Το 2020 θα επιλυθεί οριστικά το θέμα των σχολικών λεωφορείων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας ενημερώθηκε σήμερα όσον αφορά την ασφαλή μεταφορά των μαθητών στα σχολεία – Έλεγχος σχολικών λεωφορείων, και όπως δήλωση ενώπιον της, εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το θέμα με τα σχολικά λεωφορεία θα επιλυθεί το 2020 με τις νέες συμβάσεις.
 
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του είπε ότι είχαν σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συζήτηση σε σχέση με την διασφάλιση της ασφαλούς μεταφοράς των παιδιών στα σχολεία και αυτό αφορά τόσο τις πρωινές και μεσημεριανές μετακινήσεις τους όσο και τις εκδρομές.
 
«Θεωρούμε ότι ακόμα, δυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις όπου χρησιμοποιούνται κάποια οχήματα, τα οποία έστω κι αν πληρούν προδιαγραφές τεχνικού ελέγχου, εντούτοις παρουσιάζουν και απρόβλεπτα μηχανικά προβλήματα, αλλά και προβλήματα στην ασφάλεια. Είναι συχνά τα παράπονα, τα οποία λαμβάνουμε από γονείς, από παιδιά, αλλά και ευρύτερα, από περιπτώσεις που μένουν λεωφορεία στους δρόμους και εμείς ως Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, θέλουμε ξεκάθαρα πλέον να δοθεί μια τελική λύση σε αυτό το πρόβλημα. Δεν μας αρκεί να ακούμε συνεχώς ότι λόγω του ότι υπάρχει τεχνικός έλεγχος, είναι τεκμηριωμένος, εντούτοις όμως να υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό το όχημα να παρουσιάζει προβλήματα ανασφάλειας ή διακοπής των διαδρομών του», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι έχουν χωρίσει το θέμα σε δύο κατηγορίες.
 
«Η πρώτη κατηγορία αφορά τις μετακινήσεις μαθητών για σκοπούς εκδρομών. Εδώ έχουμε πει ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί στους κανονισμούς τόσο της Δημοτικής Εκπαίδευσης όσο και της Μέσης Εκπαίδευσης πρόνοια νομοθεσίας που να λέει ότι για χρήση λεωφορείων για σκοπούς εκδρομών, να απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται οχήματα, τα οποία έχουν μια συγκεκριμένη ηλικία και πάνω. Θα πρέπει να καθοριστεί και με νομοθεσία να υποχρεώνει τα σχολεία, τα οποία επιλέγουν τα οχήματα αυτά, να μην μπορούν να δώσουν εντολή ή να κάνουν συμφωνίες με λεωφορεία τα οποία είναι μεγαλύτερα από μια ηλικία και πάνω», συμπλήρωσε.
 
Είναι ένα βασικό βήμα προόδου, συνέχισε ο κ. Χατζηγιάννης, «η σημερινή αυτή εντολή που έχει δοθεί από πλευράς της Επιτροπής Παιδείας».
 
«Το Υπουργείο απάντησε θετικά. Θα προβεί σε αυτή την νομοθετική ρύθμιση και θα επανέλθουμε να την συζητήσουμε όταν και εφόσον μας την καταθέσει το Υπουργείο. Προέχει καθαρά η ασφάλεια ανεξαρτήτως τι σημαίνει σε κόστος και ποιος θα επωμιστεί αυτό το κόστος είτε ο μαθητής είτε το σχολείο είτε το κράτος», ανέφερε.
 
Ερωτηθείς για τις καταγγελίες, οι οποίες ήρθαν ενώπιον τους σε σχέση με τα σχολικά λεωφορεία, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι παραδείγματος χάριν στα Φοινικάρια προς την Λεμεσό, σε ορεινές περιοχές, «είχαμε διαρκώς προβληματικά λεωφορεία τα οποία έσπαζαν στους δρόμους ή δημιουργούσαν και πιθανούς άλλους κινδύνους».
 
«Δεν μπορεί  να υπάρχει περιθώριο του οποιονδήποτε ελέγχου. Μη κακό συμβεί οτιδήποτε. Μη κακό θρηνήσουμε. Μη κακό υπάρξει ατύχημα με πληγωμένους ή με θανάτους, αυτό θα βαραίνει όλους εμάς. Η οποιαδήποτε σημερινή δικαιολογία δεν θα είναι απάντηση προς την κοινωνία και δη περισσότερο προς τους επηρεαζόμενους ή τις οικογένειες τους. Από το 2020 θα υπάρχει ρύθμιση μέσω των νέων συμβάσεων αφού θα ληφθεί πρόνοια. Για την επόμενη χρονιά δεσμεύτηκαν να εξαναγκάσουν σε δέσμευση και σε αυτή την περίπτωση να υπάρχει όριο ηλικίας. Εμάς απαίτηση μας είναι να χρησιμοποιούνται οχήματα μικρής ηλικίας. Δεν μας αρκεί η απάντηση ότι υπάρχει τεχνικός έλεγχος. Σε καμία περίπτωση. Και αυτό αφορά και τα λεωφορεία, τα οποία χρησιμοποιούνται για σκοπούς αντικαταστάσεων σε δρομολόγια ή σε λεωφορεία τα οποία έχουν χαλάσει», συμπλήρωσε.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, σε δηλώσεις του είπε ότι «πρέπει να σταθούμε ακόμα στα ελλείμματα, στα κενά και τις ανεπάρκειες που σημειώνονται σε ότι αφορά στους μηχανισμούς ελέγχου, επάρκειας και καταλληλότητας των λεωφορείων».
 
«Πήραμε, είναι αλήθεια, εκ νέου υποσχέσεις για πράγματα και ενέργειες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, ούτως ώστε να διασφαλιστεί το ζητούμενο που είναι η ασφάλεια στις μετακινήσεις για τους μαθητές μας. Ανησυχούμε. Πολλά περιστατικά έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, τα οποία είναι επαναλαμβανόμενα και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Αναμένουμε από τους ειδικούς, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα αρμόδια Τμήματα του Υπουργείου Συγκοινωνιών, αλλά και του Υπουργείου Παιδείας να επανέλθουν. Έχουμε σταθεί σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και ενέργειες που πρέπει να γίνουν και αναμένουμε να έρθουν ενώπιον μας συγκεκριμένες προτάσεις που θα αντιμετωπίζουν τα κενά και τις ανεπάρκειες που σημειώνονται», πρόσθεσε.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, σε δηλώσεις του είπε ότι συζήτησαν σήμερα το θέμα της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία και πρόσθεσε ότι παρόλο που το εν λόγω θέμα έχει συζητηθεί και στο παρελθόν «δυστυχώς με την ενημέρωση που τύχαμε σήμερα δεν έχουν γίνει αυτά που να μας κάνει να νοιώθουμε ότι υπάρχει πράγματι ασφάλεια στις διαδρομές και στην μεταφορά των μαθητών μας».
 
«Για να αποφευχθούν θύματα και να αποφευχθούν δυστυχήματα, κατά την άποψη μας, θα πρέπει άμεσα τα δύο εμπλεκόμενα Υπουργεία να φέρουν πρόταση νόμου, νομοσχέδιο στη Βουλή για να αλλάξουν και οι κανονισμοί και οι διαδικασίες και όλα τα σχετικά που αφορούν τους ελέγχους. Γιατί κακά τα ψέματα, η εμπλοκή δύο Υπουργείων συνιστά εν ολίγοις αδιαφορία. Επομένως θα πρέπει να υπάρξει κατά την άποψη μας, ένας ενιαίος φορέας, ο οποίος θα έχει συστηματικά τη δυνατότητα να ελέγχει, για να μπορεί ο κάθε γονιός, το κάθε παιδί να νοιώθει ασφάλεια κατά την μεταφορά είτε στις εκδρομές είτε κατά την καθημερινή μεταφορά τους στο σχολείο», κατέληξε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Νέες παράτυπες εργασίες στον Ακάμα καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις
Στήριξη στον ΚΟΑΠ δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ στον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών
Ο ΣΕΑΠΕΚ καλεί αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων ΑΠΕ
Νέος γύρος διαβουλεύσεων με τα κόμματα για τους χαμηλόμισθους από την Ισότητα
Η ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας
Μη τήρηση δεσμεύσεων και αδράνεια για το Περνέρα διαπίστωσε η Βουλή
Ήρθε στην Κύπρο για διακοπές και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού
Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία
Ανακαλείται μείγμα για κοτόπουλο λόγω εντοπισμού αλλεργιογόνου ουσίας (pic)