. Ως εκ του πιο πάνω οι ασθενείς θα εξυπηρετηθούν σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη με την έκδοση έντυπων συνταγών και παραπεμπτικών. 
  5. Αναφορικά με τον κατάλογο φαρμάκων, αν και υπήρξε μία σχετική καθυστέρηση στον καταρτισμό του, ωστόσο, από την περασμένη εβδομάδα στάλθηκε προκαταρκτικός κατάλογος στα φαρμακεία και τη Δευτέρα στάλθηκε δεύτερος κατάλογος ο οποίος, όπως είναι γνωστό σε όλους τους φαρμακοποιούς, θα επικαιροποιείται και θα εμπλουτίζεται συνεχώς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ροή καταλόγων φαρμάκων από τις φαρμακευτικές εταιρείες στον ΟΑΥ θα είναι συνεχής. 
  6. Επιπρόσθετα, ως μεταβατικό στάδιο μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης, έχουν γίνει διευθετήσεις ώστε, σε περίπτωση που καταστεί ανάγκη, οι δικαιούχοι του ΟΚΥπΥ να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα βιβλιάρια υγείας (δευτεράκι συνταγών) που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν για να λαμβάνουν τα φάρμακα τους από τα κρατικά φαρμακεία. 
  7. Αναφορικά με τα υφιστάμενα ραντεβού σε ειδικούς ιατρούς στα δημόσια νοσηλευτήρια, στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας, για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις έχει αποφασιστεί ότι αυτά θα ισχύουν μέχρι την 31η Αυγούστου. Με αυτό τον τρόπο διευκολυνθεί το Σύστημα και η κινητικότητα των ασθενών από τους προσωπικούς στους ειδικούς γιατρούς. 
  8. Σε ό, τι αφορά τον αριθμό των γιατρών, αναμένεται ότι με την έναρξη του ΓεΣΥ θα παρέχουν υπηρεσίες τουλάχιστον 1200 ιατροί οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν στις επόμενες βδομάδες. Ο ΟΑΥ καλεί τόσο τους επαγγελματίες υγείας όσο και τους πολίτες να κατανοήσουν ότι προχωράμε για την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στον τόπο και αυτό από μόνο του καθιστά το όλο εγχείρημα πολύ δύσκολο. 
Το ΓεΣΥ είναι μια τεράστια μεταρρύθμιση και ως εκ τούτου ζητάμε την κατανόηση όλων για να μπορέσουμε  να φέρουμε εις πέρας το έργο που μας έχει ανατεθεί.
 
 

Δειτε Επισης

Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Άναψε το πράσινο φως το Υπουργικό για παράταση στη χρηματοδότηση ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ
Καταβάλλονται αρχές Μαϊου αποζημιώσεις σε αγρότες που υπέστησαν ζημιές
Έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για διασύνδεση ανώτερης εκπαίδευσης με αγορά εργασίας