«Λογοτεχνική γνωμάτευση» από το Γενικό Εισαγγελέα

Καταχειροκροτήθηκε χθες βράδυ στον χώρο του The Shoe Factory, στην παλιά Λευκωσία, από το πολυπληθές κοινό ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, σε ρόλο όχι συμβατό με τα καθημερινά του καθήκοντα, αλλά εκείνον του υποψιασμένου ομιλητή για ένα λογοτεχνικό βιβλίο.
 
Ο Γ. Εισαγγελέας, ξεφεύγοντας για λίγο από τις πολλαπλές νομικές του υποχρεώσεις, ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση της συγγραφέως Λίλης Μιχαηλίδη να παρουσιάσει το καινούργιο της βιβλίο «ΕΚΕΙΝΟΣ, ανδρών ιστορίες», μια δίγλωσση έκδοση που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μελάνι. Και το έπραξε με επάρκεια, αναγνωστική διορατικότητα, χιούμορ αλλά και ευαισθησία.

«Ίσως πολλοί από εσάς να διερωτώνται τι δουλειά έχει ο Γ.Εισαγγελέας να παρίσταται στην παρουσίαση ενός νέου λογοτεχνικού βιβλίου και όχι μόνον να παρίσταται αλλά να απευθύνει λογοτεχνική γνωμάτευση», είπε, απευθυνόμενος στο κοινό για να εξηγήσει ότι η φιλική, οικογενειακή σχέση που διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια με τη συγγραφέα, διευκόλυνε την απόφαση του.

Το πρόβλημα, συνέχισε, ήταν ο χρόνος που έπρεπε να κλέψει για να διαβάσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το βιβλίο, για να εκμυστηρευτεί στη συνέχεια, ότι ολοκλήρωσε την ανάγνωση του, εβρισκομένος σε ένα αεροπλάνο, στα 35,000 πόδια, καθ΄οδόν σε υπηρεσιακό ταξίδι στην Εσθονία.

Παραδέχτηκε ότι το βιβλίο ίσως να τον δυσκόλεψε περισσότερο και από την ανάγνωση του ογκωδέστατου πορίσματος για το Συνεργατισμό "όχι επειδή δεν μπορούσα να μορφώσω άποψη, αλλά με τον τρόπο που είναι γραμμένο το νέο βιβλίο της Λίλης, διότι δεν είναι ένα βιβλίο με απλά διηγήματα και ιστοριούλες και τη συνήθη δομή και πλοκή. Οι ιστορίες βασίζονται σε υπαρκτές αφορμές, μια σκηνή στο δρόμο, ένα πρόωρο θάνατο, ένα βίωμα, η συγγραφέας "κατασκευάζει" αυτοτελείς ιστορίες, ιστορίες για θέματα καθημερινά τις οποίες  κατά κάποιον τρόπο όλοι έχουμε βιώσει.  Περνούν τέτοιες σκηνές μπροστά από τα μάτια μας και φεύγουν, διέρχονται μέσα από τη σκέψη μας και εξαφανίζονται. Η μια ιστορία τελειώνοντας, δίνει το χέρι της στην επόμενη δημιουργώντας αναπόφευκτα μια αλυσίδα στον χρόνο" επεσήμανε ο Κώστας Κληρίδης.
 


Η Λίλη Μιχαηλίδη, παρατήρησε ο κ. Κληρίδης, "συνέλαβε" αυτές τις σκηνές και τις ανάπλασε λογοτεχνικά. "Την προβλημάτισαν και ακολούθως προβλημάτισε εμάς. Όλοι έχουμε μέσα μας, στη σκέψη μας και στην καρδιά μας έναν ιστό όπως αυτόν της αράχνης, ένα δίχτυ όπως αυτό των ψαράδων. Όλες οι παραστάσεις που προσλαμβάνουμε περνούν μέσα από αυτόν τον ιστό. Για κάποιους περνούν και τους διαπερνούν, σε άλλους αυτά τα ερεθίσματα μένουν", σημείωσε.

Ο ομιλητής χαρακτήρισε τον λόγο της Λ. Μιχαηλίδου, "καθαρά ποιητικό", μπορεί το βιβλίο, είπε,  να καταγράφεται ως πεζογράφημα αλλά η γλώσσα είναι  άκρως λυρική-ποιητική. Χρησιμοποιώντας ποιητικά στοιχεία, εκφράζει προσωπικά ή υποκειμενικά συναισθήματα, και έκανε  αναφορά σε συγκεκριμένα διηγήματα για να τεκμηριώσει τις θέσεις του.

Καταλήγοντας, ο Γ. Εισαγγελέας, τόνισε ότι "πρόκειται για λογοτεχνία τρομερά ελκυστική ώστε να διαβαστεί από την αρχή μέχρι το τέλος, όχι για να μάθεις τί θα γίνει στο τέλος, όπως συμβαίνει με άλλα βιβλία, αλλά για να συνεχίσεις μια ομαλή διαδρομή μέσα από τις σελίδες του".

Για το βιβλίο  μίλησε και η αρχαιολόγος, ιστορικός Τέχνης, Άννα Μαραγκού. "Όταν διάβασα το βιβλίο σκέφτηκα πόσο διαφορετικός θα μπορούσε να ήταν ο κόσμος μας αν τον αποδεχόμασταν στην αλήθεια του. Αν διαβάζαμε τις ευαισθησίες του άλλου μας μισού, όποιο κι αν είναι αυτό, αν αναγνωρίζαμε τις δικές του ανασφάλειες και την καθημερινότητα".

Είναι ένα βιβλίο που αναφέρεται στους πολλούς "εκείνους", τον πατέρα, τον αδελφό, το σύζυγο, τον παππού, τον εραστή, τον γιο, τον φίλο, τον εχθρό κ.α., σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι ιστορίες που περιλαμβάνει μας αποκαλύπτουν ξεκάθαρα την οπτική της συγγραφέως για τον κόσμο.

Περαιτέρω, σημείωσε ότι από τα γεννοφάσκια μας προφέρουμε τη λέξη σύζυγος. Σήμερα επιλεγούμε συνειδητά τη λέξη σύντροφος, συνέταιρος, συμπαίκτης γιατί ο ζυγός δεν ήταν ποτέ επιλογή δική μας, είναι το κλασσικό και επιβεβλημένο στερεότυπο.

Στην αντιφώνηση της η συγγραφέας ευχαρίστησε τους ομιλητές και το κοινό που την τίμησαν με την παρουσία τους και μίλησε για τις πηγές έμπνευσης της που γέννησαν την ανάγκη να γραφτεί το «ΕΚΕΙΝΟΣ, ανδρών ιστορίες»
 
Διηγήματα, στα ελληνικά και αγγλικά, διάβασαν οι Nτίμης Μιχαηλίδης, συγγραφέας, ταχυδακτυλουργός, Ελένη Ξένου, δημοσιογράφος, συγγραφέας και Μάριος Ιωάννου, ηθοποιός. 

Στο «ΕΚΕΙΝΟΣ, ανδρών ιστορίες», η Λίλη Μιχαηλίδη υπογράφει 17 διηγήματα με το (γυναικείο) βλέμμα στραμμένο σε άντρες αρχετυπικούς ή απλώς τυπικούς, από το παρελθόν ή το παρόν, δεμένους με τη μνήμη, εξερευνώντας τις ιστορίες, βιωμένες ή όχι.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse