Σάββατο 4 Ιουλ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Στις 24 Ιουνίου ξεκινά το Πρόγραμμα των Θερινών Δημόσιων Σχολείων

  23/05/2019 18:43
Στις 24 Ιουνίου ξεκινά το Πρόγραμμα των Θερινών Δημόσιων Σχολείων

Στις 24 Ιουνίου ξεκινά το Πρόγραμμα των Θερινών Δημόσιων Σχολείων

  23/05/2019 18:43
Αρχίζει στις 24 Ιουνίου 2019 το Πρόγραμμα των Θερινών Δημόσιων Σχολείων (Θ.Δ.Σ.), στα οποία η φοίτηση είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (Υ.Π.Π.), μετά την επιτυχή εφαρμογή του Προγράμματος των Θερινών Δημόσιων Σχολείων τα προηγούμενα χρόνια, προβαίνει και φέτος, μετά από τη σχετική έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, στη λειτουργία τους κατά την περίοδο του καλοκαιριού 2019, με στόχο την προσφορά ευκαιριών μάθησης και δημιουργικής απασχόλησης, ιδιαίτερα σε παιδιά που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
 
Το Πρόγραμμα των Θερινών Δημόσιων Σχολείων θα λειτουργήσει αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων για τις θερινές διακοπές συνολικά 25 εργάσιμες μέρες και συγκεκριμένα από τις 24 Ιουνίου 2019 μέχρι και τις 26 Ιουλίου 2019 (τελευταία Παρασκευή του μηνός Ιουλίου).
 
Κατά τη φετινή χρονιά, θα λειτουργήσουν ως θερινά 27 Δημοτικά Σχολεία και 7 Νηπιαγωγεία, σε αντίστοιχες σχολικές μονάδες, που θα καλύπτουν και τις 5 επαρχίες. Επίσης, θα λειτουργήσει και το Δημοτικό/Νηπιαγωγείο του Μακάρειου Νοσοκομείου με ένα τμήμα, για να εξυπηρετήσει παιδιά ηλικίας νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου.
 
Προτεραιότητα εγγραφής στα Θερινά Δημόσια Σχολεία θα έχουν τα παιδιά τα οποία προέρχονται από δυσμενές κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Σημαντικό, επίσης, είναι  το γεγονός ότι οι γονείς θα έχουν, όπως και πέρσι, την ευκαιρία να επιλέξουν το θερινό σχολείο στο οποίο επιθυμούν να φοιτήσει το παιδί τους, το οποίο δεν είναι απαραίτητα το σχολείο της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας.
 
Στα Θερινά Δημόσια Σχολεία θα εφαρμοστεί ένα πολύ καλά οργανωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα είναι  συνυφασμένες με τα ενδιαφέροντα, τις διαφορετικές ικανότητες και ανάγκες των παιδιών, στη βάση των δυνατοτήτων του χώρου και σε συνδυασμό με θέματα ασφάλειας της κάθε σχολικής μονάδας.
 
Συγκεκριμένα, τα παιδιά μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν την ημέρα τους στο σχολικό περιβάλλον (από τις 7:45 π.μ. μέχρι και τη 1:05 μ.μ.), απασχολούμενα με δημιουργικές  δραστηριότητες, όπως: Εικαστική Έκφραση, Μουσική, Θέατρο, Φυσική Αγωγή, Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, Αγωγή Ζωής, με θέματα συνυφασμένα με την καλοκαιρινή περίοδο, όπως: ομαδικά παιγνίδια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, κουκλοθέατρο, φιλαναγνωσία/βιβλιοθήκη, επισκέψεις, εκδρομές κ.τ.λ.
 
Για τη λειτουργία του Προγράμματος, το Υπουργείο Παιδείας θα επιχορηγήσει λειτουργικά έξοδα των Θερινών Δημόσιων Σχολείων (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, αναλώσιμα υλικά εκπαιδευτικού και μη χαρακτήρα, μισθούς εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, κ.τ.λ.).
 
Η φοίτηση είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά. Πρόγευμα θα παρέχεται μόνο στα παιδιά που πραγματικά το έχουν ανάγκη και των οποίων οι οικογένειες βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση και λαμβάνουν σίτιση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
 
Τα Θερινά Δημόσια Σχολεία θα στελεχωθούν τόσο με αδιόριστους εκπαιδευτικούς δημοτικής, προδημοτικής και ειδικής εκπαίδευσης, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα Τελικά Μητρώα των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων, όσο και από μόνιμους/συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα είναι και οι διευθύνοντες κάθε σχολείου.
 
Περισσότερες λεπτομέρειες που αφορούν στην έναρξη εγγραφών των παιδιών στα Θερινά Δημόσια Σχολεία , τα κριτήρια επιλογής των μαθητών, το πρόγραμμα δραστηριοτήτων κ.λπ., περιέχονται στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (http://enimerosi.moec.gov.cy/archeia/1/ypp9224a).
 

 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας