Έτσι θα εξυπηρετείστε από τα πρώην κρατικά νοσηλευτήρια από την 1η Ιουνίου-Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ενόψει της έναρξης της 1ης φάσης του Γενικού Σχεδίου Υγείας την 1η Ιουνίου 2019, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει τα πιο κάτω που αφορούν στην εξυπηρέτηση των πολιτών από νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ:
 
1. Κάρτα Νοσηλείας
Οι Κάρτες Νοσηλείας για τους δικαιούχους των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ που εκδίδονται με βάση κριτήρια που ισχύουν σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την 1η Ιουνίου 2019 για υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής νοσηλείας στα δημόσια νοσηλευτήρια.
 
Ως εκ τούτου, προτρέπονται οι ασθενείς, των οποίων οι Κάρτες Νοσηλείας έχουν λήξει ή θα λήξουν, να επισκέπτονται τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) σε όλες τις Επαρχίες για την ανανέωσή τους, ακολουθώντας την ισχύουσα διαδικασία.
 
2. Παραπεμπτικά σε Ειδικούς Ιατρούς του ΟΚΥπΥ
Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα ραντεβού με Ειδικούς Ιατρούς των νοσηλευτηρίων και των Κέντρων Υγείας του ΟΚΥπΥ που έχουν προγραμματιστεί για την περίοδο από την 1η Ιουνίου 2019 μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2019, θα εκτελούνται κανονικά, χωρίς να απαιτείται νέο παραπεμπτικό. Η ίδια διευθέτηση για την ίδια περίοδο θα ισχύσει και για τα προγραμματισμένα ραντεβού για διαγνωστικές/απεικονιστικές εξετάσεις.
 
Για τα ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2019, οι ασθενείς καλούνται να επισκεφθούν τον Προσωπικό Ιατρό της επιλογής τους για να εξασφαλίσουν νέο παραπεμπτικό.
 
3. Φαρμακεία
Υπενθυμίζεται στους πολίτες ότι, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα φαρμακεία στα νοσηλευτήρια και τα Κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους ασθενείς με το υφιστάμενο καθεστώς για τη μεταβατική περίοδο από την 1η Ιουνίου μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2019. Η συγκεκριμένη διευθέτηση έγινε με στόχο τη διευκόλυνση των ασθενών που εξυπηρετούνται από τα κρατικά φαρμακεία μέχρι σήμερα και έχουν ήδη επαναλαμβανόμενες συνταγές από Ιατρούς του ΟΚΥπΥ.
 
Από την 1η Σεπτεμβρίου και έπειτα, τα φαρμακεία του ΟΚΥπΥ, εκεί και όπου υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία, θα τερματίσουν τη λειτουργία τους για τους εξωνοσοκομειακούς ασθενείς και οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακά τους από οποιοδήποτε συμβεβλημένο στο ΓεΣΥ φαρμακείο. Σημειώνεται ότι τα κρατικά φαρμακεία στις αγροτικές περιοχές Σαλαμιούς, Πεδουλά, Φύτης, Ομόδους, Παναγιάς, Κάτω Πύργου, Αυδήμου, Λευκάρων, Πλατρών, Πάχνας, Παλαιχωρίου, Αγρού, Ευρύχου, Κοφίνου και Κυπερούντας θα παραμείνουν σε λειτουργία, αφού στην παρούσα φάση στις περιοχές αυτές δεν λειτουργεί ιδιωτικό φαρμακείο.
 
Τα φαρμακεία του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους κανονικά για την εξυπηρέτηση των ασθενών τους.
 
Υπογραμμίζεται επίσης ότι, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2019, στις θυρίδες των φαρμακείων του ΟΚΥπΥ θα εκτελούνται συνταγές για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς για εξειδικευμένα φάρμακα, όπως τα φάρμακα για τους ασθενείς με AIDS, τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της αιμορροφιλίας τα οποία χρειάζονται ειδική φύλαξη, ακριβά φάρμακα κ.α., στη βάση εγκεκριμένου Καταλόγου από τον Υπουργό Υγείας.
 
4. Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλειας Ασθένειας
Από 1η Ιουνίου 2019, όλοι οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ είναι αυτόματα και δικαιούχοι έκδοσης Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλειας Ασθένειας. Παρόλο που η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη εντάσσεται στη 2η φάση του ΓεΣΥ και θα εφαρμοστεί τον Ιούνιο του 2020, οι πολίτες της Κύπρου θα μπορούν, με την Ευρωπαϊκή Κάρτα, να λαμβάνουν τόσο εξωνοσοκομειακές όσο και ενδονοσοκομειακές υπηρεσίες υγείας όταν επισκέπτονται τα κράτη μέλη της ΕΕ, όταν και εφόσον χρειαστούν περίθαλψη κατά την παραμονή τους.
 
Για την έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας οι πολίτες μπορούν να αποτίνονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη σε όλες τις πόλεις, με την προσκόμιση της ταυτότητάς τους.
 

Δειτε Επισης

Διαβεβαιώσεις από το ΔΣ του ΡΙΚ-«Μετά την 1η Απριλίου θα καταβληθούν οι μισθοί»
Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ